|
|
Poskręcane liście żabienicy - pomocy
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Witam Chciałbym się kogoś poradzić . Bo moja żabienica i vallisneria nie rośnie u żabienicy liście pokręciło a vallisneria ma bardzo bardzo blade młode liście . Dlatego może ktoś z was będzie wiedział jak poradzić może jakiegoś pierwiasteka brakuje. ? Dodam tylko tyle stosuje kulki gliniane, tabletki pod korzeń jbl, Carbon, Macro i nawóz w formie classic a oświetlenie to 2x10w led plus świetlówka led grow 7w baniak 72l, testów nie wykonuje .
-
krystian5513
●
- Ranga: Początkujący
Masz za dużo światła lub za mało co2 (butla). Stosujesz carbon czy carbo? vallisneria nie lubi carbo. Używasz macro i oraz classic, który zapewne zawiera macro i pewnie masz obsadę, która dostarcza macro... Testów nie wykonujesz, sporo światła i nawozy na oślep to jest przyczyna. Poczytaj na temat akwarium ze sporym oświetleniem typu ht oraz o akwariach typu Lt i zastanów się w jakim kierunku chcesz pójść. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 30717.html
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
^ Co za rady 27w na 72l za duzo oswietlenia. Dziwne te twoje diagnozy. Ja bym sie nimi nie sugerowal właścicielu. Właścicielu zbiornika : Na pewno tak jak przypuszczasz -czegoś masz za mało- lub za duzo Moze byc tez dentryfus winien -jak masz dobry odmulacz Polecam Ci Tetre robi chyba najlepsze odmulacze (tu zaznaczę sobie dla maruderów ze jestem zwolennikiem odmulania) -ciag wode za rure i odmulaj , jesli ziemia w podlozu, moze to tez byc przyczyna strefy beztlenowej Mozesz w ostatecznosci wyciagnąć zabienice z podłoża z korzeniami i zobacz moze kulki gliniane, które włożyłeś zablokowały jej rozwój przydusiłeś ją gliną Czy nawozy robisz psik psik do wody, czy jak ciezko ocenic, testow nie robisz, a duzo specyfikow lejesz i chyba nie panujesz za dobrze nad tym akwarium
-
bidzis004
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

mirek5566
●
- Miasto: okolice Lublina
Mirku, pewnych zachowań nie zmienisz, niestety.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
W ledach najczęściej spotykanych/popularnych/gotowych dostępnych w zoologach (nie mam na myśli lepszej jakości lamp i sporo gorszych chinczyków po taniości ), ze względu na większą przenikalność do dna, skupienie oraz najczęściej spotykane ledy akwarystyczne w sprzedaży, w wielkim skrucie i przybliżeniu 27W daje tyle co dwa razy mocniejsze świetlówki (54W) i to miałem na myśli pisząc, że może światła być za dużo.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Miasto: Rzeszów
bidzis004 napisał(a):^ Co za rady 27w na 72l za duzo oswietlenia. Dziwne te twoje diagnozy.
Ja bym sie nimi nie sugerowal właścicielu.
Właścicielu zbiornika : na pewno tak jak przypuszczasz -czegoś masz za mało- lub za duzo moze byc tez dentryfus winien -jak masz dobry odmulacz polecam Ci Tetre robi chyba najlepsze odmulacze (tu zaznaczę sobie dla maruderów ze jestem zwolennikiem odmulania) -ciag wode za rure i odmulaj , jesli ziemia w podlozu moze to tez byc przyczyna strefy beztlenowej mozesz w ostatecznosci wyciagnąć zabienice z podłoża z korzeniami i zobacz moze kulki gliniane które włożyłeś zablokowały jej rozwój przydusiłeś ją gliną czy nawozy robisz psik psik do wody czy jak ciezko ocenic testow nie robisz a duzo specyfikow lejesz i chyba nie panujesz za dobrze nad tym akwarium
Żeby coś doradzać, to oprócz posiadania jakiejś wiedzy, trzeba tą wiedzę starać się przekazać w sposób jasny, sensowny i zrozumiały. W tym co napisałeś trudno doszukać się wiedzy, a o jasności przekazu wspomniał już @mirek5566 ...
-

astar
●
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witam tak jak w temacie od zakupu tych echindorusów minęło już 3 miesiące wypuszczone są młode liście tak jak widać na zdjęciach. Ostatnio przestały mi rosnąć stoją w miejscu przy ostatniej podmiance ...
Witam hygrophila ma takie liście czy to normalne nie rośnie zbyt szybko raczej wolno i tak brązowieją jej liście .
Dwutlenek węgla podawany światła 80 w led na 160l wody
Podłoże rotala intense
Ph6.8...
Witam , wystartowałem zbiornik 160 l 80x40x50 metoda ciemnego startu, ponieważ mam podłoże aktywne. 4 dni temu posadziłem rośliny po podmianie 80 procent wody i wpuściłem ryby oraz krewetki. Zauważyłe...
Witam. Kupiłem roślinki na all... lokalnie... Pomijam to że dostałem wielkie G zapakowane kilka roślin w jedno pudełko... ale dostalłem też parę roślin których nie zamawiałem. Oto jedna z nich której ...
Witam, zbiornik 150x50x55, oświetlenie led ape led plant plus aquael leddy tube plant łącznie 31lumenow na litr, czas świecenia 8h, co2 w automacie z phbotem na poziomie około 25ppm, parametry
Ph 6,8
...
Witam mam pytanie odnośnie uprawy anubiasa widocznego na zdjęciu Jak widać stan jego jest bardzo kiepski ..Był on mocno pokryty krasnorostami których się pozbyłem wymoczywszy go w roztworze kwasku cyt...
Witam. Mam problem z ta rośliną. Mianowicie, liście zaczynają się przebarwiać, pojawiają się brązowe plamy. PH 7,8 GH 15 NO3 10
Nawożenie mikro i makro co co 2 dni. Akwarium 150l
Witam,zbiornik założyłem około 2 miesięcy temu, co2 ,4 belki świetlne 2x sunny i dwa razy plant każda po 14W. Aktywne podłoże, świece po 9h. Gh 8, kh 3, ph 6.8, azot około 10, CA 70,Mg 9, Fe lekko wyk...
Cześć,
Marnieją mi liście roślin, głównie Staurogyne repens. Robią się przezroczyste, po czym rozpuszczają się. U niektórych widać intensywniej zazielenione obszary wzdłuż nerwów, podczas gdy reszta ...
|
|