Świeże Akwarium I już Problemy Potrzebna Porada - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Świeże Akwarium I już Problemy Potrzebna Porada

Liczba wyświetleń: 4938·Odpowiedzi: 15
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam Zacznę od opisania sytuacji A zatem. Akwarium ma zalewie niecałe 11 dni i już mam mega problem z nim 1 problem to błona bakteryjna która mi się robi cały czas i pieni wodę usuwa ja papierowymi ręcznikami ale słabo to skutkuje ;/. a 2 gorszy problem ze na roślinach mi zaczynają się robić zielone glony nitkowate dodam ze nawożę rośliny od startu potasem od niedzieli podaje macro w mniejszych ilościach niż jest zalecane dla dużej ilości roślin. Zastanawiałem się nad chemia na zielone glony ale wolał bym to usunąć bardziej w radykalny sposób tzn wyeliminować przyczynę wystąpienia ich Prosił bym o jaka poradę bo przeczytałem już mnóstwo porad i mam straszny mętlik
Dołaczas tez zdjecia
Oświetlenie
Power Led 34 led 1w
6500k
8500k
Full Spectrum
Świece 8h
Filtr Hw-302
Podłoże
Ziemia Ogrodowa
Co2
Butla
Woda Kranowa brak RO
Akwarium 112l

WolfuxD
Ranga: Początkujący

Grzebiesz w podłożu ?

seba216
Ranga: Poznaje temat

Wydaje mi ze za wczesnie z tym macro

leczyk10
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Proponuje zrobic testy wody.

Rozjasni to sprawe bardziej

leczyk10

Anonim 57763
WolfuxD napisał(a):Witam Zacznę od opisania sytuacji A zatem. Akwarium ma zalewie niecałe 11 dni i już mam mega problem z nim 1 problem to błona bakteryjna która mi się robi cały czas i pieni wodę usuwa ja papierowymi ręcznikami ale słabo to skutkuje ;/. a 2 gorszy problem ze na roślinach mi zaczynają się robić zielone glony nitkowate dodam ze nawożę rośliny od startu potasem od niedzieli podaje macro w mniejszych ilościach niż jest zalecane dla dużej ilości roślin. Zastanawiałem się nad chemia na zielone glony ale wolał bym to usunąć bardziej w radykalny sposób tzn wyeliminować przyczynę wystąpienia ich Prosił bym o jaka poradę bo przeczytałem już mnóstwo porad i mam straszny mętlik
Dołaczas tez zdjecia
Oświetlenie
Power Led 34 led 1w
6500k
8500k
Full Spectrum
Świece 8h
Filtr Hw-302
Podłoże
Ziemia Ogrodowa
Co2
Butla
Woda Kranowa brak RO
Akwarium 112l

Po mojemu za mocne światło.

Anonim 57763

michal_77 Jaworzno
WolfuxD napisał(a):Podłoże
Ziemia Ogrodowa

Ile tej ziemi i co na niej - chyba jakiś żwirek bazaltowy - ile cm?
Podejrzewam, że ziemia puszcza nawozy do słupa wody. Ale bez testów to wróżenie z fusów...
Jacek_76_ napisał(a):Po mojemu za mocne światło.

Bzdura, z czego to wywnioskowałeś?

michal_77

Miasto: Jaworzno

Anonim 57763
michal_77 napisał(a):

Nieważne, powodzonka.

Anonim 57763

Goya Kraków
Jacek_76_ napisał(a):
michal_77 napisał(a):

Nieważne, powodzonka.

Może chodziło, że na początek mniejszy czas palenia lampy? 5-6 godzin i stopniowo zwiększać.

Goya

Miasto: Kraków

michal_77 Jaworzno
Jacek_76_ napisał(a):
michal_77 napisał(a):

Nieważne, powodzonka.

Liczyłem na merytoryczną odpowiedź. W takim razie ja powiem dlaczego uważam, że się mylisz.
Światła wcale nie jest dużo - mniej więcej jest to odpowiednik 0,5-0,7W/l w zwykłych świetlówkach. Przy porównywalnym świetle da się prowadzić z powodzeniem zbiornik LT lub MT.. To, że WolfuxD stosuje CO2 i nawożenie domniemam, że chce iść w kierunku MT lub nawet HT. W tym przypadku (HT) raczej bym powiedział, że światła jest za mało...

WolfuxD, nie dałeś zdjęcia całego zbiornika, ale coś mi się też wydaje, że trochę mało tych roślin na start dałeś.

Goya napisał(a):Może chodziło, że na początek mniejszy czas palenia lampy? 5-6 godzin i stopniowo zwiększać.

Z tym mogę się zgodzić. 5 godzin to trochę mało, ale 6-7 na start by było w sam raz.

michal_77

Dzięki za zainteresowanie A wiec tak
Parametry mierzone dziś z testów jakie ma to tak
No3-20
No2-0 A 0,025
Po4-1
K-25
Fe-0,1
Gh-21
Kh-11
Ph-4,5-9,0 = 7
Ph 6,0-8,0 = 7.2
Zrobiłem Mały błąd w górnym poście świece 7h nie 8h od 10 do 17 co wprowadziło w błąd was
Ziemia Ogrodowa Uniwersalna Stosowałem ja już wcześniej i nie miałem na początku takiego problemu jak teraz w środku na 2 cm pomieszana z keramzytem
zdj opisu ziemi dołączam tez
Żwirek Kwarcowy na boki 2-5mm na góre 1-2mm na wysokość 3-4 cm jedyne na środku jest go wiecej
Podmiankę wody robiłem w niedziele po 7 dniach 50% wody

WolfuxD

michal_77 Jaworzno
Co do tej ziemi się nie wypowiem, bo sam też nie widziałem jaką kupić, więc żeby nie ryzykować niespodzianek zdecydowałem się na sprawdzoną gotową mieszankę.
Jak patrzę na pierwsze fotki to wygląda to trochę jak brunatnice.
Zastanawia mnie te 20ppm no3 - zdecydowanie za dużo na tym etapie prowadzenia akwarium - podejrzewam jak pisałem wcześniej puszczanie nawozów z ziemi. Na początek zrób częstsze podmiany, żeby to opanować - nawet 2x w tygodniu po 50%. Proponuję na razie odstąpić od podawania makro i zacząć podawać pół docelowej dawki gdy zauważysz pierwsze objawy niedoborów.
Alternatywna metoda to przejście na pełne nawożenie makro, w Twoim wypadku zwiększenie CO2 do ok 30ppm i zwiększenie fosforu do 2ppm.
Sprawdź też poziom no3 w wodzie którą dajesz do podmian i napisz jakich testów używasz.

michal_77

korzon Wałbrzych
Odniosę się tylko do tytułu tematu, sorki ale muszę.
Świeże akwaria przysparzają najwięcej problemów / nie można mówić że już problemy. To normalne.

korzon
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Wałbrzych

Witam serdecznie
Ja założyłem akwa na ziemi około trzy tygodnie temu. Swoje problemy opisałem w wątku akarium a la Diana. Po pierwsze jeśli decydujesz się na ziemię to bardzo ważna jest pierwsza podmiana wody po 24 h od zalania 80 - 100 % - ziemia to bomba kaloryczna następną podmianę robisz po około 3 tygodniach choć nie jest to konieczne jeśli parametry są ok. Przeczytaj moje wpisy na końcu wątki o LT a ala Diana.Kożuch przyducha itd. Dzisiaj mój zbiornik ma klarowną wodę rośliny powoli odbudowują swoje straty ( teraz widzę że zakupiłem w zoologu pędzone na niezłych nawozach w HT - młode listki są mniejsze ale ciesze się ze rosną) Nie podawałbym CO2 w tak wczesnym stadium rośliny muszą się zaklimatyzować do nowych warunków jedynie potas na początek i nie rezygnuj z filtracji mi pomogła deszczownica na kożuch a zbierałem go trzy razy dziennie. Potem się zastanowisz w jakim kierunku pójdziesz LT czy HT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 65#p551765
Pozdrawiam

Amfi

Testy mam firmy Zooltek aczkolwiek planuje zmienić na po4 bo ciężko go odczytać i planuje zmienić na jbl i zastanawiam się nad testem na magnez i wapń. Tylko nie wiem czy jest sens bo podstawowe to NPK Test wody napewno zrobię sobie. Podmianę wody zrobię dziś rano 50%. Co do PO4 i co2 to już zaczynam działać akurat mam po4 samo.

Amfi rozumiem i czytałem to co napisałeś tu u tam i jest mały problem ja już mam wystartowały baniak i zamkną bym gaz to bym miał masakrę i moje oświetlenie nie pozwala mi na zmianę mocy tylko czas świecenia.
Ogólnie na tej samej ziemi miałem akwarium prawe 1.4 roku i nie miałem problemu z glonami jedynie od czasu do czasu pył na szybie się pokazywał teraz ten restart nie zaliczam do udanych. Bo rośliny naprawdę szybko rosną i nie wskazują na zachamowaniu fotosyntezy

Co do błony to ustawiłem wylot bardziej na tafle wody i jak by się zmniejszyła tylko zostają problem piany czy bombelkow
Pytanie czy usunąć te 2 zarażone liście ??

WolfuxD

michal_77 Jaworzno
korzon napisał(a):Odniosę się tylko do tytułu tematu, sorki ale muszę.
Świeże akwaria przysparzają najwięcej problemów / nie można mówić że już problemy. To normalne.

Jasna sprawa, glony na starcie są zjawiskiem częstym i niemal równie często wręcz same, bez zbytniej ingerencji odchodzą w zapomnienie. Jednak jeśli damy im odpowiednie warunki, to się rozpanoszą, więc pojęcie działań jest moim zdaniem konieczne.

WolfuxD napisał(a):Testy mam firmy Zooltek aczkolwiek planuje zmienić na po4 bo ciężko go odczytać i planuje zmienić na jbl i zastanawiam się nad testem na magnez i wapń. Tylko nie wiem czy jest sens bo podstawowe to NPK Test wody napewno zrobię sobie. Podmianę wody zrobię dziś rano 50%. Co do PO4 i co2 to już zaczynam działać akurat mam po4 samo.

Co do testów to Zooolek nie jest zły i nie ma potrzeby wymiany jeśli jeszcze masz, poza nieszczęsnym NO3 - jedni chwalą inni psy wieszają - czasem dają wyniki z kosmosu...
Generalnie testy na NO3 niezależnie od producenta, nie są zbyt dokładne i w zależności od partii przekłamują mniej lub bardziej. Dlatego nowy test dobrze jest skalibrować, robiąc kontrolne pomiary na 2-3 próbkach o znanych stężeniach. Osobiście używałem na NO3 JBL-a, ale przeszedłem na SERA, gdyż w pierwszym różnice w kolorze w interesującym mnie zakresie (5-10-20ppm) były zbyt do siebie podobne :|
Ca/Mg nie są konieczne. Zwykle można dowiedzieć się w wodociągach :D Chyba, że parametry kranówki będą kiepskie (stosunek Ca do Mg) to trzeba skorygować i testy warto wtedy mieć. Ja sam sprawdzam nie częściej niż raz na miesiąc.

michal_77

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
slawekmokwa1 GRUDZIĄDZ
Na zielone nitki proponował bym carbo węgiel w plynie
Czyli tak podawaj 4 krotnie zalecaną dawkę codziennie przez tydzień, jeśli glon nie będzie chciał od puścić zwiększ dawkę do 5x zalecana dawka aż do jego wykończenia.

slawekmokwa1

Miasto: GRUDZIĄDZ

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG-20250912-WA0001.jpg

Akwarium siostry :)

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5649
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
chatgpt-1756996925152.jpg

Oedogonium w półrocznym akwarium

Diego228 w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2652
Dzień dobry, witam. Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12958
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
IMG_0354.jpg

Za zielono w akwarium, nitki,pył

Sebaa w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5970
Witam szanowne grono, jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie. Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
20250503_180914.jpg

Nowe akwarium i glony na liściach.

Aquaglon w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5561
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
20241211_125127.jpg

Glony w akwarium

TuQaN w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2283
Witam, mam od ok 2 miesięcy mam problem z glonami w postaci czarnych włosów na roślinach, są to chyba krasnorosty. Potrzebuję pomocy w tej sprawie. Akwarium ma 3msc. 126L. Próbowałem stosować carbo be...
449948430_709708264610146_4403102712353853479_n.jpg

Akwarium i glony

TheMixer w Glony · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 12047
Cześć, z bólem zaczynam rozmyślać nad restartem zbiornika. Niestety pierwszy raz spotykam się z tak dziwną dla mnie sytuacją z glonami że zostało mi się tylko poradzić zanim totalnie się poddam. Od po...
20240227_180627.jpg

Nowe akwarium problem z mętno-żółtą wodą

Konstruktor88 w Glony · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7110
Cześć, Po latach powróciłem do akwarystyki, założyłem baniaczek 240l i od drugiego dnia pojawiła się mętno biała woda. Tydzień mija dorzuciło jeszcze odcień żółtawy. Brunatnice i pierwotniaki? okrzem...
IMG_2961.jpeg

Czerwone glony w akwarium

wikaczum w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3034
Ostatnio zrobiłem restart zbiornika zakupiłem nowe rośliny i pojawiły się pierwotniaki wlałem odpowiednie preparaty i już zaczęły schodzić po kilku dniach zauważyłem czerwone glony na gałęzatkach nie ...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1746
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 810 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 810 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.