Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam. Zastanawiam się nad użyciem mieszanki Csm+b jako nawozu mikro w moim akwarium. Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat ww. Mieszanki, a może jakieś inne sugestie?!
Akwarium nawożone metoda EI.
-
Anonim 57626
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nawozilem nim akwarium i bylem z niego zadowolony.
-
holenderskiebartek90
●
- Ranga: Stały bywalec
Dziękuję za opinię. Mam jeszcze jedno pytanie... CSM+B, czy MIKRO PLUS intermagu, a może jakieś inne propozycje?
-
Anonim 57626
●
Bozo napisał(a):Dziękuję za opinię. Mam jeszcze jedno pytanie... CSM+B, czy MIKRO PLUS intermagu, a może jakieś inne propozycje?
Seachem Fluorish jest również bardzo dobry, minus to cena.
-
novolab
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Dzięki. Zależy mi na samym mikro, bez Potasu, Wapnia i Magnezu... mam tego dużo w kranie...
-
Anonim 57626
●
novolab napisał(a):Bozo napisał(a):Dziękuję za opinię. Mam jeszcze jedno pytanie... CSM+B, czy MIKRO PLUS intermagu, a może jakieś inne propozycje?
Seachem Fluorish jest również bardzo dobry, minus to cena.
A kto powiedział, że musi mieć Litr nawozu mikro-elementowego?, Kup mniejsza butelke a jak będzie Ci się sprawdzać i działać tak jak Ty byś sobie tego życzył ,czytaj- chciał aby działało, wyprubójesz to wtedy kupisz, za jakiś czas ponownie większą lub mniejszą ale to już bez znaczenia..
-
bidzis004
●
Tak, tylko ten nawóz ma w składzie Ca, Mg i K... a pisałem, ze już mam tego za dużo w akwarium... O transporcie, to nie jest wymóg konieczny, po prostu było by miło, gdybym nie musiał płacić za transport "wody", a na to miejsce mógł włożyć coś innego...
-
Anonim 57626
●
Bozo napisał(a):Tak, tylko ten nawóz ma w składzie Ca, Mg i K... a pisałem, ze już mam tego za dużo w akwarium... O transporcie, to nie jest wymóg konieczny, po prostu było by miło, gdybym nie musiał płacić za transport "wody", a na to miejsce mógł włożyć coś innego...
Nawet przy maksymalnym dawkowaniu wpływ na stężenie Mg, Ca i K w akwarium jest minimalny.
-
novolab
●
Bozo napisał(a):Tak, tylko ten nawóz ma w składzie Ca, Mg i K... a pisałem, ze już mam tego za dużo w akwarium... O transporcie, to nie jest wymóg konieczny, po prostu było by miło, gdybym nie musiał płacić za transport "wody", a na to miejsce mógł włożyć coś innego...
Csm+b zawiera Mg w swoim skladzie o ile piszemy o orginalnym skladzie,gdyz spotkalem sie z wieloma podrobkami gdzie sklad jest troche inny procentowo. Jesli to nie problem dla ciebie,to zrob sobie wlasne mikro,jakie chcesz...
-

macek.g
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: UK
Chodziło mi o skład produktu dostępnego na aukcjach w Polsce... Dopuszczam możliwość zrobienia nawozu DIY, dlatego pytałem o ten mikro plus... Mam zbyt małe doświadczenie w akwarystyce, żeby samemu dobrać odpowiednie proporcje chelatow...
-
Anonim 57626
●
Bozo napisał(a):... Mam zbyt małe doświadczenie w akwarystyce, żeby samemu dobrać odpowiednie proporcje chelatow...
To kup gotowe mikro i nie kombinuj. Przecież nie są to jakieś kosmicznie drogie nawozy 
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Bozo napisał(a):Chodziło mi o skład produktu dostępnego na aukcjach w Polsce... Dopuszczam możliwość zrobienia nawozu DIY, dlatego pytałem o ten mikro plus... Mam zbyt małe doświadczenie w akwarystyce, żeby samemu dobrać odpowiednie proporcje chelatow... Może to i racja... w takim razie jakie gotowce polecacie?
-
Anonim 57626
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
GEN-X-1.jpg
Informacja od producenta:
Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...
|
|