Purolite C100H bezpośrednio do filtra - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Purolite C100H bezpośrednio do filtra

Liczba wyświetleń: 1330·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,
nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, zatem:

Zakładając twardość GH 20 w kranówce i podmieniając co tydzień 30% w akwarium 200l, czy nie można by włożyć jakiejś określonej ilości do filtra na stałe, co jakiś czas wymieniając/regenerująć i w taki oto sposób utrzymywać "stałą" twardość wody?

Pozdrawiam
Marcin

clintoons
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mirek5566 okolice Lublina
clintoons napisał(a):Witam,
nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, zatem:

zakładając twardość GH 20 w kranówce i podmieniając co tydzień 30% w akwarium 200l, czy nie można by włożyć jakiejś określonej ilości do filtra na stałe, co jakiś czas wymieniając/regenerująć i w taki oto sposób utrzymywać "stałą" twardość wody?

Pozdrawiam
Marcin
Nie można.
300 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

mirek5566
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: okolice Lublina

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20210916_133446_DRO.jpg

Upgrade filtra RO i schemat montażu drugiej membrany

AquaMolitor w Nawożenie · Odpowiedzi: 50 · Wyświetlenia: 21731
Drodzy koledzy, drogie koleżanki. Czynię przymiarki do rozbudowy mojego filtra RO. Aktualnie jest sedymentacja - węgiel - membrana 75GPD - demi. Chciałbym zmniejszyć odpad (aktualnie jest 1:5/1:6 w...

Mineralizator wody RO w formie filtra

Anonim 58758 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4664
Witam, zastanawiam się czy do filtra wody RO można dołożyć mineralizator tj. https://www.woda.com.pl/p1968,hs-l-min-dolomitowy-mineralizator-wody-gwinty-1-4-cala.html ??? Ktoś tego próbował? Na wyjś...

Przechowywanie wody z filtra RO

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7060
Witam Dzisiaj odebrałem z paczkomatu filtr RO o wydajności 100 galonów. I mam takie pytanie. Na temat przechowywania wody ro a bardziej mówiąc jej magazynowanie. No bo wody z kranu takiej do picia ni...

Jak zmienić parametry po zakupie filtra RO

BOROTom w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 962
Witam. Zakupiłem filtr i jutro robię podmianę.Na tą chwilę gh-15, kh-13, ph7,2. Jak podmienić wodę, żeby nie zaszkodzić paletką?Do jakich parametrów zejść za pierwszym razem.?

Woda z filtra RO

Afura w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6216
Witam Potrzebuję porady. Czy woda z filtra RO jest szkodliwa dla ryb? Jest "agresywnym rozpuszczalnikiem" jak opisują to sklepy sprzedające mineralizatory do wody RO? Mój problem polega na...

rozpylanie co2 z pomocą filtra wewnętrznego

karol1983 w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 3462
co2.jpg Witam, Przepraszam za taki słaby rysunek ale chyba każdy będzie wiedział o co chodzi. Tak się zastanawiałem czy takie rozwiązanie czyli podłączenie wylotu z jbl vario do filtra wewnętrznego...

Jakie wkłady do filtra RO

rytcher w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1269
Witam! Posiadam filtr KUNA. Taki z beczka na wode czystą. Mam pytanie jakie wkłady użyć?? Są 2 filtra narurowe + membrana + jeszcze nad membraną jeden filtr. Jak izestaw mam zakupić aby był dobry?...

Torfkanone - Alternatywa dla filtra RO ?

kostek2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2024
A więc do rzeczy: Przeglądam sobie sobie internet w poszukiwaniu idealnego sposobu na miękką wodę w Biotopowym i strzał w 10: tzw. Torfkanone.Taka armatka z torfem w środku. http://www.rem...

EI - suche sole bezpośrednio czy rozpuszczone

StefanTG w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 844
Jak podajecie sole do akwarium ?? jest jakaś różnica pomiędzy dozowaniem już rozpuszczonych ??

Woda z kranu w Warszawie bezpośrednio do akwa.

maciek100 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1560
Cześć, Jakie macie doświadczenia z laniem warszawskiej wody kranowej (tej ozonowanej) bezpośrednio do akwa? Czy to jakoś znacząco negatywnie wpływa na florę bakteryjną w akwarium? Wymieniam 150l t...

Statystyki

Ten temat przegląda 726 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 726 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.