Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam, zakupiłem filtr używany unimax 250, chce powymieniać wszystkie możliwe uszczelki by mieć spokój na x czasu. Od razu mowie ze nie interesuje mnie zestaw uszczelek aquael bo i tak tam nie ma wszystkich. Chodzi o rozmiary bo bd kupować na portalu aukcyjnym, też bardzo mi zależy na oringach na OŚ do wirnika
-
bendek1x
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Poręba
-
Chcesz być bezpieczny ale nie interesują Ciebie oryginalne uszczelki?  Najważniejsza to ta pod korpus. Pozostałe zregeneruj wazeliną.
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
No oryginał kosztują 36zl. A oringi jeśli bd wiedział jakie to koszt jednego to 1zl. Jedynie to pod pokrywę jest nietypowa. A dużo znalazłem w instrukcji ale nie wszystkie
-
bendek1x
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Poręba
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ArturI napisał(a):Chcesz być bezpieczny ale nie interesują Ciebie oryginalne uszczelki?  Najważniejsza to ta pod korpus. Pozostałe zregeneruj wazeliną.
Tylko ceny oryginalnych niekiedy są śmieszne. Ja do mojego Eheima kupiłem w Leroy'u koszt 2 zł, "oryginalne" 54zł - a te za dwa złocisze zrobiły taką samą robotę. Do wszystkiego nie ma zamienników (niestety) ale nie musimy przepłacać producentom sprzętu. I nie dotyczy to tylko filtrów.
-

Akaruz
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
Akaruz napisał(a):ArturI napisał(a):Chcesz być bezpieczny ale nie interesują Ciebie oryginalne uszczelki?  Najważniejsza to ta pod korpus. Pozostałe zregeneruj wazeliną.
Tylko ceny oryginalnych niekiedy są śmieszne. Ja do mojego Eheima kupiłem w Leroy'u koszt 2 zł, "oryginalne" 54zł - a te za dwa złocisze zrobiły taką samą robotę. Do wszystkiego nie ma zamienników (niestety) ale nie musimy przepłacać producentom sprzętu. I nie dotyczy to tylko filtrów.
Akaruz cytujesz mnie w kontekście pieniążków o których nie wspominam  Macie rację z finansami, ale ja mimo to bawił bym się tylko oryginałami - to przecież wydatek raz na kilka lat.
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Powiązane tematy
Szukam rurek przelewowych jak na dołączonym zdjęciu ? Kilka dni temu kupiłem Aquael Ultramax 1500 lecz dla mnie te standardowe rurki to porażka, chcę zastosować sprawdzone z Unimax'a lecz jeśli znajdę...
Witam jestem w trakcie czyszczenia filtra i czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak wymienić uszczelki w zaworach wszędzie już posmarowałem ale zaworu nie umie rozebrać jak się dobrać do uszczelek...
Witam, chciałem się spytać forumowiczów, którzy mają lub mieli filtry Ikola Classic. Chodzi o wirnik łopatki, czy we wszystkich klasykach, (mój -250) wirniki łopatki są takie miękkie, jak by z gumy, m...
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Ponieważ na wiosnę zamierzam kupić akwarium Aquael Glossy 100, czyli pojemność 215 l wcześniej chcę zakupić filtr kubełkowy Unimax 500.
Aktualnie mam Unimax 150, który filtruje akwarium 112 l, kolega ...
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów oraz filtr kubełkowy Eheim z serii professional 4+ za 700 zł(niestety nie pamiętam dokładnego oznaczenia). Filtr ten jest dedykowany do akwarium 250 litrów. Miałem ...
Filtr unimax 500 mam od jakiś ośmiu lat, jednak od dobrych 5 lat nieużywany. Jak wiadomo model ten ma dwa wloty i dwa wyloty.
Dziś w wannie próbowałem go reanimować, woda szybko przepływa tylko z jedn...
Witam.Po podłączeniu lampy uv eihem do filtra unimax2000 filtr zaczął przeciekać. Podłączyłem lampę prawidłowo czyli wpiąłem ja pod wąż wylotowy. I jeszcze jedno pytanie, czy lampa może wisieć na równ...
W akwariach typowo roslinnych czy ta warstwa filtra powinna byc reguralnie zmieniana?
Jeśli ktoś ma unimaxa 250 to proszę o opinię. Znalazłem jeden wątek z opiniami o nim z 2009r... Chodzi mi o nową wersję poprawioną bo w tych starszych pękały uszczelki.
Z góry dziękuję.
|