Purigen+węgiel aktywowany - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Purigen+węgiel aktywowany

Liczba wyświetleń: 2390·Odpowiedzi: 1
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok

17 lut 2018, 20:40 Purigen+węgiel aktywowany  (#1)  

Czołem,
Mam kostkę 23L z filtrem jbl n402 i prefiltrem hw-602 z gabkami. W jbl mam 100 ml purigenu. W pre-filtrze 60 ml węgla sachem matrix carbon. Co ciekawe akwa dojrzewalo tzn. No2 regularnie na 0,3-0,4 przy podmianach co 3-4 dni i nagle ... po wsadzeniu Putrigenu spada do mniej niz 0,01 ... No2 tez spada do mniej niz 0,5. Mam punktowo na białym grubym piasku okrzemki i widze ze pojedyncze ziarna zaczynają mieć zielenice .... co w tym przypadku powinienem zrobić ? Przeczekać ? Dodam ze kawa jest na ada new i nawoże stepem2, easy carbo i brighty K. Test na zelazo pokazuje niedobory wiec od czasu do czasu ECA dodaje. Dodatkowo green bacter 2krople na dzien plus micro lift special blend i micro lift night out II. Woda jest krysztal, rosliny mocno babelkuja dzieki co2 i rosna naprawde ok. Czy mam sie obawiac inwazji okrzemek i zielenic ? Czy przeczekac i bedzie ok ? Jakie Wasze zdanie ?
Pozdrawiam

jajacek
Ranga: Początkujący

18 lut 2018, 12:50 Re: Purigen+węgiel aktywowany  (#2)  

Kolejny dzien - testy wody dokladnie tak samo dla No2 i No3 .... praktycznie ich brak .... czy to zabije bakterie nitryfikacyjne ? Jak uwazacie ?
Dodam zdjecie akwa.

jajacek
Ranga: Początkujący

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Węgiel "skrapla się" na roślinach? Zielone się pali...

tomaszdarwin w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2187
Nie mam bladego pojęcia o co biega - niby wskaźnik CO2 i Ph pokazuje, że wszystko gra, nie dodaje od 3 tygodni żadnej chemii - wcześniej minimalne dawki Sachem - Florish, Photasum, Phosphoreus, Nitrog...

Statystyki

Ten temat przegląda 246 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 246 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.