|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Chodzi mi o pytanie jak w tytule,jak wyliczyć Magnez z CaCo3.Mam wydruk z gminy gdzie badania wykonywał sanepid.Na wydruku jest CaCo3-191 i Mg-6,1.Dzwoniąc do labolatorium w sprawie wyliczenia mi samego Wapnia spytałem o magnez(za niepokoił mnie niski poziom)facetka powiedziała mi,że nie maja testu na Magnez tylko wyliczają i morze być to wynik nie właściwy,nie wchodziłem już w szczegóły jaka morze być to tolerancja +/-.Wiecie morze jak się to wylicza?
-

bieniolubo23com
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
-
kudlaty801
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin
- Wspieram stronę kontem Premium
"kudlaty" możesz to jakoś rozwinąć bo nie kumam 
-

bieniolubo23com
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
CaCO3 to taka jednostka twardości. Jak podzielisz przez 17,86 będziesz miał w stopniach niemieckich. W Twoim przypadku GH ok 11.
Jeśli znasz dwa parametry z trzech (Ca, Mg, GH) to ten ostatni jesteś w stanie wyliczyć. Innej możliwości nie ma.
Jeśli magnez obliczają to twardość i wapń muszą mieć pomierzone.
-
kudlaty801
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Witam.
Ostatnio doszukując się parametrów wody mojej kranówki do mojego roślinniaczka wyczytałem, iż stężenie CaCO3 wynosi 396 mg/l. W sieci znalazłem także kalkulator, którym wyliczyłem, że moja wod...
Ma ktoś wiedze jaki wapń jest najlepszy (najlepiej przyswajalny) dla naszych roślin?
węglan, siarczan, chlorek ??
Na logikę wychodzi że cacl2, ale czy ma ktos wiedze o ile podnosi kh?, caco3 w ogóle n...
Kupując sole, nie bardzo zwracałem uwagę skąd kupuje, zresztą od zawsze z jednego źródła :) Ostatnio byłem na giełdzie i wdałem się w dyskusje z jednym gościem handlującym Bucephalandrami i powiedział...
J/w
Zastanawiam się nad zakupem soli ale niemam zielonego pojecia ktore się nadają...
a może Cacl2 ?
...chlorek-wapnia-bezwodny-cacl2-odladzacz-5kg-kurier-i2913090309.html
Prosze o Wasze op...
Witam
zaobserwowałem na liściach , szczególnie hygrophila biały osad -białe kropeczki na liściach, domyslam się, że jest to Caco3, Jaki moze być tego powód?
Dane
No3 - 15ppm
PO4 - 1,5 ppm
ph - 7...
|
|