Mam do Was pytanie.
Kupiłem filtr Eheim 2273 - służy do akwariów 180-300 litrów. Za 2 miesiące stawiam akwa 375 litrów (150 x 50 x 50). Ktoś powie - trochę za mały. Tylko, że ja i tak planuję dodatkowo do środka umieścić wewnętrzny lub pompę cyrkulacyjną - mam do tej pory 54 i 112 litrów akwa (będzie zamiana na ten wiekszy dlatego ten eheim teraz chodzi w 112 żeby dojrzał do tego czasu i nie stał bezczynnie).
Netto wyjdzie pewnie z 300 litrów max po odliczeniu
podłoża, skał itp.
Dlaczego chcę wewnętrzny? "Przecież to psuje estetykę" - otóż niezależnie od filtra zewnętrznego będzie mega dużo roślin i chciałbym by jednak dodatkowa cyrkulacja była i żeby muł nie zbierał się na dnie.
Chciałbym wiedzieć tylko czy nie muszę się martwić (wiadomo no może przyjdzie mi troszkę częściej czyścić). Dlaczego EHEIM a nie tańszy - bo bezawaryjny w 99%. A o to chodzi mi najbardziej (byłem zawsze nieufny do zewnętrznych).
Z tego co sądzę z doświadczenia i czytałem sporo to i tak podłoże służy również do
filtracji biologicznej. Nie zamierzam zbiornika przerybiać, dojrzewać będzie powoli (najpierw przerzucę do niego ryby z 54 litrowego). Z wewnętrznym dodatkowo chyba nie powinienem się martwić o równowagę? Zewnętrzny służyłby głównie za biologa.