Alternanthera reineckii karłowacenie stożkow, czerwone rośli - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Alternanthera reineckii karłowacenie stożkow, czerwone rośli

Liczba wyświetleń: 2635·Odpowiedzi: 4
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Zaloguj się, aby zmienić widok
ciabatta Sosnowiec
Witam
Na wstępie parametry
PH - 6.8
Co2 - 35
GH - 16
KH - 8
NO3 - 10
PO4 - 0.8
K - 25
MG - 33
CA - 63
FE - 0,1
C° - 26,27
Duża filracja, oświetlenie 10h na dobę.

Sytuacja wygląda następująco, Alternanthera reineckii na stożkach karłowacieje, wszystkie rośliny czerwone na brzegach robią się zielone(niektóre liście) . Natomiast zielone robią się wierzchołki żółte wpadają w czerwień, brąz. Czasami odpadaja liście ktore są w połowie przezroczyste dotyczy limnophila aromatica. Czy ktoś jest wstanie doradzić.

ciabatta
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Sosnowiec

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Kilka pytań:
1. Podłoże jest nowe? Jaka to firma?
2. Ile dni temu wystartował zbiornik?
3. Jakie są wymiary akwarium i rodzaj oraz moc oświetlenia?

Generalnie Alternanthera lubi dużo CO2, mocne światło i żyzne podłoże....oraz kwaśną i miękką wodę (ale nie jest to warunek konieczny).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

ciabatta Sosnowiec
Piotr Baszucki napisał(a):Kilka pytań:
1. Podłoże jest nowe? Jaka to firma?
2. Ile dni temu wystartował zbiornik?
3. Jakie są wymiary akwarium i rodzaj oraz moc oświetlenia?

Generalnie Alternanthera lubi dużo CO2, mocne światło i żyzne podłoże....oraz kwaśną i miękką wodę (ale nie jest to warunek konieczny).
Podłoże, podsypka, cała linia nawozowa plus carbo w płynie z Cala. Start styczeń wiec akwarium dojrzałe. Natomiast podłoże wyjałowione moim zdaniem przyczyna może być twarda woda. Akwarium 80*35*45, oświetlenie AQUAEL LEDDY SLIM Sunny plus plant 32W. Poniżej kolejne zdjęcie rośliny z która nie wiem brązowieje,czerwienieje.

ciabatta

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ciabatta Sosnowiec
Dziś odłożyłem Carbo w płynie bo już pomysłu nie mam. Być może to jest przyczyną problemów. Parametry identyczne do opisywanych tylko cos mocno zaczyna mi spadać no3

ciabatta

ciabatta Sosnowiec
Na razie bez zmian

ciabatta

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

alternanthera.png

Porównanie odmian Alternanthera

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2022
alternanthera.png A. bettzickiana ‘Green’. / A. bettzickiana ‘Red’. / A. bettzickiana ‘Variegated’. Żródło: https://www.researchgate.net/figure/Whole-plants-morphology-aA-bettzickiana-Green-bA-bettz...
IMG_1700.JPG

Alternanthera splendida i rosanervig - glony

Ola240L w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2872
Witam, Mam 240L. miesiąc temu zakupiłam ww. rośliny. Od 2 miesięcy stosuję butlę z CO2 (wg indykatora poziom CO2 dobry). Codziennie wlewam kompletny nawóz: VIMI all in one + Carbo. Podłoże: substrat +...
20211211_110824.jpg

Żabienica wypuszcza czerwone liście - dlaczego?

Marbra3850 w Rośliny · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4708
Witam mam pytanie moja zabienica puszczą czerwone liscie czym jest to spowodowane Wysłane z SM-A515F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Alternanthera reineckii Mini

djsiny w Rośliny · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 10425
Witam posiadam roślinę widoczną na zdjęciu moje pytanie jak zacząć ja formować jak ja podcinać akwarium mam 10dzień

Alternanthera reineckii "Rosanerving"

IMBRYK w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3288
Witam wszystkich. Mam kilka pytań dotyczących tej rośliny. Posadziłem ją jakieś 3 tygodnie temu i teraz coś trochę biednieje. Na starych liściach zielenice punktowe, młode odpadają, nie wszystkie ale ...

Aternanthera reineckii rosanervig - kompletny brak wzrostu

biju w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3752
Witam Akwarium działa u mnie juz 3 miesiące, bo bolączkach wieku dziecięcego wszystko ładnie sie ustabilizowało. Wszystkie rośliny idą aż miło patrzeć. Światło ok 50lm/l, CO2 25mg/l, nawożenie pełna...

Problem z wgłębka i czerwone odrosty u zabienicy

wwnowak w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1116
Witam, Jak w temacie poniżej zdjecia. Fosfor 1-1.5 Azot około 15-20 Gh 8 KH 6-10 CO2 jest butla Nawożenie jest Czy te czerwone odrosty to normalne?? Wgłębka tak od wczoraj pobierała u wylotu filt...

Hygrophila Corymbosa czerwone liście

Badman w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1807
Od pewnego czasu Hygrophila Corymbosa nowe liście wypuszcza czerwone. Co jest przyczyną? NO3 - 10 PO4 - 0,5 PH - 6,8 20190912_181212.jpg

Alternanthera cardinalis - Wabi Kusa

olololo w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 990
Witam, Mam problem z roślinami w mojej ok 3-4 miesięcznej kuli wabi - kusa. Na początku wszystko rosło dobrze, lecz od jakiegoś czasu mam problem z Alternantherą (chociaż podobne oznaki widzę też na ...

Allernanthera Reineckii - co się z nią dzieje

Gizol w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2198
Witam. Chciałem się Was zapytać, co się może dziać z roślinką Allernanthera Reineckii. Roślinka została wsadzona do akwarium w poniedziałek (19.02.2018), w środę włożyłem pod roślinki kulki GT oraz za...

Statystyki

Ten temat przegląda 199 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 199 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.