|
|
Czy rozmiar dyfuzora ma znaczenie?
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Czy dyfuzor Tropica 3w1 ma wielkość wystarczającą do akwarium o pojemnośco 280l (brutto)? Korzystam z niego od kilku miesięcy, ale zastanawiam się, że może ze względu na swoją wielkość jest nieefektywny. Może dyfuzor o większe powierzchni spieku będzie lepiej dystrybuował gaz w tak dużym zbiorniku. Jak myślicie?
-

pt123
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
Jedni mówią, że 25mm zagazuje 500l inni, że nie. Najlepiej sprawdzić to testem i będziesz wiedział czy masz dobrze zagazowaną bańkę. Nie wiem na ile to cudo jest efektywne ale jeśli chodzi o tradycyjny szklany dyfuzor spiek to dałbym coś o średnicy 40mm - 50mm. Albo reaktor aqamedik.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
weder napisał(a):Jedni mówią, że 25mm zagazuje 500l inni, że nie. Najlepiej sprawdzić to testem i będziesz wiedział czy masz dobrze zagazowaną bańkę. Nie wiem na ile to cudo jest efektywne ale jeśli chodzi o tradycyjny szklany dyfuzor spiek to dałbym coś o średnicy 40mm - 50mm. Albo reaktor aqamedik.
Stosując ten spiek obniżam pH z 7.8 do 6.8 przy kH równym 7. Butla starcza na niecały miesiąc. Ten spiek ma niewielką średnicę więc siłą rzeczy przepływ przez niego musi być większy. Bąbelki Co2 lecą dość mocny strumieniem. Może szerszy spiek lepiej rozproszy bąbelki... Nie chce zakładać reaktora bo to może ograniczyć przepływ w filtrze.
-

pt123
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pt123 napisał(a):Nie chce zakładać reaktora bo to może ograniczyć przepływ w filtrze.
I dla tego kupuje się filtr o większym przepływie, niż dedykowany do danej pojemności akwa, aby móc w przyszłości podłączyć reaktor. Zawsze można skręcić na zaworach.
-

grzesio764
●
- Ranga: Stały bywalec
Kupiłem filtr który ma 1050 l/h i mam jeszcze dwa wewnętrzne które robią w sumie 600 l/h. Ale dane techniczne swoje a praktyka swoje. Nie uważam że mam nadfiltracje.
-

pt123
●
Mam dyfuzor VIV o średnicy 40mm i co z tego jak co2 leci tylko ze środka ( mniej więcej 2cm średnicy) 
-

Rfck
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Tak apropos jest na to jakaś rada? wczoraj kupiłem nowy aquario i nie przesadzę jak powiem, że leci może 15% powierzchni.
-

Lesny
●
- Ranga: Początkujący
Weź krótki wężyk i podłącz dyfuzor ze strzykawką.Kilka razy przepuść powietrze przez spiek w wodzie,będzie dokładnie widać gdzie leci powietrze.powinno pomóc.
-

Boczowro
●
- Miasto: Wrocław-Oleśnica
Powiązane tematy
Hi pierwszy post
piszę w sprawie mojego zestawu CO2 mam pytanie czy to już moment aby zabrać butle i ją nabić ? sprawdzałem teraz poziom gazu na skali i wskazówka zbliża się do wartości 0 zrobiłem ...
Witam
Jakie macie sposoby na sprawdzenie szczelności instalacji CO2? Wczoraj nabiłem butlę a dzisiaj jest pusta. Zastanawiam jak sprawdzić reduktor bo mam podejrzenia że to na nim się ulatnia gaz. Jes...
Zapraszam do podzielenia się opiniami.
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...
Witam, zawsze miałem butle poniżej akwarium ale teraz brak miejsca, czy butla może stać powyżej akwarium?
Cześć, mam pytanie otóż mam w akwarium rośliny wymagające, i zastanawiam się czy najpierw kupić butle Co2 czy zrobić lampe DIY dla roślin.
Oświetlenie aktualne to dwie tuby jedna Biała druga z światł...
Witam wszystkich
Czy butla CO2 może być ułożona w poziomie zamiest pozycji pionowej??
Czy działanie, ciśnienie lub cokolwiek innego związanego z jej działaniem zmienia się pod wpływem takiego uł...
Jestem w trakcie powrotu do akwarystyki po kilku latach przerwy i wyjezdzie z Polski. Chcialbym zapytac jaki jest obecnie najbardziej optymalny sposob dozowania CO2?
Kilka lat temu probowalem pierwsz...
|
|