Witam, Proszę o pomoc jak z parametrami wody i jak nawozić od jakiegoś czasu moje roślinki coś bladną trawa robi sie żółta proszę o pomoc No3 5mg/l Po4 0mg/l Fe 0mg/l K 14mg/l
Przypuszczam, że jest to świeżo założony zbiornik. Masz wysoki w stosunku do Azotu, Potas i roślinki nie mają co jeść żeby rosnąć i ładnie wyglądać. Nawozisz czymś? Jak często i czy w ogóle podmieniasz wodę?
Krzysztof Radziszewski napisał(a):Przypuszczam, że jest to świeżo założony zbiornik. Masz wysoki w stosunku do Azotu, Potas i roślinki nie mają co jeść żeby rosnąć i ładnie wyglądać. Nawozisz czymś? Jak często i czy w ogóle podmieniasz wodę?
Zbiornik odpalony w październiku wode podmieniam raz w tygodniu, bimbrownia leci 24h podaję potas i teraz kupiłem z Azoo PLANT PREMIUM i podaje tylko to raz na 4 tyg jak producent podaje.
Ze zdjęcia zbiornik wygląda jak byś postawił go dwa góra trzy tygodnie temu. Dlatego takie moje przypuszczenie. Jeśli masz możliwość podnieś Azot. Takie jest moje zdanie lecz mogę się mylić. Może ktoś bardziej obeznany się wypowie.
Po zaczęciu podawania wskazanego przez kolegę wyżej azotu zacznie się problem n żelazem.Nastepnie może też wystąpić dysproporcja Mg:Ca:K. Jak dla mnie to jak chcesz się "bawić" w nawożenie to polecam dokupienia testów na powyższe pierwiastki i rozpocząć nawozic w pełni.Moim skromnym zdaniem albo nawozic porządnie albo lecisz bez nawozów ew. z CO2
andrzejkowac w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2726
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
akwagucio w Nawożenie· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6228
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28562
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Piotr Baszucki w Nawożenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1917
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
wiedzmin w Nawożenie· Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247936
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
gazownik w Nawożenie· Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 38125
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Ergoline w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1831
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Robcio12 w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1588
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Sebosska w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16088
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
coolfon1988 w Nawożenie· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 12155
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Statystyki
Ten temat przegląda 335 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571006
• Liczba wątków: 48807
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 335 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej