Eheim 2213 zatrzymuje się
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Mam od wielu lat Eheim 2213. Niestety obecnie po jednym dniu pracy znika woda z rurki doprowadzającej i filtr nie przelewa wody. Pracuje w tym czasie trochę głośniej. Pomaga obrócenie filtra na bok - odpowietrza się i pracuje bez problemu jeden dzień. Szukam przyczyny - jak na razie znalazłem jedną - brak gumowej uszczelki na trzpieniu obok wirnika. Czy to może być przyczyną zapowietrzania ? Filtr jest szczelny. Kupno nowego trzpienia z gumowymi zatyczkami rozwiąże sprawę ? Możliwe, że od dawna pracowałem bez jednej zaślepki, czy możliwe, że teraz to zapowietrza filtr ? Są jakieś patenty na gumowy korek bez kupowania oryginalnego ?
-
Przemek2dl
●
- Ranga: Początkujący
- Wspieram stronę kontem Premium
Tak, to może być przyczyną, miałem tak samo we Fluvalu, bez gumki wirnik zatrzymywał się po pewnym czasie i filtr zapowietrzał się, pomagało na jakiś czas poruszanie na boki, odpowietrzał się pochodził trochę i tak w kółko.
-

grzesio764
●
- Ranga: Stały bywalec
Te filtry są proste jak cepy jutro lub weekend rozbiorę swojego 2211 i zobaczę. Najlepiej pokaż zdjęcie, której gumy nie ma. Pewnie tak jak kolega wyżej napisał. Te gumy pewnie utrzymują trzpień w idealnej pozycji w głowicy jeśli gumy zabraknie to pewnie drgania po jakimś czasie zablokują wirnik jeśli się o coś oprze.
-

87Brad87
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Ruda Śląska
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
87Brad87 napisał(a):Te filtry są proste jak cepy jutro lub weekend rozbiorę swojego 2211 i zobaczę. Najlepiej pokaż zdjęcie, której gumy nie ma. Pewnie tak jak kolega wyżej napisał. Te gumy pewnie utrzymują trzpień w idealnej pozycji w głowicy jeśli gumy zabraknie to pewnie drgania po jakimś czasie zablokują wirnik jeśli się o coś oprze.
Dziękuje za wsparcie. Widziałem zdjęcie części zamiennej - są dwie nakładki na trzpień. U mnie od dawna jednej nie ma. To spowodowało zapewne spadek wydajności a teraz zatrzymuje pracę filtra.
-
Przemek2dl
●
Kropla kleju na gorąco w górną pokrywkę jak nie chcesz oryginalnych gumek kupować, trzpień wazeliną posmaruj żeby można było to wyciągnąć jak klej zastygnie. Ja mam podobny problem, ale mam niedawno ośke i gumki zmieniane. Mój nie chce zastartować. Wszystko odpowietrzone i tylko terkota. A woda z wylewki ledwo kapie. Jak dobrze dmuchnę i woda się cofnie, to za którymś razem działa normalnie. Wirnik mam cały, nic nie lata, a chodzić nie chce.
-

dimmus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: okolice Opola
U mnie sytuacja taka teraz. Kupiłem nowy Eheim 2213 (250). Już na starcie filtr po przechyleniu na bok lał wodę z uszczelki. Załatwiło ten problem smarowanie wazeliną techniczną. Niestety po pewnym czasie filtr zapowietrzył się. Może to moja wina - niemal cały wypełniam go dużymi kawałkami pumeksu ogrodniczego. Filtr oddałem i uzyskam zwrot pieniędzy.
W moim starym Eheim 2213 zrobiłem rzeczy jak poniżej i filtr działa na razie. Posmarowałem wazeliną techniczną uszczelkę. Cztery zawiasy ścisnąłem kombinerkami i trzymają teraz mocno. Wyrzuciłem cały pumeks. Jest tam teraz gąbka i Purigen. Jak to nie pomoże to kończą mi się pomysły.
-
Przemek2dl
●
Może wirnik Ci się rozmagnesował...
-
italak
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sulejówek
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg
Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen
EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
Hej Panowie!
Pytanie taktyczne:
Skąd w/w filtr może brać powietrze? Uszczelka pod głowicą jest nowa. Zawory podwójne? Może zaserwować jakieś inne? Te Eheimowskie nie są "erste klasse" ;)
...
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...
|
|