Nawóz "NOVOKONT" - nadaje się ??
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam:
Czy nawóz NOVOKONT nadaje się do nawożenia roślinek w akwarium ??
Może jest ktoś kto stosuje lub stosował ten nawóz w swoim akwa i mógłby
się na jego temat wypowiedzieć ??  :D
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Krzysiek 
-

Krzysiek
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Brzesko
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie wiem co to za nawóz. Proponuję jednak, żebyś wypisał jego skład. To na pewno pomoże w sprawdzeniu, czy nadaje się do akwarium
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Witam
Oto skład tego nawozu:
Azot(postać amonowa) - 1,4%
Fosfor - 0,22%
Potas - 1,82%
Miedź - 20mg/l
Żelazo - 290mg/l
Cynk - 20mg/l
oraz wapń , magnez , siarka , bor , mangan , molibden (tutaj żadnych stężeń nie podali)
Pozdrawiam
Krzysiek
-

Krzysiek
●
Krzysiek napisał(a):Witam Azot(postać amonowa) - 1,4% Fosfor - 0,22% Potas - 1,82% Miedź - 20mg/l Żelazo - 290mg/l Cynk - 20mg/l oraz wapń , magnez , siarka , bor , mangan , molibden (tutaj żadnych stężeń nie podali) Krzysiek
Krzyśku!
Patrzać tylko na azot raczej słabo wypada. Twój ma -1,4 proc., a Symfonia Złota - jeden z obecnie najlepszych nawozów - 6. Zresztą, porównaj sobie. Odsyłam do:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... .php?t=490
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
Witam
dzięki za odpowiedź
hmmm w takim razie Novokont odkładam na bok i nadal szukam
Symfonii Złotej  :D
Pozdrawiam
Krzysiek:)
-

Krzysiek
●
Ja bedę w lutym kupował symfonie więc wtedy dam na forum ogłoszenie kto chce i kupie tyle ile bedzie chetnych 
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hej...
OK  w takim razie ja już jestem chętny
Dzięki
Pozdrawiam
Krzysiek 
-

Krzysiek
●
Powiązane tematy
GEN-X-1.jpg
Informacja od producenta:
Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
Rich-Solution-1200x630-px.jpg
Do gamy nawozów QualDrop trafił preparat Rich Solution:
ich Solution to preparat makroelementowy zawierający łatwo przyswajalne formy azotu i fosforu. Jest przeznaczo...
Hej
Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni.
Poniżej opis ...
Hej,
Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....
Witam. Mam akwarium 73L ze sporą obsadą ryb gdzie mam dość wysokie No3=25 i Po4=2. Podaje vimi all in one codziennie 7ml, ono jakos szczególnie nie zwieksza No3 i Po4 ale wydaje mi się ze powinienem z...
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie.
W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają?
Trochę o akwarium k...
Szukając w internetach z asortymentu nawozów ogólnych bez N i P znalazłem następujące:
Tropica Premium Nutrition
Microbe-Lift Plants Green
Easy-Life ProFito
Aqua Art Planta Gainer Classic
Azotu mam ...
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...
|
|