Oświetlenie na TC 421 [200L]
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam! Chciałbym stworzyć belkę led na sterowniku TC 421 bo mi się on strasznie spodobał ^.^ Teraz pytanie ile i jakie diody zastosować do zbiornika 200L, które ma być roślinne. Oświetlenie chciałbym żeby było podwieszane. Chcę móc regulować moc poszczególnych kanałów itd i stworzyć np. efekt świtu i zmierzchu, czyli stopniowego obniżania mocy względem czasu. Wiem, że będę musiał do tego użyć lm317 oraz rezystorów, ale nie wiem jak to dokładnie podłączyć i jakiego zasilacza użyć. Ktoś mógłby mnie trochę naprowadzić jak to powinno wyglądać, a może dać lepsze rozwiązanie jeśli chodzi o moje preferencje. Dodam jeszcze że mam jako tako wprawę już w lutowaniu, bo już 3 belki power led wykonałem, tylko że na zwykłych driverach od tomislawusa ;P Teraz czas na coś porządniejszego. A i jeszcze jedno pytanie skąd zamawiać diody. Na allegro w porównaniu do ali jest strasznie drogo i tu pytanie jak jest jakościowo. Pozdrawiam 
-
CrokiTV
●
- Ranga: Początkujący
Tyle co ja wiem to mogę doradzić tylko co do diod. Kup diody 3 watowe 15x 8500k, 10x 6500k, 5x full spectrum.
-
Bigorro
●
- Ranga: Poznaje temat
Chcę zrobić większą belkę z dużą ilością diod, więc stawiam bardziej na 1W
-
CrokiTV
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mniej więcej coś takiego wykminiłem  Dodam, że szerokość akwarium 100 cm Legenda: Biały - 6500k Jasno nieb. - 10000k Żółty - white fs Czerwony - deep red Niebieski - royal blue
-
CrokiTV
●
NIE STOSUJ WHITE FULL SPECTRUM. Stosuje się je tylko gdy stanowią one 100% z wszystkich kolorów diód. Żółte zamieniłbym na zwykłe FS i opcjonalnie każdą parę czerwono- niebieską na jedną zwykłą FS. Będziesz siedział z lutowaniem całą noc. 
-
Bigorro
●
Tą teorie słyszałem tylko od Ciebie :p Damy się wypowiedzieć innym. A z lutownicą mogę siedzieć  Tutaj masz schemat wykonany przez Pietach i na nim sie wzorowałem
-
CrokiTV
●
Bigorro napisał(a):NIE STOSUJ WHITE FULL SPECTRUM. Stosuje się je tylko gdy stanowią one 100% z wszystkich kolorów diód.
Dlaczego?? Możesz to uzasadnić ??Nie widzę sensownego wytłumaczenia.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Przyznaje się ze skruchą, iż popełniłem błąd. Jeszcze raz przeanalizowałem następujące słowa: white FS-,,Pełne pasmo dla wzrostu roślin - przez wzgląd na pasmo barwy istnieje możliwość budowy belki akwarystycznej w oparciu wyłącznie o te diody (widmo świetlne zbliżone do temperatury barwowej 6500K).'' Przyznaje się iż moje rozumowanie było błędne. Bardzo przepraszam. Teraz już wiem ,że white FS można stosować zamiennie z zwykłymi FS.
-
Bigorro
●
Bigorro napisał(a):Przyznaje się iż moje rozumowanie było błędne. Bardzo przepraszam. Teraz już wiem ,że white FS można stosować zamiennie z zwykłymi FS.
To nie do końca tak jest. WFS przyjmuje się ,że zastępuje łącznie białe i FS -można je zastosować jako jedyne diody nad akwarium. Osobiście mam stary schemat czyli 6500,8500 i FS .Z chwilą gdy dokładałem niedawno dodatkowe diody zdecydowałem się tylko na WFS , czy jest lepiej ?? Moje oko tego nie widzi...
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
Mniej więcej coś takiego wykminiłem 
Jest OK. Przyznaje się ze skruchą, iż popełniłem błąd. Jeszcze raz przeanalizowałem następujące słowa: white FS-,,Pełne pasmo dla wzrostu roślin - przez wzgląd na pasmo barwy istnieje możliwość budowy belki akwarystycznej w oparciu wyłącznie o te diody (widmo świetlne zbliżone do temperatury barwowej 6500K).'' Przyznaje się iż moje rozumowanie było błędne. Bardzo przepraszam. Teraz już wiem ,że white FS można stosować zamiennie z zwykłymi FS.
Zależy co kto lubi. Biała FS ma barwę w okolicach 4000-4200K - więc odrobinkę żółto. Choć "marlowe" stwierdził, że dla niego by pasowały tylko same Białe FS Więc teoretycznie można zbudować lampę w oparciu tylko o białe FS - ale nie każdemu podpasuje taka barwa. Moim skromnym zdaniem białe FS różnią się od różowych FS tym, że nie ma takiej "landrynkowej" poświaty. Jak pisałem - wszystko zależy kto lubi jakie barwy - ciepłe, zimne, landrynkowe itp...
-

pietach
●
- Miasto: Wschowa
Powiązane tematy
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Z racji, że ponownie startuje z akwarystyką po latach przerwy a zatrzymałem się jeszcze na standardowych świetlówkach, proszę was bardzo o polecenie jakiejś belki LED do zbiornika 40x40x40 ( u...
|
|