Witam. Kupiłem dwie Pielęgniczki Ramireza oraz jedną Electric Blue. Proszę o pomoc w identyfikacji płci ponieważ chciałbym dokupić drugą do pary dla Electric Blue oraz upewnić się że te zwykłe które kupiłem jako para rzeczywiście są parką
Jeśli chodzi o wersję "naturalną" to czy możesz wrzucić zdjęcie gdy ryby mają rozpostarte płetwy: grzebietową, i odbytową? Podług ostatniego zdjęcia niby para jednak na 100% nie byłbym pewien. Zdjęcie z rozpostartymi płetwami będzie potwierdzeniem. U samca pierwsze promienie (czarne) płetwy grzbietowej powinne być wyraźnie dłuższe niż u samicy. Samiczka mniejsza z wyraźnym odcieniem czerwieni na brzuszku.
Duży zbiornik to na siebie tak często nie wpadają:) Zobaczysz co się będzie działo jak dojdzie do tarła (u mnie wycierały się regularnie co 2-3 tygodnie). Jeśli wtedy "niebieski" będzie się chował i będzie ganiany, to pewnie będzie samczyk. Poza tym, z tego co obserwowałem przy tej odmianie samiczkom brzuchy również czerwienieją, więc jeśli to nie nastąpi to sytuacja się wyjaśni.
Powiedzcie mi czy to jest samica?, Pani w Zoologicznym dała na ryzyk fizyk... Już jednego samca mam poprzez to jej ryzyk fizyk, a miała być samica 🤷♀️:/
A czy na 70 litrów będzie spoko dwie pary umieścić? Ramireza i Electric blue, póki co trochę się nawzajem wadzą, samice Ramirezę wpędzili w róg akwarium i już drugi dzień tam siedzi, może popełniłam błąd bo samcowi padła samica i już zajechał jedną :/
Akwarium za małe na dwie pary. Ramirezy dobierają się w pary wiec jak coś im nie leży to i samiec z samica będą się tłukły a wygra bardziej zadziorne i nie zawsze jest to samiec
LYSERpL w Zwierzęta· Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 210517
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Wojciech S w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1437
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
94adamo94 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3682
Cześć,
proszę o pomoc w identyfikacji organizmów na szybie. Średnica około 1-2mm. Nie mają wyraźnego korpusu, tak jakby parzydełka wyrastały z jednego punktu, czyli takie bardziej krzaczaste niż drze...
DamianKr w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3526
Cześć,
Potrzebuję zredukować liczbę swoich skalarów. Cztery z obsady są już dorosłe i planuję zostawić dwa najładniejsze.
Czytałem na zagranicznych forach, że dobrym pomysłem jest to że jeśli ktoś n...
WodorekSodu w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1293
Dzień dobry.
Mam akwarium 120 l, dojrzewające od 3 lat, z butlą co2 i obsadą głownie przydennych: zbrojniki, czerwone i niebieskie, kiryski julii, gurami, grubowargi syjamskie.
Kosiarki od ponad tygo...
David_90 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1364
Witam czy mógł by mi ktoś pomóc w nakierowaniu co dolega mojemu skalarowi od wczoraj zachowuje się jak na dołączonym zdjęciu oraz filmie,
Inne ryby się maja dobrze tylko owy skalar ma problem jakiś.
...
mkrzepisz w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2482
Witam
Potrzebuje pomocy w identyfikacja płci u prętnika IMG_20220821_180059.jpeg IMG_20220821_175952.jpeg
Wysłane z ELS-NX9 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Pstrungarz w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2361
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
Gabriel 123456 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1507
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
Statystyki
Ten temat przegląda 194 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 193 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej