Mały projekt - powrót do akwarystyki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mały projekt - powrót do akwarystyki

Liczba wyświetleń: 1348·Odpowiedzi: 4
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Anonim 53518
Witam serdecznie,
Od jakiegoś czasu czytam sobie forum i nadszedł ten czas aby powrócić do "uspokajacza nerwów" czyli akwarium.

Posiadam (zbunkrowane w piwnicy) małe akwarium 60 litrowe, 24 litrowe (pożyczone rodzinie bo mieli kulę) oraz takie malutkie 4 litrowe. W sumie sprzęt jaki odkopałem to jeszcze jakaś lampeczka (raczej do małego akwarium), grzałka (podstawowa bez termostatu) + jakiś żwirek, troszkę kamieni i chyba tyle :)

Plany:
- szafka oparta na stelażu z profilu zamkniętego 30x30 mm + obudowana płytami 10mm ciętymi pod wymiar, blat 25mm. Wymiary szafki to 1200x500x900 (dł x szer x wys) - wystarczy z zapasem pod ciężar posiadanego akwarium, a jak kiedyś będzie większe to się coś wymyśli.
- lampa ledowa sterowana (prawdopodobnie arduino nano) podwieszona lub w jakiejś zabudowie. Arduino nano + driver (dareltek) + zasilanie (jeszcze nie dobrane) + diody (wszystkie 3W - 8szt białe zimne + 4sz niebieskie + 4 szt czerwone - raczej epistar), do tego płyta aluminiowa lub inne radiatory, i obudowa.
- wspomniane akwarium 60l - aranżacja jeszcze nie wiadomo jaka

Proszę o sugestie co do szafki oraz podpowiedzi do lampy.

Anonim 53518

zmijka85 Rzeszów
Co do akwarium jak leżało długo nie zalane to przeprowadź próbę szczelności, w sieci są opinie, że zalewanie akwarium, które zalane było a potem długo nie, to się nadaje na terrarium. Ja osobiście zalewałem akwarium które stało 8 lat suche i z tego co wiem służy do dziś bez kłopotu .
Nie znam się, więc się wypowiem.

zmijka85
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Rzeszów

Anonim 53518
Dzięki za podpowiedź, na pewno to zrobię przed całkowitym zalaniem w pokoju :)

Anonim 53518

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zmijka85 Rzeszów
Mogę jeszcze doradzić wymianę grzałki na taką z termostatem. Wygoda użytkowania. Sprawę światła też przemyśl. Na pierwszy rzut oka 50W w ledach na 60l akwarium to za dużo. Z tego co pamiętam białe zimne ma zastosowanie w akwarystyce morskiej bardziej niż w slodkowodnej. Ekspertem nie jestem. Jeśli światła będzie sporo to poczytaj o akwariach typu HT, napewno CO2 i nawożenie będzie wymagane.
Nie znam się, więc się wypowiem.

zmijka85
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Rzeszów

Anonim 53518
Co do światła to na pewno nie będzie świeciło na pełnej mocy. Tak jak pisałem będzie sterowane - jak najmniej mojej ingerencji (przyda się w przypadku wyjazdu).
Wiem że czekają mnie zakupy choćby filtra, nad grzałką na razie się nie zastanawiałem, ale wiem że będzie wymieniana.

Anonim 53518

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

20230218_174856.jpg

Projekt Dzika Locha V2 600l

Bent423 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 14710
Witam Postanowiłem w końcu spełnić swoje marzenie akwarystyczne i postawić duże akwarium :D . Cały projekt zaczął się bardzo niewinnie od dość krótkiej przerwy w zleceniach i nadmiarem wolnego czasu ...

Akwarium - nowy projekt 64l

Qwasir w Szkło i meble · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5334
Witajcie, minęły 2 lata odkąd pytałem pierwszy raz o zakładanie akwarium 200l. Cały czas stoi, funkcjonuje, ma się dobrze :) Z racji tego, że akwarystyka jest chorobą przewlekłą i postępującą, dosze...
20220114_183451.jpg

Powrót do akwarystyki opti 96l 60x40x40

Damian92 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8668
Witam kolegów akwarystów i Administracje RA po 12 letniej nie obecność wracam do Akwarystyki i mam parę pytań odnośnie nowego sprzętu. I tak najpierw zacznę posiadam akwarium opti white 60x40x40 96l...
20210120_184141.jpg

DIY DOOA! By Rfck - Projekt w budowie

Rfck w Szkło i meble · Odpowiedzi: 180 · Wyświetlenia: 75301
Zainspirowany projektem ADA DOOA czyli dla niewtajemniczonych akwa-terrarium, postanowiłem zbudować swój projekt całkowicie od zera. Szafka powstała w zasadzie na butlę CO2 która jest duża, więc i sz...
YouTube

Nowy projekt 80x40x40

AquaMolitor w Szkło i meble · Odpowiedzi: 108 · Wyświetlenia: 42875
Cześć wszystkim! :) Na wstępie chciałbym życzyć Wam zdrowych Świąt :) Ponieważ aktualna sytuacja jest jaka jest, wielu z nas ma więcej czasu na rzeczy, które planował zrobić później. Ze mną nie jest i...
YouTube

Po latach wracam do akwarystyki :), kilka pytań :)

akwarysta88 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 14612
Witam Po burzliwym etapie mojego życia i depresjii wywołanej przez partnerkę której sumienie było tak czyste jak Ada Amazonia podczas płukania wrzątkiem, postanowiłem nie załamywać się i wykorzystać ...

Powrót do roślinnego - potrzebna pomoc

Misyo w Szkło i meble · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 22401
Witam Was Serdecznie, Po kilku latach siedzenia w morszczyźnie byłem zmuszony zlikwidować akwarium 840L. Obecnie wynajmuję dom na max 2 lata i cały sprzęt od morskiego jest dobrze schowany... Po pół ...

Akwarium 128l - powrót do akwarystyki, pytania i wątpliwości

mic_w w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6350
Witam serdecznie! Po dokładnie 20 latach (ot taki jubileusz 😊) przerwy chciałbym wrócić do akwarystyki. Tyle się zmieniło przez ten czas, że proszę o kilka porad związanych ze sprzętem i podłożem. W...

Powrót po latach Juwel Lido 120 - pytania

Akwarystyka Terrarystyka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 28819
Dobry wieczór, Po latach przerwy od akwarystyki, którą porzuciłem na rzecz terrarystyki wracam do tego wspaniałego hobby. Nieplanowo zakupiłem od znajomego używany zestaw Juwel Lido 120 i od tego mo...

Powrót do akwarystyki po wielu latach

magicarp w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2722
Cześć, Małżonka zażyczyła sobie zwierzaka w wynajmowanej kawalerce, a że odpadają wszystkie z łapami, to padł pomysł, że wrócę do akwarystyki. Myślę nad 30-40L - mam 2 połączone regały z ikei 27x60...

Statystyki

Ten temat przegląda 250 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570943
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 250 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.