Witam, nie wiem czy dobry dział jak nie to prosze o przeniesienie. Jak w temacie woda miękka, co zrobić aby nie niszczały skorupki podaje co2 które zbija ph.
No właśnie, miękka woda, co2 i co się z tym wiąże niższe ph nie wróży dobrze ślimakom. U mnie wyginęły świderki, helenki, ampularie już dawno, rozdętki,zatoczki. Ich muszle się rozpuszczają.
korzon napisał(a):No właśnie, miękka woda, co2 i co się z tym wiąże niższe ph nie wróży dobrze ślimakom. U mnie wyginęły świderki, helenki, ampularie już dawno, rozdętki,zatoczki. Ich muszle się rozpuszczają.
Mam military helmet i maja się dobrze tak samo jak inne ślimaki przyniesione z roślinami. Niestety ampularie nie dają rady. Można coś na to poradzic??
Moim zdaniem podniesienie gh do 8 powinno pomóc zwykłym mineralizatorem ro, np hydromineral podnosi o 4gh stosując wg instrukcji. Delikatnie pH się podniesie ale powinno być nadal poniżej 7. Pamiętaj ze nie należy podnosić więcej niż o 1 stopień dziennie.
Możesz dodać do wody kranowej pod warunkiem, że znasz GH i KH wody kranowej. 1klik/4l wody podnosi GH o 4 a KH o 2. Mając test na twardość w domu będziesz to mógł kontrolować.
Nie znam się, więc się wypowiem.
Ostatnio edytowano 11 lut 2018, 16:23 przez zmijka85, łącznie edytowano 1 raz
forman2 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6619
Witam wszystkich.
Akwarystyką interesowałem się od małego, ale od pół roku próbuje swoich sił na poważnie, więc proszę o wyrozumiałość.
Kilka słów o baniaczku:
Start wrzesień 2016.
Baniaczek 180l - 10...
Statystyki
Ten temat przegląda 88 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 88 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej