450 litrów 130x50x70 pod Żaglowce - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

450 litrów 130x50x70 pod Żaglowce

Liczba wyświetleń: 895·Brak odpowiedzi
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Ratownik Węgrów
Witam braci akwariową.

To mój pierwszy post na tym forum (myślę, że nie ostatni). Czytając i przeglądając tematy tutaj zgromadzone zdołałem założyć akwarium roślinne 40 litrów gdzie mieszkają krewetki Neocaridina Sakura Red, ślimak helmet, ampularia i Razbora Borneańska w małej ławicy 15 osobników.

Złapałem takiego bakcyla , że zaczynam odkładać środki na projekt dużo większego zbiornika dla skalarów które uwielbiam. W tej chwili nie mam pełnej kwoty potrzebnej na zbiornik (opti white przód i boki), szafkę, filtry, obsadę, podłoże i tak dalej.

Zbiornik jest w perspektywie kilku miesięcy. Niby to odległa przyszłość jednak kilka rzeczy nie daje mi spokoju , a że czas na zdobywanie wiedzy jest zawsze dobry, więc zwracam się z prośbą do was o pomoc w doborze obsady.

Docelowo chcę mieć coś w stylu:
Powierzchnia - Szczupieńczyk harem (nie mam pojęcia ile sztuk)
Środkowy plan - Ławica żałobniczki , zwinnik blehera (ilości do ustalenia)
Danie główne - Skalary dwie pary (jak da radę trzy, ale kategorycznie nie chcę przerybić zbiornika)
Dno - kiryśniki stado, drewniak dwubarwny stado, jak wystarczy miejsca na dnie i kryjówek to może stado kirysów.

Rośliny: nurzańce, echinodorusy, pływające pistie, anubiasy na korzeniach.

Aranżacja: korzenie, patyki, liście, szyszki olchy i kryjówki.

Nie chcę żeby to był ściśle biotop bo rozumiem z czym to się łączy i jak zrobię taki stojący zamulony akwen żeby kiryski mogły w tym ryć jak dziki w ściółce to mnie narzeczona utopi w tym baniaku. Zrobię herbatę, ale nie będzie to akwarium biotopowe.

Co sądzicie o takiej obsadzie? Rybom byłoby dobrze? Akwarium jest specjalnie wyższe, żeby żaglowce miały komfort pływania także w pionie bo myślę w szczególności o nich.

Edit: Jeszcze mam pytanie odnośnie sprzętu i samego zbiornika. Liczę się z wydatkiem podchodzącym nawet pod 7-8 tyś bo za samo szkło zapłacę sporo. Trudno... coś z życia muszę mieć nie tylko siedzieć w pracy. Wyliczałem kalkulatorem z tej strony i za szkło liczy mi 3900zł natomiast na innej stronie ten sam wymiar i litraż zbiornika wychodzi ponad 1000zł mniej. Ktoś może mi odpowiedzieć czemu ? Czy akwaria proponowane na sklepie podpiętym pod tą witrynę są jakieś lepsze? Posiadają jakieś szczególne cechy?
Gdzie polecali byście mi zrobić zakup zbiornika?

Z góry dziękuję za pomoc. Zapraszam do snucia różnych propozycji co wy byście mi polecali i dlaczego. Postaram się aktywnie uczestniczyć w rozmowie.

Pozdrawiam.

Ratownik
Ranga: Początkujący

Miasto: Węgrów

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5958
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
YouTube

Film Znany stolarz z TV buduje szafkę pod akwarium.

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2348
Hej Stary film , ale warto oglądnąć. ?si=9bIeEe5X6iLoJJN2
IMG_20170122_152804.jpg

Wzmocnienie komody Malm (IKEA) pod akwarium. Prośba o pomoc.

woronov w Szkło i meble · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 39613
Chciałbym Was prosić o pomoc i rady. Za co już teraz dziękuję. Kupiłem nowe/używane akwarium (75x37x40). Niestety tak się składa, że jedynym miejscem gdzie może ono stać jest komoda z Ikei - Malm. Tak...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 836
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

rozłożenie ciężaru pod Reefer 200 XL

szkot w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1728
Dzień dobry Posiadam podłogę w postaci desek na legarach w odległościach około co 60 cm od siebie na betonowym stropie. Gdy chodzę po podłodze, wyczuwalne są drgania od legarów. Akwarium na szafce wa...

Jaka grubość maty pod akwarium?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2534
Hej, stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...

Jaka gotowa szafka akwariowa pod 112l

marcinox w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3604
Czy polecacie jakąś sprawdzoną gotową szafkę pod akwarium 112l (80x35x40cm 6mm) w rozsądnej cenie? Najlepiej coś co macie sprawdzonego, szafka powinna być zamykana (mam dużo szpargałów, które powinny...

Czy zwykły regał wytrzyma pod akwarium 30L?

Diaphanes w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3299
Hej! W przypływie nagłego olśnienia zamówiłem sobie po latach małe akwarium 40x25x30. Wydawało mi się, że postawię je na regale i wszystko będzie cacy. Ale posprawdzałem "maksymalny udźwig"...

Szafka pod akwarium 60x35x35cm 75L

riba w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3144
Witam, Rozważam kupno akwarium o rozmiarach 60x35x35cm 75L a dokładnie to https://www.plantica.pl/akwarystyka-slodkowodna/akwaria-i-zestawy/akwaria-optiwhite/60cm-dlugosci/oase-scaperline-60.html. ...

Komoda pod akwarium

kamilos12345 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6487
Cześć. Na początku się przywitam. Jestem Kamil i planuję założyć swoje pierwsze akwarium. Myślę o 112 l, 80x35x40. Zastanawia mnie jedynie komoda, na której planuję postawić te akwarium. Jest ona stab...

Statystyki

Ten temat przegląda 314 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 314 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.