|
|
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Dzień dobry.
Akwarium 63 litry, Żwir + aqua grunt + kulki torfowe, Światło 7h - 20W led, Filtr Tetra ex600plus, Co2 - bimbrownia, Woda kranówa + uzdatniacz, Od początku nawożę Planta Activ, Carbo x2 ml/24h Potas x2 ml/24h Macro x1 ml/24h Micro x1 ml/24h
NO3 - 20 ph - 7,4 Co2 - 22 Kh - 15 Gh - 20 Po4 - 0,25
Od czasu jak pojawiły się zielenice przestałem dodawać micro, zwiększyłem carbo na x8 ml/24h i zmniejszyłem oświetlenie na 10W led. Od 2-3 dni nie widzę poprawy. Mam pytanie, czy do Was, czy wszystko robię dobrze bo nie chcę czegoś zepsuć w moim pierwszym roślinnym akwarium.
-
Tomasuzu
●
- Ranga: Początkujący
Masz bardzo twardą wodę - to niestety widać po roślinach. Musisz ją uzdatnić np. przy pomocy filtra RO lub żywic jonowymiennych lub dobrać skład gatunkowy bardziej tolerancyjny pod względem twardości wody. Trzecia opcja to wymiana podłoże na aktywny granulat np. ADA Amazonia, Dark Soil, HELP - te mają zdolność akumulacji jonów odpowiedzialnych za twardość wody, z tym że jest to działanie krótkofalowe i trzeba robić regularne podsypki a co 2-3 lata restarty (lecz do tego czasu aranżacja i tak nam się zwykle już nudzi).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie mam filtra RO, dodałem teraz do akwarium woreczek obniżający GH. Odnośnie żywicy jonowymiennej, dodanie "NITROMAX PRO" do filtra pomoże w obniżeniu twardości ? Może na tą chwilę podmiany wody z filtra brita będą rozwiązaniem ?.
-
Tomasuzu
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
Dzień dobry, witam.
Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Witam pisze już chyba 3 post na tym forum o glonach ale wciąż mam z nimi problem a więc krótko o akwarium
Akwa ma 200l
Filtr tetra ex1000 plus
W filtrze wata, gąbki,granulat amonia remover fluval cer...
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć.
Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
cześć akwamaniacy - proszę Was o opinię - co to się wyrabia w moim baniaku - co to za zielone ustrojstwo - zielenice czy coś innego ?
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|