Fatalnie sklejone akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Fatalnie sklejone akwarium

Liczba wyświetleń: 4108·Odpowiedzi: 15
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.

15 lut 2018, 09:34 Fatalnie sklejone akwarium  (#1)  

Witam. Wczoraj po długim oczekiwaniu w końcu dojechał do mnie mój zbiorni o wymiarach 150x60x60. Cieszyłem się jak głupi bateryjką; dopóki go nie rozpakowałem.
Według mnie wykonanie fatalne, może tylko się czepiam, ale co o tym sadza sami forumowicze?

Yanosik
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
szarlej Tarnów

15 lut 2018, 09:49 Re: Fatalnie sklejone akwarium  (#2)  

Czy mi się wydaje czy szyby widoczne na 5 zdjęciu nie stykają się pod kątem prostym?
Był niedawno podobny temat - kto Ci kleił to akwarium?

szarlej
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Tarnów

dolargan Krosno

15 lut 2018, 09:59 Re: Fatalnie sklejone akwarium  (#3)  

Ja bym to reklamował. Jeśli nie ze względu na szczelność to na estetykę na pewno. Może wykonawca potrzebuje zdjęć poprawnie sklejonego akwarium i wtedy zauważy różnice.

dolargan
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Krosno

15 lut 2018, 11:17 Re: Fatalnie sklejone akwarium  (#4)  

Obawiam się ze tak. Nie maja kata prostego.
Na razie nie chce używać nazwy firmy, bo może zrozumieją, ze jest to bubel i go poprawia, bądź wymienia.
Co do zdjęcia porządnego akwarium, to takie maja na swojej stronie internetowej i właśnie to zdjęcie, porządnie wykonanego akwarium, przekonało mnie do skorzystania z usług tej właśnie konkretnej firmy

Yanosik

das

15 lut 2018, 11:27 Re: Fatalnie sklejone akwarium  (#5)  

Jak dla mnie to słabe wykonanie.
W zasadzie to mógłbym napisać to samo co w tym wątku: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 74590.html

Co do komina to, jeśli nie ustaliłeś wcześniej dokładnych jego rozmiarów z wykonawcą, możesz mieć pretensje tylko do siebie niestety ;-)

das

15 lut 2018, 12:59 Re: Fatalnie sklejone akwarium  (#6)  

Kolega das się myli. Komin ze względu na funkcje jakie pełni powinien być jak najmniejszy. Ten zabiera jedna szósta powierzchni dna akwarium.
A jako ze zamawiałem u „profesjonalistów” miałem prawo wierzyć, ze będzie to wykonane zgodnie ze sztuka klejenia akwariów.

Yanosik

mariusz178 Gorzow Wlkp

15 lut 2018, 14:44 Re: Fatalnie sklejone akwarium  (#7)  

Wpolczuje Ci tak spartolonego zbiornika.Jak widac warto zamawiac tylko w sprawdzonych i polecanych zrodlach.Ewidentnie zbiornik do zwrotu ale znajac zycie to bedzie problem.Mysle ze powinienes podac nazwe firmy zeby uchronic innych przed pseudo sklejaczami zbiornikow.

mariusz178
Ranga: Znający temat

Miasto: Gorzow Wlkp

das

15 lut 2018, 15:46 Re: Fatalnie sklejone akwarium  (#8)  

Yanosik napisał(a):Kolega das się myli. Komin ze względu na funkcje jakie pełni powinien być jak najmniejszy. Ten zabiera jedna szósta powierzchni dna akwarium.

Ale w czym się mylę? Przecież nie twierdzę, że zrobili dobry komin ;-)
Gdyby zrobili jakieś niestandardowe otwory w kominie albo wkleili go w innym rogu, czy na bocznej ścianie to, jeśli im nie powiedziałeś wcześniej, też mógłbyś mieć pretensje tylko do siebie.
Zamawiasz akwarium pod siebie to wszystko musisz dokładnie określić.
Masz przykład jak się skończyło.
A jako ze zamawiałem u „profesjonalistów” miałem prawo wierzyć, ze będzie to wykonane zgodnie ze sztuka klejenia akwariów.

Tak jak skleili akwarium, tak i odpowiedni komin zrobili ;-)

Z doświadczenia wiem, a nie kupiłem akwarium w sklepie stacjonarnym od czasów technikum, że zamawiając akwa przez internet, trzeba ustalić najdrobniejsze szczegóły: sposób klejenia (kolor kleju, wielkość spoin, spasowanie), typ szkła, grubość szyb, wielkość fazowania, wielkość komina, średnica otworów, ich umiejscowienie, jeśli występują listwy to ich odległość od ścianek bocznych, itd, itp.

Oczywiście warto też słuchać klejącego, bo może okazać się, że ma większe doświadczenie i może coś sensownego doradzić.
Dlatego dobrze zrobić wcześniej rozeznanie u kogo warto zamawiać, a kogo trzeba unikać.

Dodatkowo należy ustalić sposób pakowania, transportu, z możliwością zwrotu po obejrzeniu towaru przy kurierze. To warunek sine qua non!

