[Link niezgodny z regulaminem] Zakupiłem taki zestaw, czy zaszkodzi roślinom woda zmineralizowana z tego filtra? Bo wg producenta jest ona wzbogacona o kilka pierwiastków. Opis w w/w linku. Co sądzicie?
RO7 Aqua Vita jest kompletnym urządzeniem osmotycznym pozwalającym uzyskać wodę pozbawioną takich zanieczyszczeń jak: trujące i rakotwórcze związki chemiczne, metale ciężkie, bakterie i wirusy. Doskonałość systemu polega na zastosowaniu technologii 7 -stopniowego uzdatniania wody, możliwości jej domineralizowania, oraz zastosowania JONIZATORA WODY. Filtr wstępny 5 oraz 20-mikronowy, polipropylenowy usuwa większe nie rozpuszczone w wodzie zanieczyszczenia mechaniczne jak rdzę, zawiesiny, piasek, muł, itp. Blok węglowy z łupin kokosowych eliminuje chlor i część zanieczyszczeń organicznych. Końcowy filtr węglowy uszlachetniony usuwa substancje lotne nadając wodzie smak naturalnej wody źródlanej. Uzdatniona woda magazynowana jest w 12 litrowym (nowy model) ciśnieniowym zbiorniku, ( wody ok. 8-9 litrów) z którego pobierana jest na żądanie. Mineralizator - jego zadaniem jest wzbogacenie wody o związki mineralne potrzebne dla organizmu ludzkiego, takie jak: wapń, magnez, sód, potas, czy chlorki w ilościach porównywalnych do wód mineralnych dostępnych na rynku. Wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Wpływa korzystnie na przemianę materii i jest niezbędny do utrzymywania normalnej czynności serca i prawidłowej aktywności układu mięśniowo-nerwowego. Magnez - bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych i dla decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo-mięśniowego. Zapobiega chorobom nowotworowym, miażdżycy naczyń krwionośnych, zawałom i kamicy nerkowej. Sód - jest minerałem regulującym nawodnienie organizmu i utrzymuje odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową ustroju. Wkład energetyzujący z "NEGATIVE ION" Korzyści: - jonizowana woda łatwo absorbuje się w ludzkim organizmie, dostarczając duże ilości tlenu, oraz jest silnym antyoksydantem. Powyższe cechy powodują że wpływa ona pozytywnie na wiele aspektów naszego życia: - regulację pH organizmu - wpływa na jego oczyszczenie z toksyn (jonizowana woda jest znakomitym detoksykantem ) - usuwa wolne rodniki Membrana Osmotyczna Pentair Water USA TLC 100 GPD jest to zespół półprzepuszczalnych błon cienkowarstwowych. Połączona z filtrami z włókniny polipropylenowej oraz węgla aktywowanego, która pozwala uzyskać naprawdę czystą i zdrową wodę. Membrana osmotyczna usuwa 96-99% wszelkich rozpuszczonych w wodzie związków, jak również bakterie i wirusy. Wylewka ceramiczna dwustopniowa - nowoczesne wzornictwo i jakość oto cechy tego modelu, znacznie przewyższające wersje standard (na dźwigienki ) umożliwiająca osobne pobieranie wody czystej po osmozie oraz czystej mineralizowanej. Zawór zwrotny i czterodrożny zapewnia automatyczną pracę zestawu. Po napełnieniu zbiornika zasilanie wody zostaje odcięte. Ogranicznik przepływu specjalnie dobrany do krajowych warunków. System z łatwością mieści się pod zlewozmywakiem i jest w stanie dostarczyć do 350 litrów krystalicznie czystej i zdrowej wody na dobę. Wkłady wstępne należy wymieniać co 6 miesięcy, końcowe co 12 miesięcy. Oczywiście należy uwzględnić stopień zanieczyszczenia, oraz ilość zużywanej wody. Żywotność membrany szacowana jest na ok. 6 - 8 lat, jednak w wielu zamontowanych przez naszą firmę systemach membrany pracują już 11 lat zachowując rewelacyjne parametry.
Dzisiaj zamontowałem u siebie podobny zestaw RO7. Te zestawy mają 2 krany. W jednym masz wodę zmineralizowaną i jonizowaną, a w drugim masz czystą wodę RO po wyjściu z membrany. Ja będę lał właśnie tą czystą mieszaną z kranówą. Z tego co wiem nikt nie leje tej wody mineralizowanej ale czy ona by mogła zaszkodzić to nie wiem... Chętnie posłucham merytorycznych wypowiedzi bardziej doświadczonych akwarystów.
Masz czystą RO o zerowych parametrach i możesz ją mieszać lub dodawać mineralizator i mieć jaką chcesz wodę. To po co kombinować i się zastanawiać czy woda z minerałami, których zapewne musisz zawartość zbadać zaszkodzi rybkom czy nie? Pamiętaj czasem lepsze jest wrogiem dobrego.
