Książka: Japońska sztuka odnajdywania piękna w kamieniu - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Książka: Japońska sztuka odnajdywania piękna w kamieniu

Liczba wyświetleń: 3040·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Piotr Baszucki Nowa Ruda

Polecam Waszej uwadze nowe wydanie książki Vincenta T. Covellego i Yojiego Yoshimury Japońska sztuka odnajdywania piękna w kamieniu. Sztuka suiseki i jej zastosowanie w sztuce bonsai.

Nie można oprzeć się wrażeniu, że wiele razy, kiedy odkrywamy coś nowego, niesamowitego, pięknego, nasz zachwyt okazuje się tylko marnym cieniem uznania, które od kilku tysięcy lat obecne jest w kulturze Wschodu. Nic dziwnego, charakterystyczna dla kultury japońskiej czy chińskiej długa tradycja zwracania uwagi na wyjątkowe cechy najzwyklejszych krajobrazów sprawia, że nawet pozornie prosta czynność, jak zbieranie kamieni, przeradza się w sztukę. Podobnie jest w akwarystyce. Jeden z najbardziej uznanych na świecie akwarystów, Takashi Amano, specjalizował się w sztuce bonseki i suiseki, dzięki którym właściwie oceniał, doceniał i eksponował kamienie o wyjątkowo naturalnym pięknie. Łącząc kamienie z wodą, potrafił wydobyć ich subtelne barwy, pogłębić kolor lub stworzyć wrażenie ich wiekowości. Warto sięgnąć do tradycji japońskiej, aby uzyskać światowy poziom zaawansowania w akwarystyce, zwłaszcza, że czytanie o cechach charakterystycznych sztuki suiseki, walorach estetycznych kamieni, podobnie jak ich kolekcjonowanie sprawia przyjemność, uspokaja i wycisza umysł.

Książkę zamówicie na stronie:
http://universitas.com.pl/produkt/3749/ ... upelnione/

Po otrzymaniu egzemplarza do recenzji postaram się napisać Wam swoje zdanie na jej temat.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

ks1.jpg

Nowa książka na rynku: Nanoakwarium: zwierzęta, technika...

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5165
nanoakwarium.jpg Na rynku pojawiła się nowa 300-stronicowa książka w twardej oprawie. Nanoakwarium jest obszernym poradnikiem dotyczącym zakładania i pielęgnacji bardzo małych zbiorników akwariow...
bly2.jpg

Blyxa japonica - Blyksa japońska

roslinyakwariowe.pl w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 23001
bly2.jpg Przepiękna roślina trawnikowa na przedni i środkowy plan akwarium. Rozpopularyzowana dzięki aranżacjom Takashiego Amano. W uprawie akwariowej uchodzi za wymagającą. Wymaga odpowiedniej iloś...
YouTube

Japońska Kaskada.

szopcio2008 w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5996
panorama1.jpg

Piękna panorama

Tomasz w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 982
panorama1.jpg panorama2.jpg Robi wrażenie :)

Akwarium Moja Pasja - nowa książka

roslinyakwariowe.pl w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1230
Wszystkich rozpoczynających swoją przygodę z akwarystyką zachęcamy do zakupu książki Dr Pawła Zarzyńskiego, związanego z firmą Aqua-el. Autor w ciekawy i przystępny sposób opisuje kolejne zagadnienia...
20_08_10.jpg

250 [L] pierwsza aranżacja a'la holender Tomasz Sztuka

tomaszek1606 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 10467
Witam wszystkich odwiedzających mój baniaczek. Mam na imię Tomek i chciałbym zaprezentować swoje akwarium 250 litrowe. Jest to moje drugie akwarium. Zaczynałem od 25 litrowego zbiornika który miałe...

Do trzech razy sztuka. Zakładam nowe akwarium:))

tryndanamere w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3590
Witam wszystkich serdecznie. Akwarystyką zacząłem się interesować ok. dwa lata temu. ''Takashi Amano'', Google, grafika i szczęka mi opadła. Pierwsze akwarium to mnóstwo błędów początkującego, młodeg...

Gra światłem/kolorem - wyższa sztuka aquascapingu

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1024
swiatlo.jpg Komentarz jest w zasadzie zbędny, jeśli wpadnę na podobne przykłady wrzucę Wam dla inspiracji.

Czerwona blyksa japońska

Piotrek86 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1691
Witam, jak w temacie mam blykse i tylko jak ją posadziłem to zaczeła wypuszczać listki tylko ze bardzo cienkie i czerwone, pierwqsze wrazenie to jakby się spalała od światła nie mam pojecia dlaczego b...

Statystyki

Ten temat przegląda 391 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 391 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.