Jedno akwarium jechało do mnie trzy razy.
Za pierwszym razem kurier idzie z paczką i już słyszę, że w środku szkło rozbite.
Nie przyjąłem.
Za drugim razem telefon od kuriera, że w paczce brzęczy szkło jak ostatnio i czy on ma przyjeżdżać.
Za każdym razem telefon do producenta i w ogóle nie było problemów.
Dopiero za trzecim razem przyjechało w całości.

Reklamuj, akwarium jest sklejone beznadziejnie.
Trzymam kciuki i życzę by wszystko poszło jak najlepiej :-)

das

21 kwi 2018, 20:39 Re: Fatalnie sklejone akwarium  (#9)  

Jaki jest finał tej historii? Cóż za cudowna firma skleiła takie cudo?

pajdex
Ranga: Początkujący

kuubaw małopolska
Witam kolegę ,nie za ciekawie to wygląda .

kuubaw

Miasto: małopolska

Zgodziłem się na poprawkę i dzisiaj się moja cierpliwość skończyła i zrezygnowałem z "usługi" i zażądałem zwrotu pieniędzy. Coś czuję, że bez Sądu Rejonowego w Poznaniu, się nie obędzie

Yanosik

szarlej Tarnów
Gdzie kupowałeś to akwarium, w jakiej firmie?

szarlej

Miasto: Tarnów

Uważam, że niestety jako kupujący jesteśmy na słabszej pozycji niż sprzedający.
1. Estetyka jest niemierzalna więc nie łatwo udowodnić, że coś jest takie jak powinno być. Z pomocą przychodzą normy, na które można się powołać, ale czy w tym przypadku producent gwarantował wykonanie wg własnie jakiejś konkretnej normy? Pewnie nie, lub wg jego własnej.
2. Piętnowanie na forum też niewiele daje, gdyż raptem garstka ludzi to przeczyta, a oni i tak dalej będą funkcjonowali świetnie. Mało z tym, większość klientów z takiego poziomu wykonania będzie wręcz zachwycona.
Wniosek jest prosty, chcesz mieć coś kupione dobrze kupuj w pozytywnie opiniowanym miejscu i niestety płać drożej. Chcesz tanio, licz się z nieodpowiadającą jakością.
Co do samego sklejenia zbiornika, ze zdjęć wynika, że nie jest to ideal, ale dramatu też nie ma. Przyszła zabawka więc oglądasz ze wszystkich stron i oczekujesz ideału w cenie ecco. Zalej zbiornik i spraw by wnętrze powalało, a cała reszta jest drugoplanowa i nawet nie będziesz tego widział. No i szkoda czasu na procesy i spory, gdyż wynik nie jest pewny, a akwarium puste to czas stracony.

Reader

Skajor Poznań - Grunwald
Chłopie mów gdzie zamawiałeś bo tu więcej osób czeka na zbiorniki i pewnie umiera z niepewności co do nich przyjedzie ;)

Skajor

Miasto: Poznań - Grunwald

das
Reader napisał(a):Co do samego sklejenia zbiornika, ze zdjęć wynika, że nie jest to ideal, ale dramatu też nie ma.

Moim zdaniem jest spartaczone.
Brak kątów, nierówne i źle spasowane szyby, spoiny różnej grubości, listwy wzmacniające wklejone na chybił trafił, wszystko wyświnione silikonem.
Brakuje tylko szkła o różnych grubościach.

das

Reader napisał(a):Uważam, że niestety jako kupujący jesteśmy na słabszej pozycji niż sprzedający.
1. Estetyka jest niemierzalna więc nie łatwo udowodnić, że coś jest takie jak powinno być. Z pomocą przychodzą normy, na które można się powołać, ale czy w tym przypadku producent gwarantował wykonanie wg własnie jakiejś konkretnej normy? Pewnie nie, lub wg jego własnej.
2. Piętnowanie na forum też niewiele daje, gdyż raptem garstka ludzi to przeczyta, a oni i tak dalej będą funkcjonowali świetnie. Mało z tym, większość klientów z takiego poziomu wykonania będzie wręcz zachwycona.
Wniosek jest prosty, chcesz mieć coś kupione dobrze kupuj w pozytywnie opiniowanym miejscu i niestety płać drożej. Chcesz tanio, licz się z nieodpowiadającą jakością.
Co do samego sklejenia zbiornika, ze zdjęć wynika, że nie jest to ideal, ale dramatu też nie ma. Przyszła zabawka więc oglądasz ze wszystkich stron i oczekujesz ideału w cenie ecco. Zalej zbiornik i spraw by wnętrze powalało, a cała reszta jest drugoplanowa i nawet nie będziesz tego widział. No i szkoda czasu na procesy i spory, gdyż wynik nie jest pewny, a akwarium puste to czas stracony.

Yanosik

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20095
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 623
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
YouTube

Film - Mj- akwarium na produktach Chihiros

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2142
Hej Dwa filmy, pewnie będą kolejne. Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów. Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5925
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
image.jpg

Przeciekające akwarium zaraz po starcie

Borygoemilka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1985
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 817
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Akwarium 90x50x50 + szafka lub stelaż

TenOdTego w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1698
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50 Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...

Akwarium i szafka diversa

Bzykachu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1651
Witam! Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...

Jaki silikon - akwarium 530l

lotus w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1546
Cześć, Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie? 1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...

Jaka grubość maty pod akwarium?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2525
Hej, stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...

Statystyki

Ten temat przegląda 175 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 175 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.