Z moich obserwacji tematu wynika że doświadczeni akwaryści pokupili sobie filtry RO jeszcze za czasów RO3 kiedy nie było w tych filtrach dokładanych mineralizatorów i sami według własnego uznania uzdatniali wodę kupnymi mineralizatorami albo kranówka albo samymi nawozami mikro / makro. I tak zostało do dziś. Tyle że dziś filtry RO mają mineralizatory ale akwaryści zostali przy starych nawykach. Skłaniałbym się ku tezie że mineralizatory stosowane w filtrach RO to są te same co do akwarystyki tylko o niebo tańsze
Tu nie chodzi o to co wykryją testy tylko o to czego nie wykryją Na pewno jest potas, magnez, sód,wapń. Pytanie czy jest coś czego nie powinno być w akwarium?
RO7 to cena ok 700zl. Za RO3 zapłaciłem niewiele ponad 100 zł, puszka 1 kg nie najtańszego mineralizatora która wystarczy mi pewnie do końca życia drugie tyle. Mozna tez mineralizować dodając wodę z kranu. To nie chodzi o nawyki, to prosty rachunek ekonomiczny
A ja dałem 350 zł za RO7 i mam wodę do akwarium a przede wszystkim do celów spożywczych dla całej rodziny Gdybym miał na uwadze tylko akwarium to zapewne RO3 by mi wystarczyło. Ale rybki hodować w sterylnie czystej wodzie a samemu pić wodociągowy szlam to trochę dziwne byłoby
manjaro napisał(a):Z moich obserwacji tematu wynika że doświadczeni akwaryści pokupili sobie filtry RO jeszcze za czasów RO3 kiedy nie było w tych filtrach dokładanych mineralizatorów i sami według własnego uznania uzdatniali wodę kupnymi mineralizatorami albo kranówka albo samymi nawozami mikro / makro. I tak zostało do dziś. Tyle że dziś filtry RO mają mineralizatory ale akwaryści zostali przy starych nawykach. Skłaniałbym się ku tezie że mineralizatory stosowane w filtrach RO to są te same co do akwarystyki tylko o niebo tańsze
A zadałeś sobie w ogóle pytanie czy filtr Ro jest Ci do czegokolwiek potrzebny ?. Masz zamiar hodować bardzo trudne gatunki roślin których jest raptem kilka czy kilkanaście ? To że wszędzie się pisze o filtrach Ro nie znaczy że większość Akwarystów dało się ponieść " owczemu pędowi" i używa filtra Ro . Jest wręcz odwrotnie i nawet na forum na którym jesteś sklep w swoich akwariach używa do prowadzenia akwarii roślinnych wody kranowej . Taka moda teraz na "Aptekarzy " z filtrami RO i walizkami testów a roślinki chcą tylko się najeść . Pozdrawiam Bent
Bent423 napisał(a):A zadałeś sobie w ogóle pytanie czy filtr Ro jest Ci do czegokolwiek potrzebny ?. Masz zamiar hodować bardzo trudne gatunki roślin których jest raptem kilka czy kilkanaście ? To że wszędzie się pisze o filtrach Ro nie znaczy że większość Akwarystów dało się ponieść " owczemu pędowi" i używa filtra Ro . Jest wręcz odwrotnie i nawet na forum na którym jesteś sklep w swoich akwariach używa do prowadzenia akwarii roślinnych wody kranowej . Taka moda teraz na "Aptekarzy " z filtrami RO i walizkami testów a roślinki chcą tylko się najeść . Pozdrawiam Bent
Tak jest mi potrzebny bo mam w kranie GH-30 KH-14 PH-8
Pytanie jakie chcesz rośliny chcesz hodować ?. Do Gh 16 Kh 10 i Ph 8 (kranówka) zbijanym co2 do około 6,8 rosło u mnie w doskonałej kondycji jakieś 96% gatunków roślin dostępnych na naszym rynku . W akwariach ze względu na skały Gh Kh średnio wyższe o 3/4 st niż w kranówce Oglądnij sobie ten filmik od 2m20s
Wiesz jaka jest różnica między GH-16 a GH-30? Taka jak stąd na Księżyc Aż tak twardej wody rośliny chyba nie tolerują. Ja w akwarium nie muszę mieć GH-0 ale właśnie tak w okolicach 10-15 by mnie satysfakcjonowało. Głównie ze względu na rybki. Skalary, zbrojniki i neonki lubią miękką i bardzo miękką wodę. Filmik zaraz
manjaro napisał(a):A ja dałem 350 zł za RO7 i mam wodę do akwarium a przede wszystkim do celów spożywczych dla całej rodziny Gdybym miał na uwadze tylko akwarium to zapewne RO3 by mi wystarczyło. Ale rybki hodować w sterylnie czystej wodzie a samemu pić wodociągowy szlam to trochę dziwne byłoby
350 to też więcej niż 100 Masz rację, tylko do akwarium wystarczy RO3. Do użytku domowego warto dołożyć. A co do wodociągowego szlamu to nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie woda w kranie jest dobrej jakości, tyle że twarda. Mam ten komfort że nie muszę wspomagać się dodatkowymi urządzeniami do poprawy jakości wody.
