Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam. Mam maly problem z otoskami. Bardzo dziwnie sie zaczely zachowywac. Jedna sztuka mi padla. Inne wykonuja bardzo nerwowe ruchy. Tak jakby przeskakiwaly z miejsca w miejsce. Mial ktos taki problem?
-
Yaras
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Sprawdź parametry wody. Czy nie spadło nagle PH, temperatura, ewentualnie czy nie dostało się coś do niej.
-

szarlej
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Tarnów
Wszystkie parametry w normie. Jest to zbiornik glownke roslinny. Podaje co2 ale przez dwa miesiace wszystko bylo dobrze. Ph zwiekszylem do 7.0 gdyz kh skoczylo mi do 9 i zeby ich nie zagazowac musialem to zrobic. Teraz co2 mam na poziomie 27ppm. Temperatura caly czas 24 stopnie. Nie wiem co im jest.
-
Yaras
●
Moim zdaniem zadziało się coś złego z wodą. Skoro podniosłeś pH to koniecznie sprawdź NH3. Dodatkowo NO2, NO3.
-

das
●
Podnioslem ph w momencie kiedy zauwazylem ze cos zlego sie dzieje. Zmierzylem kh i z obliczen wyszlo ze moce byc za duzo co2. Dlatego zmienilem wartosc ph na wyzsza aby co2 bylo w granicach 25ppm. Niestety nie posiadam testu na NH3. Natomiast no3 0.0-0.25 a no2 - 0
-
Yaras
●
Jeśli masz to włącz napowietrzanie, a przynajmniej zwiększ poruszanie tafli wody. Jakieś leki podawałeś? Coś w ogóle było lane do wody? Może coś przez przypadek się do niej dostało? EDIT Coś wpuszczałeś nowego do akwa, ryby, krewetki, ślimaki, rośliny?
-

das
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie mam napowietrzania. Jak sie roslinki uruchomia przy fotosyntezie to jest tego sporo w wodzie. Mam dwa filrty i oba ruszaja tafle wody... trzeba bedzie obserwowac. Jak jeszcze jakos padnie oddam rybke to znajomego patolofa i bede szukal przyczyny. Nie mam zarybionego zbiornika. To 450l i mam zaledwie 20 klinowek i 20 otoskow. No juz 19. A najciekawsze ze krewetki maja sie idealnie. Amano bez uwag a one sa wrazliwe na co2. Inne nosza jajeczka. Sam nie wiem co im dolega.
-
Yaras
●
Yaras napisał(a):Nie mam napowietrzania. Jak sie roslinki uruchomia przy fotosyntezie to jest tego sporo w wodzie. Mam dwa filrty i oba ruszaja tafle wody... trzeba bedzie obserwowac. Jak jeszcze jakos padnie oddam rybke to znajomego patolofa i bede szukal przyczyny. Nie mam zarybionego zbiornika. To 450l i mam zaledwie 20 klinowek i 20 otoskow. No juz 19. A najciekawsze ze krewetki maja sie idealnie. Amano bez uwag a one sa wrazliwe na co2. Inne nosza jajeczka. Sam nie wiem co im dolega.
A dostac sie do akwa czegokolwiek nie ma szans. Mam pokrywe. Po za nawozami nie daje nic. Dolozylem tylko wklad z lignitu ale on nie mogl wprowadzic biczego zlego do baniaka.
-
Yaras
●
No nie do końca - przez ten lignit mogłeś bardziej zakwasić wodę, niewiele więcej ale z dodatkami, które oddaje do wody podziałało niekorzystnie na wrażliwe otoski.
-

Akaruz
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
Moze go wyjme... sam nie wiem co sie dzieje. Czy przeczekac. Podobno lignit to same plusy. Zmniejsza tmTW i ph. Duzo by pisac. Po za tym na taki baniak jedna torebka lignitu.
-
Yaras
●
Powiązane tematy
Witam wszystkich,
od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
Brznaki chowjaa sie za roslinami prawie wcale nie plywaja po akwairum jaka jest tego przyczyna?
Witam od niedawna widzę że ryby się podjadają w akwarium wysyłam też zdjecie i proszę powiedzieć co mam zrobić i jaka ryby może to być nie pamiętam jak one się nazywają.
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie,
Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...
Witam. Dzisiaj domyśliłam się czemu padły mi ryby. Jednak kirysy zostały, ale z nerwów ich nie zauważyłam, pochowały się. Myślałam że ryb niema. Wyrwałam rośliny które mączył krasnal i zaniedbałam pod...
Witam,
problem jak w temacie i nie wiem co z tym zrobić :) . Pojawiły się kilka dni po wpuszczeniu krewetek, są bardzo malutkie i jak człowiek się przyjrzy delikatnie się poruszają. Na dole link do ...
Mój bojownik udławił się dzisiaj krewetką, próbowałem pomóc rybce, ale mi się nie udało. Mieliście kiedyś taki przypadek z jakąś rybą? Co robić w takich sytuacjach?
Witam.
Gnębi mnie następujące pytanie:
Co się dzieje z moją samicą gupika? Często bądź czasami podpływa do filtra i się przy nim zatrzymuje. Na ogół potrafi pokładać się na dnie lub zatrzymywać przy r...
Witam,
ostatnio kupiłem kilka samic gupika. pan w sklepie powiedział , że jedna jest w ciąży.
S amica ma duży brzuch i ciemne plamy nad odbytem , ale nie wiem ile czasu jest już w ciąży i kiedy mam j...
Moja ryba Molinezja nie może utrzymać się w poziomie przechyla się albo na boki albo głową w dół ale pływa. Ostatnio zauważyłem że nie pływała po akwarium tylko siedziała na dnie a gdy podchodzilem do...
|
|