|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam posiadam filtr jbl e902 i do tego prefiltr pytanie moje w jakiej kolejności powinienem zastosować wkłady filtracyjne? Obecnie mam prefiltr jak mechaniczny gąbki plus wata Jbl ceramika , zeolit gąbki purigen i znowu gąbka czy stosować węgiel aktywny a może lawa?
-
arek03
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Mam lawe, gąbki, kiermazyt, zeolit i jest ok
-
DawidJot
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
-
arek03
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak czy siak wbrew niektórym opinia lawa filtracyjna doskonale się sprawdza jak wkład. Ostatnio otwieram filtr kubełkowy po 3 miesiacach i świetnie wyglądała. Moim zdaniem nie wpływa na parametry wody i mi nic nie wypluwa do słupa. Kiedyś miałem całe podloze z lawy i oprócz tego że była szorstka i rysowala szybę oraz to że sadzenie to koszmar to jedno z mniej problemowych podłoży.
-
DawidJot
●
DawidJot napisał(a):Kiedyś miałem całe podloze z lawy i oprócz tego że była szorstka i rysowala szybę oraz to że sadzenie to koszmar to jedno z mniej problemowych podłoży.
Ja bym powiedział że to raczej najbardziej problematyczne podłoże ;D
-
manjaro
●
- Miasto: Kościan
Ale tu chodzi o wkłady filtracyjne może nie zmieniajmy tematu 
-
arek03
●
manjaro napisał(a):DawidJot napisał(a):Kiedyś miałem całe podloze z lawy i oprócz tego że była szorstka i rysowala szybę oraz to że sadzenie to koszmar to jedno z mniej problemowych podłoży.
Napisz swoje spostrzeżenia proszę poparte twoja teza.
-
DawidJot
●
DawidJot napisał(a):manjaro napisał(a):DawidJot napisał(a):Kiedyś miałem całe podloze z lawy i oprócz tego że była szorstka i rysowala szybę oraz to że sadzenie to koszmar to jedno z mniej problemowych podłoży.
Napisz swoje spostrzeżenia proszę poparte twoja teza.
Co tu wyjaśniać? No po prostu podłoże które rysuje szyby albo jest jest problem z sadzeniem roślin nie nadaje się do akwarium to chyba proste.
-
manjaro
●
- Miasto: Kościan
Dla niektórych spokój i bezproblemowosc prowadzenia akwarium jest ważniejsze niż ciężkie sadzenie i motoryczne rysowanie szyby więc nie ma co kategoryzowac. Każdy ma inne potrzeby i priorytety.
-
DawidJot
●
Ja przez dwa lata w rosliniaku mialem same gabki o roznej gestosci. Prowadzilo sie bez problemowo. Porowatosc w gabce jest tez wystarczajaca do osiedlania sie bakterii. Nie ma co przesadzac z roznoscia mediow. Jesli stezenie nh4 i no2 jest wysokie to trzeba sie zastanowic nad innymi przyczynami takimi jak przekarmianie, przerybienie, brak regularnych podmian. Zadne najdrozsze media nie zastapia podstawowych czynosci w prowadzeniu akwarium 
-
leczyk10
●
Powiązane tematy
Hej
Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze. Film po niemiecku 😁. ?si=G1e7WmI-_o4a7602
Hej,
Jako, że wracam do Hobby mam pytanie bo znalazłem dużo starych rzeczy i stąd moje pytanie czy są przeterminowane, czy nadają się jeszcze do użytku, czy lepiej może nie ryzykować i kupić nowe.
T...
rurki2.jpg
Plastikowe wloty i wyloty wody
Do niedawna jedynym wyborem przed jakim stawaliśmy przy zakupie wlotów i wylotów wody był kolor tworzywa - neutralny czarny lub potencjalne maskowany prz...
Witam , czy ktoś uzywa wypelnienia eheim substrat pro, zastanawia mnie czy podnosi ono twardość wody.
Dzieki
Jakie Media filtracyjne polecacie do filtra ultramax 2000 , 2 kosze to będą gąbki aquaela a 3 kosze nie wiem czym najlepiej wypełnić . Zawsze stosowałem sama ceramikę , tanią . Teraz chciałbym coś poz...
Witam posiadam filtr eheim 350 T 4+
Przepływ wody 1050litrow akwarium 128l
Pytanko tam wchodzi po 2litry do każdego koszyka ale posiadam trochę więcej matrixa czy mogę go dac więcej jak wejdzie do kos...
Mam takie pytanie, które mnie dzisiaj naszło. Czy jest sens używać woreczków na media filtracyjne do ceramiki typu sera siporax, czy pumeks, które są na tyle ciężkie że nie wypłyną? Czy woreczki na me...
Drodzy koledzy i kolezanki
Mam takie kulki filtracyjne do basenu (wyszukiwarka albo google)
Co sadzicie o wrzuceniu ich do akwa zamiast waty?
W filtrze basenowym sie sprawdzają. To moze do kubełka alb...
Witam
Waszym zdaniem najlepsze media filtracyjne to?
Czesc, mam filtr eheima 2275 do niego prefiltr lw 603 i takie pytanie, czy wyciagnac z eheima wklad w postaci waty, czy go zostawic
|
|