64l Zaczynamy od nowa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

64l Zaczynamy od nowa

Liczba wyświetleń: 1604·Odpowiedzi: 4
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.

15 lut 2018, 23:05 64l Zaczynamy od nowa  (#1)  

Witam, z racji tego że trzy ostatnie aranżacje okazały się fiaskiem i totalną porażką piszę tu aby doradzić się w kwestii startu akwarium. Mój plan to akwarium mało obsługowe, spowodowane jest to brakiem czasu a nawet bardziej tym że akwarium nie stoi u mnie. Więc pytanie: Jakie są wasze pomysły na mało obsługowy hardscape? :lol:
A mianowicie posiadam oczywiście szkło :) jest to OW 63l(30/35/60), sprzęt to filtr Aquael fan2, grzałka 75, oświetlenie dwie belki od Aquael Leddy Slim 10W(sunny i plant). Jest też podłoże ADA Amazonia ale używany pół roku i po fali glonów i sinic więc tu rodzi się pytanie? Kosz? Czy jakoś da się je odratować? Posiadam też rybki 10 rasbora hengeli, 2otoski, masa helenek i 2 orange sakura. Woda do podmian to kran.
Jest szansa na jakiś sensowny aranż z tym sprzętem? :|

Afir
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zmijka85 Rzeszów

15 lut 2018, 23:22 Re: 64l Zaczynamy od nowa  (#2)  

Załóż LT. Trochę roboty żeby machine odpowiednio napedzic a potem tylko patrzeć. Jeśli ma to być typowy hardscape to zrezygnowałbym z ziemi i zastosował sam żwirek, zmniejszył obsadę a reszta jak w LT, tylko podmiany co tydzień i jak kran nie będzie robił większych problemów to też będzie sobie żyło.
Nie znam się, więc się wypowiem.

zmijka85
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Rzeszów

16 lut 2018, 22:37 Re: 64l Zaczynamy od nowa  (#3)  

Low tech fajne ale myślę że jak usypie się 10cm podłoża to będzie to kiepsko wyglądać, myślałem nad częściowym zastosowaniem ziemi bądź same kulki gliniano-torfowe i na to żwir 3-5mm i na to piasek. A może jakoś wypłukać tą amazonie i na dzień dobry chemiclean. Tylko nie wiem czy to coś da bo walczę z sinicami poraz enty. Wcześniej wszystko potraktowałem octem, solą i wodą utlenioną i efekt marny możliwe że gdzieś popełniłem błąd bo dałem korzenie które były po ataku sinic. Oczywiście wcześniej je przeczyściłem.

Afir

zmijka85 Rzeszów

16 lut 2018, 22:51 Re: 64l Zaczynamy od nowa  (#4)  

Po co 10cm? Wystarczy 1cm ziemi i przykryć 5cm warstwą żwiru 1-3mm. Piasek moim zdaniem w połączeniu ze żwirem to kiepski pomysł, utrudnia wymianę gazową oraz z czasem wymieszaj się wchodząc pomiędzy żwir.
Nie znam się, więc się wypowiem.

zmijka85
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Rzeszów

01 mar 2018, 12:35 Re: 64l Zaczynamy od nowa  (#5)  

Sinice tak szybko jak przyszły to i odeszły. Niestety nadal są nitki na co niektórych roślinach. Te gorsze liście i rośliny usunąłem. Dlaczego o tym pisze? Bo zostaje przy amazoni i rozmyślam restart na starej wodzie i filtrze. Chce tez dać cos pod amazonie tylko nie wiem co będzie najlepsze a może nic? Myślę nad AZOO color condensed basic fertilizer i pod to TROPICA plant growth substrate to wszystko przysypać starą z dodatkiem świeżej amazoni? Jak myślicie czy taki zabieg jest konieczny? Czy zrezygnować z tych podsypek pod zwir? Mam tez w planach wymianę oświetlenia led na 2x24w t5.

Afir

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

Akwarium - nowy projekt 64l

Qwasir w Szkło i meble · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5244
Witajcie, minęły 2 lata odkąd pytałem pierwszy raz o zakładanie akwarium 200l. Cały czas stoi, funkcjonuje, ma się dobrze :) Z racji tego, że akwarystyka jest chorobą przewlekłą i postępującą, dosze...
YouTube

64l start

DawidS w Szkło i meble · Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 12021
Witajcie Pierwsze akwa, ale ma być z jajem ;) Na start dane Kostka 40x40x40 Filtr AquaNova NCF1200 Swiatlo Chihirios A401m Co2 Podloze AdvancedSoil Plant Kamienie GreyMoutain Piasek jakis dojdzie, ...

Aquavitro - nowa marka w ofercie sklepu

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-aquavitro-2d7370c87fdf205274dca90b2217dbc5.jpg Miło nam poinformować iż do oferty sklepu RA dołączyły produkty marki Aquavitro. Wśr...

Nowa dostawa Seachem

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/12592/seachem-sklep-24h.jpg Zapraszamy po nawozy i preparaty amerykańskiej marki Seachem. Dla miłośników akwarystyki roślinnej przy...

Po raz kolejny zaczynam od nowa... :-)

mihuu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3305
Witajcie w ten świąteczny czas :-) Niestety akwarystyka, to jest takie coś, że kiedy ktoś się już zarazi, to zostaje to na stałe w człowieku. Nawet mimo niepowodzeń... Tak jest u mnie właśnie. Po trze...

54 L nowa aranżacja .

nestori w Szkło i meble · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 5463
Hej, jestem w trakcie robienia aranżacji do 60x30x30, wstępnie posklejałem ze sobą korzenie i ułożyłem z kamieniami. Moglibyście pomoc z doborem roślin ?może coś inaczej ustawić ? Wszystkie wskazówki ...

40x40x40 64l pierwszy raz

DawidS w Szkło i meble · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 4823
Witam. Chce zaczac przygode z akwarystyka z takim zestawem Co mozecie mi doradzic Kostka 40x40x40 Lampa chihirios a401 24w regulacja 7stopni barwa 8000k 3850lm BEZ CO2 Filtr asap 500 moge wymienic na...

Wina forum RA ;) wszytko od nowa

Traper w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2340
Witam ! Od ponad tygodnia wertuje forum, multum ciekawej przydatnej wiedzy przez co coraz mniej podoba mi się mój LT baniak 80l który odpaliłem miesiąc temu. P ó ki nie ma czego żałować zacznę z ni...

Nowa przygoda z akwarystyką

pazdzioch84 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1478
Witam Piszę tego posta ponieważ chciałbym, żebyście mnie wsparli swoją cenną wiedzą i doświadczeniem. Równo miesiąc temu wystartowałem z moim nowym hobby. Jest to akwarium 54L Do startu użyłem podłoża...

Słodkowodna kostka 64l początkującego

radekn w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2826
Witam, jeszcze wczoraj o tej godzinie nie myślałem o zakupie akwarium. Dzisiaj - niestety dla pracodawcy ;) - w czasie pracy czytałem masę tematów, opinii, postów i chciałbym się z Wami podzielić moi...

Statystyki

Ten temat przegląda 158 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 158 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.