Krewetka Amano - rozmnażanie
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Mam trzy krewetki Amano, jako typowe zjadacze glonów. Wczoraj zaobserwowałem ,że najwieksza z nich jest chyba ciężarna  , czy to mozliwe? W brzuszku widać jakby cztery czarne kuleczki i to się RUSZA  .Czytałem, że bardzo trudno je rozmnozyć, a ja mam je w ogólnym akwarium dwustu litrowym, bez specjalnie preparowanej wody, czy tam z dodatkiem jakiejś soli . Chciałem wrzucić kruciutki filmik (ok 100MB), ale maksymalnie mogę tylko 3MB ( więcej nie da rady  ) a wtedy widać guzik z pętelką. A jeżeli faktycznie ta krewecia ma zamiar być mamą...ratunku...co z tym teraz robić ? Radźcie proszę 
-

ramiras
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Barnstaple/Devon/UK
- Wspieram stronę kontem Premium
U mnie dość często noszą jajeczka. Poprostu gdy "urodzi" zginą w słodkiej wodzie i to wszystko. Jeśli chcesz się pobawić w ich rozmnażanie to jest z tym trochę zachodu. Potrzebował będziesz soli do morskich akwariów, salimetru, osobnego zbiornika, fitoplankton morskiego i sporo czytania by w odpowiednim momencie i czasie wodę zasolić i karmić młode. W odpowiednim momencie należy je przenieść do słodkiego. Jest to pracochłonne, bo odpowiednią opieka nad mlodymi trwa miesiąc . W środowisku naturalnym same wpływają do solnej wody i same wracają do słodkiej. Sam próby podejmowałem ale ze względu na to, że często wyjeżdżam, musiałem zaniechac, kolejna podejmę na urlopie.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Acha...tak to wygląda. Dzięki za odpowiedź. Z jednej strony chciałoby się spróbować, a z drugiej trochę kosztów, sporo starań, a i tak duża szansa na rozczarowanie. No muszę sobie to przemyśleć. Tak, czy siak ...dzieki 
-

ramiras
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Barnstaple/Devon/UK
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kurcze całe szczęście akurat chciałem taki sam temet zakładać, w moich 25l mam 5 amano i jedna nosi jajeczka na dodatek jest ich chyba ze 100. Ale jak kolega mówi że natura zrobi swoje to zostawie ją w spokoju. 
-
Atko
●
- Ranga: Początkujący
Również mam amano ciężarne, na początku stycznia będę przekładał i próbował je "wyhodować" postaram się założyć post w weekend jak wszystko skompletuje, jak się uda to fajnie, jak nie to zawsze jakieś doświadczenie  Co do miksu krewetek, ponad 6 miesięcy mam taki mix i wszystko żyje(po za incydentem z zagazowaniem połowy populacji...)
-
mm87pl
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Cześć zakładam ten temat bo może się to komuś przyda. Na internecie raczej nie znalazłam tego co mi się przydało zanim doszło do tragedii ale z własnych obserwacji napiszę co następuje.
W akwarium po...
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Mam dwie parki ramirezek. Obie parki dobraly sie same.
Ostatnio para nr 1 zlozyla ikre dwukrotnie w odstepie 2-3 tyg., natomiast para nr 2 raz.
Niestety zadna ikra nie przetrwala.
Para nr 1 zlozyla ik...
Witam. Chciałbym przestawić wam moją przygodę z rozmnażaniem krewetek caridina japonica- Amano.
Na wstępie zacznę od pierwszego podejścia:
Na stanie:
-akwarium ok. 12l
-menzurka 1000ml
-moździerz do ...
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...
Witam.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak odróżnić samiczkę od samca?
czytałem że samiczka ma czarną kropkę przy płetwie odbytowej i mniej jaskrawe płetwy zaś u samca tej kropki czarnej praktycznie ...
Witam, tak jak w temacie dziś zauważyłem pierwszą krewetkę z jajkami w moim krewetkarium . Z tego co mi wiadomo to samice wachlują i przekładają jajka w celu ich natleniania, lecz u mnie krewetka nosi...
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary.
Zeżrą?
Cześć
Czy 5 sztuk krewetek amano pomieści się z gromadką red cherry w akwarium 49l z gęstą roślinnością? Czy nie będzie im za ciasno i czy amano nie będzie agresywne wobec mniejszych red cherry?...
Jak w temacie.
Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...
|
|