Padające Proporczyki z Kap Lopez, Gertrudy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Padające Proporczyki z Kap Lopez, Gertrudy

Liczba wyświetleń: 2137·Odpowiedzi: 4
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Wygląd listy:
ciabatta Sosnowiec
Witam
Udało mi się zakupić kilka Proporczyków z Kap Lopez. Zostały wpuszczone do zbiornika ze spokojnymi rybkami jak Mordok słoneczny oraz Gertrudy. Po trzech dniach co dziennie zaczęły mi zdychać Kap Lopez w sumie straciłem 4 z 6 sztuk,wczoraj padła jedna Gertruda.

Kap Lopez są osowiałe samica dziś nie chciała jeść, samiec schowany pod korzeniem już myślałem że zdechł. Samica podpływa często pod powierzchnię, czasami nawet w pionie jest jak by zamroczona.

Kilka Mordoków tak jak by bez ruchu pod powierzchnią. Każdą zdechłą rybę obejrzałem nic nie zauważyłem nie po kojącego. Dziś jednak zauważyłem że samica z Kap Lopez ma jak by biały nalot na pyszczku . Gertruda nie wiem dlaczego wczoraj padła zdrowa rybka. Gertrudy u mnie dłuższy czas jedynie proporczyki nowe.

Akwarium netto 95 litrów
Parametry wody
PH6,8-7
Co2-25mg
Tlen - jest ok
NO3-10
Amoniak-Brak
pozostałe parametry książkowe
Temperatura 26 - stała nie ma skoków
Filtracja - Oase Biomaster 350 wkład 3 x Matrix 2 x gąbka
Błona białkowa robi się walczę z nią woda wydaje się jak by galaretowa - takie wrażenie.
Używam bakterii plus seachem Pristine

Mam nadzieję ze wszystko opisałem

ciabatta
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Sosnowiec

Wydaje mi się ,że mają ospę.
Zapobiegawczo proponuję podnieść temperaturę do 30 stopni.
Poszukaj leku choć sama temperatura przez kilka dni powinna także pomóc.
Na błonę ustaw inaczej wylot z filtra tak aby rozbijał lustro wody.Jeżeli to nie pomoże pozostanie założyć skimer.Jest możliwość odessać błonę-zanurz wąż w akwarium i wygnij go tak aby wodę pobierał z lustra tworząc lekki wir.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik
Ranga: Z dużym doświadczeniem

ciabatta Sosnowiec
Właśnie kolejna padła obejrzałem ją dokładnie i nic nie widziałem dziwnego. A wylot mam ustawiony tak, tafla się bardzo porusza.

ciabatta

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak by była ospa to widziałby białe kropki na ciele ryby.Ja bym zrobił dużą podmianę i zalał healthosanu bo skoro ma na pyszczku jakiś nalot to może ma konflikt bakteryjny.Za tym przemawia jeszcze to ,że problem pojawił się po zakupie nowych ryb.To lekarstwo na pewno nie zaszkodzi.

BOROTom
Ranga: Znający temat

ciabatta Sosnowiec
Zakupiłem naturalny preparat na ospę i część pasożytów. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/lekar ... -7489.html Dodatkowo zeby pozbyć się blony testuje takie rozwiązanie żeby zwiększyć ruch tafli

ciabatta

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

YouTube

Nagle padające krewetki

ZUREK w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3142
Dzień dobry, witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. W akwarystyce również początkujący. Generalnie mam taka sprawę z krewetkami Red Cherry. A więc kilka tygodni temu ( podajrze początkiem s...
YouTube

Padające Brzanki

nowicjusz112 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3351
Witam dziś w odstępie 8 h padły mi 2 Brzanki Sumatrzańskie Zbiornik 112 L Zbiornik ma już ponad 4 tygodnie rybki zostały wpuszczone jak miał 3 tygodnie , w woreczku do zbiornika na 30 min i do zbior...

Padające ślimaki

Ciechan w Zwierzęta · Odpowiedzi: 38 · Wyświetlenia: 17036
Cześć mam od dłuższego czasu problem ze ślimakami w akwarium. Po aklimatyzacji i wpuszczeniu ich do akwarium padają w maks kilka dni. Ostatnio rekord pobiła Ampularia i padła po kilku minutach. Od cze...

Padające skorupiaki

marian9669 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5111
Cześć, mam problem z padającymi skorupiakami. Robiłem kilka podejść, niestety za każdym razem efekt był ten sam, czyli śmierć wszystkich krewetek i ślimaków. Trochę o akwarium: - 30l - podłoże AS ...

Padające Microrazbory Galaxy

Anonim 4156 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 7165
W poprzednim akwarium 96 l miałem parke Ramirezek i dokupiłem 15 szt Microrazbor Galaxy. Po jakims czasie ostała się tylko jedna sztuka Microazbory :( W niedzielę wymieniłem akwarium na 126 l i w poni...

Padające ryby

JakubPro w Zwierzęta · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 8103
Witam Mam problem z ciągle padającymi rybami po zakupie. Padają mi ciągle otosy oraz kirysy oraz 2 przylgi chińskie. W przypadku otosów oraz przylg w ciągu tygodnia max dwóch po prostu padają na dno...

Czy red cherry mogą być z gurami mozaikowymi i piskorkami ?

Marcel_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1869
Nie wiecie przypadkiem czy red cherry mogą być z gurami mozaikowymi i piskorkami ?

Padające red cherry

pawlo12131 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7229
Witam Od kilku dni mam problem z krewetkami red cherry. Średnio 2 krewetki dziennie padają. Objawia się to tym, że krewetka normalnie chodzi, po jakimś czasie stoi w bezruchu, przewraca się na bok i...

Padające Platki

jurek40b w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1723
Ostatnio mam problem z Platkami. Co chwilę wyciągam padłą platkę. Tzn w ciągu miesiąca jakieś 3, jedna sam usmierciłem, bo juz nawet nie uciekała.Tylko dorosłe, mi padają. Nie widać żadnych oznak chor...

Padające roślinność i zwierzęta po restarcie

Danny840402 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4772
Witam tak jak w temacie. Po restarcie tutaj link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/konkursy-i-galerie/galeria/045-l-kolejne-podejscie-daniel-sz-59420.html?p=381662#p381662 minęło 2 tygodnie. Po ty...

Statystyki

Ten temat przegląda 358 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36917

•  Najnowszy użytkownik: marcel_mizia

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 357 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.