|
|
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam ytanie mam odnosnie co2 akwarium ktore posiadam to 112l 80x35x40 do tego butle z co2 2kg 2b/s podajac i mając drop checker ktory rzykladowo pokazuje kolor zielono limonkowy czy trzeba pomimo to podawac jeszcze Easy Carbo w płynie? Czy tylko z butli bo nie chciałbym przedawkować
-
dawid112
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Samo z CO2 z butli powinno wystarczyć. Jeżeli indykator nie jest limonkowy spróbuj delikatnie zwiększać ilość podawanego gazu. Zwiększ ilość gazu i obserwuj indykator i akwarium, szczególnie jeśli masz obsadę. Korekty wprowadzaj po dłuższym czasie, indykator tak szybko nie reaguje.
Jak masz ustawione filtry? Może coś wybija Ci CO2 z wody? Ruch tafli wody jest znaczący?
-

salava8
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
-
CO2 z butli to co innego niż w płynie Carbo i nawet przez jego podawanie nie podniesiesz zawartości CO2 w wodzie.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Miasto: Rzeszów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Produkty "carbo" to dodatkowe źródło węgla w zbiorniku może być ale nie musi.Niektóre rośliny nie lubią i źle reagują na "carbo" dlatego najlepszym rozwiązaniem jest co2 z butli.Jeżeli masz limonkowy kolor indykatora i ryby nie okazują objawów "przyduchy" w zbiorniku to jest ok.
-
mariusz178
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gorzow Wlkp
Ja zaprzestalem podawania carbo przy jednoczesnej suplementaji CO2 z butli, byc moze to moje urojenia ale zauwazylem ze Althernatea mi podupadla, jak mowie moze to tylko zwidy, ale odstawilem i problem uciekl. Nie posiadam ruchu tafli wody, nie napowietrzam, CO2 leci 24/7, ryby zadowolone. Carbo bym bardziej polecil do czyszczenia roslin z krasnorostow, czy moczeniu anubiasow i innych epifitow jak nas zlapie nieszczescie 
-

Brwisty
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wroclaw
Ja podawałem tylko co2 z butli a w momencie kiedy zacząłem podac carbo Seachem Excel to i rośliny zaczęły mi lepiej rosnąć i pozbylem się wszystkich krasnorostów które miałem w zbiorniku.
-
Anonim 43627
●
Carbo do walki z kransnymi to oczywiście dobry pomysł.Niektórym roślinom carbo pomaga a inne go nie lubią i wszystko zależy od tego co mamy w zbiorniku
-
mariusz178
●
Za Wikipedią: Aldehyd glutarowy – organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów. Wykorzystywany do sterylizacji i jako substancja konserwująca. Trujący. Aktywny w stosunku do form wegetatywnych bakterii, wirusów, przetrwalników i grzybów. Nie powoduje korozji metali i nie uszkadza wyrobów gumowych.
Do wyjaławiania stosowany jest przeważnie roztwór 2% o pH 7,5-8,5 (o największej aktywności w stosunku do przetrwalników), do którego dodaje się 0,3% wodorowęglanu sodu. Materiał zanurza się w nim na trzy godziny.
Aldehyd glutarowy może powodować podrażnienie skóry, oczu i błon śluzowych. Stosowany do sterylizacji wysokiego stopnia narzędzi chirurgicznych i endoskopów, o szerokim spektrum działania włącznie z prątkami gruźlicy. Skuteczny już po 20 min w temp. 20 °C. Nie powoduje korozji i uszkodzeń narzędzi. Więc raczej nie jest to środek pomagający roślinom we wzroście,tylko raczej środek na glony. Węgiel w płynie to raczej marketingowa ściema,jeśli chodzi o zawartość węgla.
-

Boczowro
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław-Oleśnica
Boczowro napisał(a):Za Wikipedią: Aldehyd glutarowy – organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów. Wykorzystywany do sterylizacji i jako substancja konserwująca. Trujący. Aktywny w stosunku do form wegetatywnych bakterii, wirusów, przetrwalników i grzybów. Nie powoduje korozji metali i nie uszkadza wyrobów gumowych.
Do wyjaławiania stosowany jest przeważnie roztwór 2% o pH 7,5-8,5 (o największej aktywności w stosunku do przetrwalników), do którego dodaje się 0,3% wodorowęglanu sodu. Materiał zanurza się w nim na trzy godziny.
Aldehyd glutarowy może powodować podrażnienie skóry, oczu i błon śluzowych. Stosowany do sterylizacji wysokiego stopnia narzędzi chirurgicznych i endoskopów, o szerokim spektrum działania włącznie z prątkami gruźlicy. Skuteczny już po 20 min w temp. 20 °C. Nie powoduje korozji i uszkodzeń narzędzi. Więc raczej nie jest to środek pomagający roślinom we wzroście,tylko raczej środek na glony. Węgiel w płynie to raczej marketingowa ściema,jeśli chodzi o zawartość węgla.
Widziałeś wzór chemiczny aldehydu?? Jest tam węgiel...
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
gazownik napisał(a):Boczowro napisał(a):Za Wikipedią: Aldehyd glutarowy – organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów. Wykorzystywany do sterylizacji i jako substancja konserwująca. Trujący. Aktywny w stosunku do form wegetatywnych bakterii, wirusów, przetrwalników i grzybów. Nie powoduje korozji metali i nie uszkadza wyrobów gumowych.
Widziałeś wzór chemiczny aldehydu?? Jest tam węgiel...
Tak naprawdę we wszystkich związkach organicznych jest węgiel, także nie popadajmy w paranoję.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Każdy może zadecydować czy stosować czy nie...Ja miałem spróbowałem,nie zauważyłem przyrostów większych niż normalnie więc moim zdaniem lepiej używać co2 z butli.
-
mariusz178
●
A jakie inne związki organiczne podajemy do akwarium?? Pytam bo sam nie wiem. Przytaczanie Wikipedii to kiepski pomysł,wielu zakwasza wodę kwasem solnym , Wikipedia podaje że jest trujący, żrący, szkodliwy itd...także nie popadajmy w paranoję...
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
Były ostatnio jakieś badania że węgiel zawarty w aldehycie nie jest przyswajalny przez rośliny. Na pewno ma się nijak jako substytut CO2. Z faktów które sprawdziłem u siebie: - działa antyglonowo - miejscowo stosowany zabija glony ( nie umiejętnie stosowany wypala rośliny)
-

Rfck
●
Czyli marketing...a nieraz pokazywane są zdjęcia jak wygląda zbiornik po kilku tygodniach stosowania carbo do zbiornika w którym nie stosowano Działanie antyglonowe na krasnorosty jak najbardziej(przetestowane) 
-
mariusz178
●
Nie do końca. Zauważ że jak w akwarium rozwijają się glony to spowalniają rosnąć roślny, ogólnie są w gorszej kondycji. Jeśli stosujesz carbo regularnie wpływa to na ograniczenie glonów, a przy tym lepszą kondycję roślin. Są też teorie że Carbo stosowane od startu powoduje spowolnienie dojrzewania zbiornika, ale jak to w akwarystyce, ile osób tyle metod 
-

Rfck
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rfck napisał(a):Nie do końca. Zauważ że jak w akwarium rozwijają się glony to spowalniają rosnąć roślny, ogólnie są w gorszej kondycji. Jeśli stosujesz carbo regularnie wpływa to na ograniczenie glonów, a przy tym lepszą kondycję roślin. Są też teorie że Carbo stosowane od startu powoduje spowolnienie dojrzewania zbiornika, ale jak to w akwarystyce, ile osób tyle metod 
Tak przyznaję Ci rację.Wiadomo że rośliny bez glonów to lepsza fotosynteza i wzrost... Taką teorię można zastosować też do np.sterylizatorów"doctor" które stosowane od startu niszczą zarodniki glonów hamując ich rozprzestrzenianie w zbiorniku co z kolei wpływa na lepszy wzrost roślin...
-
mariusz178
●
Dokładnie tak to działa, jak ktoś wyhodował pełno glonów i potem kupuje sterylizator to niczego to nie zmieni  W dobrze działającym zbiorniku carbo jest praktycznie zbędne.
-

Rfck
●
Najlepiej o działaniu lub nie przekonać się samemu...cudów nie ma 
-
mariusz178
●
mariusz178 napisał(a):Najlepiej o działaniu lub nie przekonać się samemu...cudów nie ma 
Ciężko jest przekonać się samemu. Nigdy do końca nie wiesz co wpłynęło na taki a nie inny efekt.Wiele osób tutaj stosuje węgiel w płynie i uważa, że im pomaga ,wielu natomiast nigdy go nie stosowało...
-
gazownik
●
Ja stosowałem w poprzednim zbiorniku z co2 i tak jak napisałem nie zauważyłem różnicy z carbo i bez carbo...fakt działanie antyglonowe potwierdzam 
-
mariusz178
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Cześć
Wczoraj skompletowałem cały zestaw do nawożenia z butli Soda stream czyli mam reduktor, elektrozawór,licznik bąbelków,dyfuzor. Wszystkie te 4 rzeczy od aqua art. No i dwie niebieskie butle soda...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
|
|