Chcialbym zapytac sie kogos bardziej doswiadczonego w sprawie objawow jakie obserwuje u rosliny jak w tytule. Osatnio na lodydze glownej pojawily sie pionowe brazowe przebarwienia. Cos jakby naciecie zyletka tylko brazowe. Na starszych lisciach sa male brazowe plamki z jasna obwodka. Zauwazylem tez ze niektore lodygi poboczne rozpadaja sie.
Podaje podrabiane TMG na bazie symfoni do tego K2SO4, MG2SO4, KNO3, KH2PO4, Fe, podmieniam 10% raz na tydzien.
Do podmienianej wody dodaje potasu 10ppm, azotu 15ppm, magnezu 5ppm, fosforu 2ppm. Do tego codziennie 27kropel podrabianego TMG.
Moj TMG robie tak ze 4g symfoni+2gramy KH2PO4+2ml Fe to wszystko rozpuszczam w 100ml.
pH=7, KH=8, NO3=(test tetry miedzy 0 a 12.5pm trudno okreslic) PO4=0ppm, ale wydaje mi sie ze ten test jest do bani.
Opisane przez ciebie objawy z własnego doświadczenia wiążę z nadmiarem potasu i/lub niedoborem cynku. Na twoim miejscu na początek zaprzestał bym podawania K2SO4, wraz z KNO3 wprowadzasz wystarczającą ilośc potasu. Poczekaj ze 3 tygodnie zanim wyciągniesz wnioski, jezeli nie pomoże to spróbuj zwiększyć ilość mikroelementów.
No minely 3 tygodnie. Widoczna poprawa, ale pojawiaja sie jeszcze male brazowe plamki na dolnych lisciach "diffirmis". W czasie tych 3 tygodni zwiekszylem dawke magnezu. Czy dalej czekac z potasem czy moze podac jakas dawke dla zobaczenia co sie bedzie dziac?
Bede wdzieczny za rade.
Skoro po zaprzestaniu podawania K2SO4 widzisz poprawę to po co kombinować z potasem? No chyba że chcesz dowieść, że problem wynikał właśnie z nadmiaru potasu. Możesz jeszcze spróbować zwiększyć dawke mikroelementów, ta kórą aktualnie stosujesz jest raczej umiarkowana. IMHO także podmiany wody dobrze by było zwiększyć do 30%
lukaszcirut w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2057
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5772
Dzień dobry
Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
QUCHASZ w Nawożenie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6185
Witam, mineralizuje wodę samym Qualdropem gh+ plant czyli samo mg/ca i wydaje mi się, że w moim zbiorniku występują objawy niedoboru SIARKI, bo przecież nie podaje jej ani z kno3 ani z kh2po4, w moim ...
Sawiol w Nawożenie· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7710
Witam.
Zaczęły mi się pojawiać mikro dziury
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co jest nie tak ?
Parametry mam książkowe .
Choc nie wiem czy to nie przez mikro
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4610
Dzień dobry,
Tak jak już pisałem w innym poście dzisiaj mam problem głównie z Microsorum. Planowałem zakup mineralizatora RO. Przyjrzałem się jednak dokładniej liściom Anubiasa. Jest to jedyna obecni...
zomer w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2382
Proponuje założyć bazę zdjęć roślin które mają nie dobory , makro lub mikro elementów.
1) Akwarysta umieszcza zdjęcie swojej rośliny
2) Akwarysta w formularzu zaznacza jakie nie dobory widzi u siebie ...
pgalko w Nawożenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6464
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4032
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
Agamemnon w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3303
Witam,
9 października zrestartowałem zbiornik 25l (20l netto) na kranówce i żwirku + kulki GT.
Przez pierwszy tydzień standardowo dodawałem dzienne dawki K i bakterie (Stability) oraz zalecane dawki ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 285 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej