Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Powoli kompletuje zycie do mojego pierwszego zbiornika: 125L, roslinne HT, obecnie PH:7, KH: 7, GH: 7, CO2: 17, NO3: 20, korzen, kokos, podloze zwirek kwarcowy 1-2 mm, temp 25-26C - bez grzalki (ledy grzeja), filtr Unimax 250 + dyfuzor CO2 z ceramax 1600, swiatlo 10h, CO2 (godz 8-23).
W tej chwili mam 9 otoskow, 2 molinezje black molly (nie bylo ich w planie, ale kupilem na glony nitkowate), 5 amano, 3 helenki i 1 military helmet.
Planuje jeszcze kilka proporczykowcow (np 6 szt z kap lopez lub szczupienczykow), moze kilka kiryskow, oraz chcialbym 2 parki pielegniczek.
1 para bedzie macmasteri (bo mi sie bardzo podobaja), a zastanawiam sie jaka druga parka pielegniczek: do wyboru agasizza, ramireza, moze akarna paskowana ew inna (jaka).
Ktora pielegniczka (oprocz macmasteri) pasuje do tej obsady ?
-
macieq112
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moje Mcmasterii poszły out, samica gonila 3 razy większe ryby. A jak było tarło to dramat. A moze P. boliwijska?
-
pkz
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Tczew
Ja NIE POLECAM pielęgniczek Ramireza. U mnie parka zdziesiątkowała krewetki, a poza tym przeganiała inne ryby (otoski, micorasbory galaxy), choć co prawda te sobie nie wiele z tego robiły. Nie wspomnę, że nie możliwe było cieszenie się z sielskiego karmienia wszystkich mieszkańców akwarium. Podobno Ramirezy to jedne z najłagodniejszych pielęgniczek. Na tej podstawie mogę wysnuć wniosek, że pielęgniczki najzwyczajniej w świecie do akwarium ogólnego z krewetkami i mniejszymi rybami się nie nadają.
-
lukaszpazi
●
- Ranga: Początkujący
Apistogramma cacatouides, bez większych problemów w 180l z amano, otoskami i Razborami espei. Akwarium gęsto zarośnięte. Samiec i dwie samiczki.
-

astar
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
A nie jest tak, ze agresywnosc i terytorialnosc po prostu zalezy od konkretnego osobnika?
Bo przegladajac fora czy czytajac opinie lub artykuly w necie, mozna spotkac dokladnie sprzeczne opinie na temat Macmasteri/ Agasiza/ Ramirezek/ Kakadu i tak dalej.
-
macieq112
●
Bardziej od warunków w jakich są trzymane. W dużym zbiorniku gęsto obsadzonym roślinami, z kryjówkami gdzie moga spokojnie odbyć tarło, będą zachowywać się inaczej niż np w kostce iwagumi.
-

astar
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
astar napisał(a):Apistogramma cacatouides, bez większych problemów w 180l z amano, otoskami i Razborami espei. Akwarium gęsto zarośnięte. Samiec i dwie samiczki.
Również polecam. Masz kokosa i korzenie to samica założy gniazdo pod korzeniem albo w kokosie i będzie w czasie tarła pilnować danego rejonu odganiając inne rybki. Tak poza tym są to ryby nie agresywne wobec innych gatunków.
-

faN
●
- Miasto: Łódź
A ile zyja Kakadu?
Bo wydaje mi sie, ze czytalem, ze one zyja znacznie krocej od innych pielegniczek (1,5 roku vs. zwykle ok 5 lat, czy jakos tak)
-
macieq112
●
Apistogramma cacatuoides (pielęgnica Kakadu) bez żadnych problemów w zbiorniku towarzyskim, za to miałem Pelvicachromis pulcher (Barwniaki czerwonobrzuchy) i musiałem je szybko wydać. Strasznie wojownicze i żarłoczne. Nawet z Neonami Innesa radziły sobie w mig, o krewetkach nie ma co wspominać - nie dopłynęłyby do połowy głębokości baniaka i już byłyby zeżarte
182 l - 90x45x45 - 8mm FullOW
-

Michał_R
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
Powiązane tematy
Jaka będzie optymalna konfiguracja kakadu w akwarium roślinnym 182l? 1+3, 2+2?
Akwarium jeszcze nie wystartowało, ale w głowie już sobie planuję.
Inni towarzysze to najprawdopodniej będą - razbora kl...
Witam,
Potrzebuje pomocy przy identyfikacji plci Pielegniczek Ramireza.
Miala byc parka, ktora mam od dwoch dni a troche sie ganiaja i sa dosyc podobne.
Witam, mam w swoim baniaku parę pielęgniczek. Z obserwacji zauważyłem, że ikra jest składana jednak za każdym razem na podłożu i do tej pory nic z tego. Czy te rybki potrzebują np. jakiś mały korzeń l...
W itam.
W żaden sposób nie mogę utrzymać dłużej niż 2 - 3 miesiące pielęgniczek i skalarów.
Zacząłem je hodować rok temu wtedy w 112 l akwarium była para razmirez, potem haremik kakadu i na koniec 4 ...
Chciałem się dowiedzieć czy karmicie swoje razbory klinowe i pielęgniczki kakadu i czy macie jakieś pokarmy zaspokajające potrzeby obu tych gatunków.
Moje rybki żyjące w 54l akwarium karmię:
- Tetra M...
Witam.
Zakupiłem niedawno w zoologicznym 6szt. gupika pawie oczko i do tego dwie pielęgniczki ramireza (parka)
Po pięciu dniach trzymania rybek w zbiorniku który służy jako kwarantanna dla nowych ryb...
Witam serdecznie. Mam w zbiorniku rybkę która miała być pielęgniczka Inka. Zaczynam mieć wątpliwości czy to nie jest czasami inny gatunek gdyż Inki mi nie przypomina. Proszę o pomoc. Pozdrawiam IMG_20...
Witam,
Jest to mój dziewiczy post na forum:)
--------------------------------------------------------------------
Jestem posiadaczem:
112L z oświetleniem 2x18(4500&6500K)+Led 8W(6500K), filtr Aqua...
Witam
Kupiłem 2 sztuki czy może mi ktoś powiedzieć czy to samiec i samica tak jak stwierdziła Pani w zoologu.
Witam. Zdecydowałem się założyć ten wątek gdyż nie mam już żadnych pomysłów co robić.
Zacznę od początku.
Akwa 64l
Zarośnięte, dużo kryjuwek.
Parametry wody ok.
Wydana filtracja i ogólnie dobry sta...
|
|