Bent423 napisał(a):nawet na forum na którym jesteś sklep w swoich akwariach używa do prowadzenia akwarii roślinnych wody kranowej
Ale oni mają dobrą wodę Jak przenieśli sklep zaczęli używać kranówki, w poprzedniej lokalizacji z tego co pamiętam używali mineralizatora Preis więc woda była z RO.
Mam pytanie. Czy ktos mierzyl parametry po przejsciu przez mineralizator w filtrze RO? Ja mialem kilka mineralizatorow i po pomiarach wychodzilo ze z wartosci zerowych wzrastalo do: Gh o 1 stopien, magnez do 2ppm i potas prawie wcale. Wszystkie te mineralizatory (konkretnie 3) odeslalem do sprzedawcy. Nie potrafili odpowiedziec dlaczego tak slabo mineralizuje. Nie mieli nawet argumentu ze gdzie indziej dziala. Pewnie sprzedaja a nawet nie wiedza co. Jestem w stanie dac duzo za mineralizator ktory naprawde mineralizuje wode ale nie znalazlem takiego. Zostawialem nawet wode w mineralizatorze przez noc (zeby miala dluzszy kontakt z mediami mineralizujacymi) i rano po pomiarach wartosci troche wyzsze ale dalej bliskie zeru. Zastanawia mnie jak woda po przejsciu przez mineralizator w kilka sekund moze sie nasycic mineralami.
Akwaryści nie maja takich problemów, dodaje się wody z kranu albo sypie mineralizator i jest woda o potrzebnych parametrach. Proste, skuteczne i powtarzalne. Z parametrami po przejściu przez mineralizator w RO nie pomogę bo nie używam, ale też jestem ciekaw jak to wygląda.
manjaro napisał(a):Z moich obserwacji tematu wynika że doświadczeni akwaryści pokupili sobie filtry RO jeszcze za czasów RO3 kiedy nie było w tych filtrach dokładanych mineralizatorów i sami według własnego uznania uzdatniali wodę kupnymi mineralizatorami albo kranówka albo samymi nawozami mikro / makro. I tak zostało do dziś. Tyle że dziś filtry RO mają mineralizatory ale akwaryści zostali przy starych nawykach. Skłaniałbym się ku tezie że mineralizatory stosowane w filtrach RO to są te same co do akwarystyki tylko o niebo tańsze
Co to znaczy dokładny mineralizator? Złoże w mineralizatorze RO również się wyczerpuje i daje inne wartości na początku po założeniu a inne gdy należy go wynienić. Mając czyste ro i mineralizator za każdym razem jesteśmy wstanie uzyskać te same parametry i się nie zastanawiać czy coś się zmieniło. Druga sprawa to twardość uzyskiwania po takim mineralizatorze RO jest za mała i tak trzeba coś dorzucić. Nie każda woda pitna nadaje się do bezproblemowego prowadzenia akwarium. Człowiek czerpie 1% zapotrzebowania w minerały z wody resztę pobiera z pokarmów. Rośliny pobierająz tego co znajduje się w szkle (woda, podłoże, odchody).
astar napisał(a):Akwaryści nie maja takich problemów, dodaje się wody z kranu albo sypie mineralizator i jest woda o potrzebnych parametrach. Proste, skuteczne i powtarzalne. Z parametrami po przejściu przez mineralizator w RO nie pomogę bo nie używam, ale też jestem ciekaw jak to wygląda.
Z woda do akwarium nie mam problemow bo mineralizuje RO solami. Chcialem jednak wykorzystac okazje posiadania filtra RO i pobierac wode do spozycia ale te mineralizatory prawie nic do wody nie dodaja (przynajmniej te co ja mialem) a wody RO nie chce pic. Chcialem tylko wiedziec czy wszystkie mineralizatory tak kiepsko dzialaja. Czy ma sens szukac takiego ktory mineralizuje wode przynajmniej w zblizonych wartosciach do etykiety.
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2774
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 58408
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
OmenLDZ w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 423
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
miszelhdr w Filtracja· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1507
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1579
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8124
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3860
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Statystyki
Ten temat przegląda 630 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570993
• Liczba wątków: 48803
• Użytkownicy: 36934
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 630 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej