Nawożenie akwarium z epifitami.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam. z innego konta już kiedyś pytałem o to dotyczącego innego akwarium ale powtórzę temat. W planach akwarium 126l. Posiadam lampe Odyssea Quad 4x24W co daje 0.75W na litr. Z braku czasu ale chęci powrotu do akwarystyki postanowiłem, że akwarium obsadzę mało wymagającymi roślinami, anubiasami, microzorium, buckami i mchami, ew. jakieś cryptocoryny, bez aktywnego podłoża. Myślałem mimo łatwych roślin o zastosowaniu CO2 aby zachowały jak najlepszą kondycje i moje pytanie brzmi jak i czym nawozić takie akwarium? Jeżeli macie jakieś sugestie śmiało piszcie.
-
KamilH05
●
- Ranga: Początkujący
Ja nawożę nawozem Ferka Aquashade dla roślin wolno rosnących. Co prawda mam też Philodendroma sp ale myslę że jak będziesz nawoził mniej to będzie wszystko ok
-

kakarot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
Moim zdaniem te rośliny rosłyby przy mniejszej ilości światła wtedy przy opowiedniej ilości obsady nawożenie mogłoby być zbyteczne lub sprowadziło by się do minimalnych ilości.
-
mariusz178
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gorzow Wlkp
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No tak, ale chciałem wprowadzić jakieś nawożenie minimalne oraz CO2 i przy takich roślinach troszkę się podszkolić w tym i poobserwować w miarę możliwości. Miałem krewetkaria i owszem rosły mchy itp. ale bez super kondycji. Miałem zakładać w pełni roślinne akwarium na aktywnym podłożu itp, ale tryb dnia nie pozwala mi obserwować i pielęgnować takiego akwarium tak jak trzeba.
-
KamilH05
●
Jeżeli chcesz się podszkolić z nawożenia to nic nie stoi na przeszkodzie.Też polecam nawóz Ferki Aquashade.
-
mariusz178
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gorzow Wlkp
Koło dwóch miesięcy temu postawiłem akwarium w stylu mizube 128 l. Głównie Microsoria, hygrophilie, staurogyny (w większość na kamieniach i korzeniach), żabienice i mchy. Podłoże jałowe (żwir "ułożony" strefami o różnej gradacji). Od początku nawożę metodą EI do słupa wody (CO2 również). Wszystko rośnie bardzo dobrze i "bardzo dobrze +". Chyba to polecam, aczkolwiek zastanawiam się czy w przypadku niewielkiej ilości roślin w podłożu nie warto by było wsadzić tam pałeczek nawozowych czy czegoś, by choć trochę im pomóc. (Stosunek mikro+makro 128 l N:P 10:1, K:Mg 2:1, Ca:Mg 4:1, Fe 0,2 ppm Intermag, CO2 ~30 ppm, światło (aktualnie) ~30lm/l) Wcześniej miałem akwarium 72 l na podłożu aktywnym CAL (które już aktywne nie jest) i wstępnie muszę powiedzieć, że początek był fajny i rośliny rzeczywiście miały się świetnie. Niestety lub stety jako że to było moje pierwsze akwarium i prowadziłem je nie w taki sposób jak powinno być prowadzone to w miarę szybko i niezauważenie (przynajmniej dla mnie) się skończyło (podłoże aktywne). Teraz prowadzę je w ten sam sposób jak akwarium 128 l i ma się lepiej niż kiedykolwiek (z wyjątkiem jednej rośliny). (Stosunek mikro+makro 72 l (jak w 128 l) N:P 10:1, K:Mg 2:1, Ca:Mg 4:1, Fe 0,2 ppm Intermag, CO2 ~30 ppm, światło (aktualnie) ~30lm/l)
-
Tichy
●
Ja od siebie polecam nawozenie solami, np. takie mikrosoria lubuja sie w makro elementach a szczegolnie w azocie (czesto dostaja plam) wiec przykladowo takie KNO3 bedzie jak najbardziej odpowiednie, a jesli dbasz o potas i nie chcesz go podnosic to mozna zaryzykowac z NH4NO3 nie przekraczajac 1ppm amoniaku na caly zbiornik. Fosfor , potas ,magnez rowniez jako sol, a zelazo z jakiegos chelatu 13% podawane na noc co powinno podkreslic soczystosc lisci. Nawozenie solami jest dosyc przebiegle bo podnoszac jeden skladnik podnosimy inny lub dostajemy w gratisie, ale po przerobieniu tematu uwazam ze warto i jest bardzo tanie, bo mozna za pare zloty przejechac caly rok.
Osobiscie jestem zwolennikiem zeby anubiasy, mikrosoria itd itd rosly sobie i zyly swoim zyciem bez mocnego swiatla, bez CO2 ale w wodzie zapewniajaca wystarczajaca ilosc mikro/makro.
-

Brwisty
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wroclaw
I jakie nawozy wybrałeś? Jak kondycja roslin i jakie spostrzeżenia?:)
-
kamil0s
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Nowy Sącz
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
|