Echinodorus magdalensis - pomoc - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Echinodorus magdalensis - pomoc

Liczba wyświetleń: 4028·Odpowiedzi: 4
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Wygląd listy:
Witam,
Na wstępie przepraszam, za umieszczenie tego typu pytania w tym miejscu,jednakże jest to jedyne miejsce na Forum w którym mogę założyć Post ( w pozostałych a dokładnie w Pielęgnacje - rośliny wyskakuje informacja - brak dostępu )

Mianowicie, mam pytanie,jak przycinać i czy w ogóle,przycina się tego typu roślinę - - echinodorus magdalensis

Roślinka mocno wybiła do góry,niektóre listki potrafią wystrzelić aż pod tafle ( te usuwam ręcznie)
Poniżej zdjęcie:

Sztajer89
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przycina się. Jest to roślina rozetowa, więc przycinasz pojedyncze liście u nasady.

Rfck
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Rfck napisał(a):Przycina się. Jest to roślina rozetowa, więc przycinasz pojedyncze liście u nasady.

Tzn wycinam pojedyncze całe liście ...?
Ale na wysokość,tak jak trawnik czy np Ludwigie (w połowie) nie ?

Sztajer89

Rfck
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Rfck napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=HNF1-fQUt_Q

Dzięki,wszelkie wątpliwości rozwiane :-)

Sztajer89

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Ogólna poprawa w akwarium - pomoc

inax w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3237
Witam, chciałbym Was podpytać co mogę poprawić w swoim akwarium. Mam je od listopada, wcześniej przez rok miałem małe 25l. Mam od dłuższego czasu inwazje małych ślimaczków, ustała na jakieś dwa tygod...

Pomoc w wyborze długich nożyczek do akwarium

MixEEr w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3158
Czołem, w związku z tym, że nad akwarium mam 6 rodzajów filodendronów, które już znacznie się rozrosły :) mam problem z dostaniem się do dna akwarium nie łamiąc kwiatów, jakie polecacie długie nożyczk...

Jak pomóc roślinom w moim akwarium?

Eilip999 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 9243
Dwa miesiące temu założyłem akwarium. Nie miał to być roślinniak, ale jakieś rośliny chciałem mieć. I tu zaczęły się problemy. Akwarium 54l Światło 10w LED w pokrywie aquael Filtr fzn 2 Temperatura 2...

Restert na ziemi ogrodowej - prośba o pomoc

tomek9923 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2185
Witam, jest to moje pierwsze zapytanie na tym forum, więc jeżeli coś opisuje nie tak to bardzo proszę o poprawienie mnie. Hoduje Paletki od około 9 lat i ponad dwa lata temu postanowiłem połączyć je ...

Rotala green obumiera prośba o pomoc

loolekk w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2791
Witam Mam problem z rotalą green która od startu akwarium rosła najszybciej, mianowicie liscie zaczynają ciemnieć i rozpadają się, najlepiej zobrazuje to zdjęcie sadzonki, która rośnie najbliżej wlotu...

Prośba o pomoc w określeniu gatunków i pielęgnacji roślin

rbeczarska w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1653
Witam, wczoraj założyłam akwarium 25l, proszę o pomoc związaną z prawidłową pielęgnacją takiego akwarium, żeby nie mieć problemów z glonami. Przeczytałam kilka artykułów na ten temat, jednak nadal mam...

Echinodorus - różne rodzaje liści

RafalOS w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2108
Witajcie Jakiś czas temu kupiłem w sklepie akwarystycznym Echinodorusa (nie pamiętam gatunku). Miał 5 owalnych, zielonych liści i 3 czerwone lancetowane. Po kilku tygodniach został mi jeden zielony, a...

Restart 112l pomoc w aranżacji

dhanyy w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1521
Na sobotę zaplanowałem start nowego akwarium, a jako że brak u mnie wyobraźni na temat tworzenia aranżacji zwracam się z prośba o pomoc w ułożeniu roślin. Rośliny jakie mam w sporych ilościach są wymi...

Dziurki w liściach - proszę o pomoc

k0zz w Sprzątanie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5211
Cześć, Pojawiły mi się dziurki w dwóch listkach - załączam zdjęcie. Czy to brak K ? Czy testy na K firmy Zoolek podają dobre wyniki ? Świecę 4 x 39W. Nawożę EasyLife'em - No3 = 10, Po4 = 0,5 Fe=0,1...

Czy jest ktoś kto może mi pomoc i doradzić co jest nie tak z

kviatek88 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3529
Image1462825821.319818.jpg Image1462825829.765016.jpg

Statystyki

Ten temat przegląda 149 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 149 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.