Alternanthera reineckii karłowacenie stożkow, czerwone rośli
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Witam Na wstępie parametry PH - 6.8 Co2 - 35 GH - 16 KH - 8 NO3 - 10 PO4 - 0.8 K - 25 MG - 33 CA - 63 FE - 0,1 C° - 26,27 Duża filracja, oświetlenie 10h na dobę. Sytuacja wygląda następująco, Alternanthera reineckii na stożkach karłowacieje, wszystkie rośliny czerwone na brzegach robią się zielone(niektóre liście) . Natomiast zielone robią się wierzchołki żółte wpadają w czerwień, brąz. Czasami odpadaja liście ktore są w połowie przezroczyste dotyczy limnophila aromatica. Czy ktoś jest wstanie doradzić.
-

ciabatta
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sosnowiec
Kilka pytań: 1. Podłoże jest nowe? Jaka to firma? 2. Ile dni temu wystartował zbiornik? 3. Jakie są wymiary akwarium i rodzaj oraz moc oświetlenia? Generalnie Alternanthera lubi dużo CO2, mocne światło i żyzne podłoże....oraz kwaśną i miękką wodę (ale nie jest to warunek konieczny).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Kilka pytań: 1. Podłoże jest nowe? Jaka to firma? 2. Ile dni temu wystartował zbiornik? 3. Jakie są wymiary akwarium i rodzaj oraz moc oświetlenia?
Generalnie Alternanthera lubi dużo CO2, mocne światło i żyzne podłoże....oraz kwaśną i miękką wodę (ale nie jest to warunek konieczny).
Podłoże, podsypka, cała linia nawozowa plus carbo w płynie z Cala. Start styczeń wiec akwarium dojrzałe. Natomiast podłoże wyjałowione moim zdaniem przyczyna może być twarda woda. Akwarium 80*35*45, oświetlenie AQUAEL LEDDY SLIM Sunny plus plant 32W. Poniżej kolejne zdjęcie rośliny z która nie wiem brązowieje,czerwienieje.
-

ciabatta
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dziś odłożyłem Carbo w płynie bo już pomysłu nie mam. Być może to jest przyczyną problemów. Parametry identyczne do opisywanych tylko cos mocno zaczyna mi spadać no3
-

ciabatta
●
-

ciabatta
●
Powiązane tematy
alternanthera.png
A. bettzickiana ‘Green’. / A. bettzickiana ‘Red’. / A. bettzickiana ‘Variegated’.
Żródło:
https://www.researchgate.net/figure/Whole-plants-morphology-aA-bettzickiana-Green-bA-bettz...
Witam,
Mam 240L.
miesiąc temu zakupiłam ww. rośliny. Od 2 miesięcy stosuję butlę z CO2 (wg indykatora poziom CO2 dobry). Codziennie wlewam kompletny nawóz: VIMI all in one + Carbo. Podłoże: substrat +...
Witam mam pytanie moja zabienica puszczą czerwone liscie czym jest to spowodowane
Wysłane z SM-A515F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Witam posiadam roślinę widoczną na zdjęciu moje pytanie jak zacząć ja formować jak ja podcinać
akwarium mam 10dzień
Witam wszystkich. Mam kilka pytań dotyczących tej rośliny. Posadziłem ją jakieś 3 tygodnie temu i teraz coś trochę biednieje. Na starych liściach zielenice punktowe, młode odpadają, nie wszystkie ale ...
Witam
Akwarium działa u mnie juz 3 miesiące, bo bolączkach wieku dziecięcego wszystko ładnie sie ustabilizowało.
Wszystkie rośliny idą aż miło patrzeć.
Światło ok 50lm/l, CO2 25mg/l, nawożenie pełna...
Witam, Jak w temacie poniżej zdjecia.
Fosfor 1-1.5
Azot około 15-20
Gh 8
KH 6-10
CO2 jest butla
Nawożenie jest
Czy te czerwone odrosty to normalne??
Wgłębka tak od wczoraj pobierała u wylotu filt...
Od pewnego czasu Hygrophila Corymbosa nowe liście wypuszcza czerwone. Co jest przyczyną?
NO3 - 10
PO4 - 0,5
PH - 6,8
20190912_181212.jpg
Witam,
Mam problem z roślinami w mojej ok 3-4 miesięcznej kuli wabi - kusa.
Na początku wszystko rosło dobrze, lecz od jakiegoś czasu mam problem z Alternantherą (chociaż podobne oznaki widzę też na ...
Witam. Chciałem się Was zapytać, co się może dziać z roślinką Allernanthera Reineckii. Roślinka została wsadzona do akwarium w poniedziałek (19.02.2018), w środę włożyłem pod roślinki kulki GT oraz za...
|