Czy powinienem się martwić? Biały osad/grzyb/sinica? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy powinienem się martwić? Biały osad/grzyb/sinica?

Liczba wyświetleń: 2125·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Cześć,

Poniżej odpowiadam na pytania z kwestionariusza. A moje pytanie dotyczy tego białego nalotu który załączyłem na zdjęciach poniżej. Czy jest on niebezpieczny? Szczególnie wyraźne jest to ostatnie zdjęcie, które dołączyłem po edycji postu.

1. Wymiary akwarium (dł x szer x wys)
52x110x80cm, 400litrów

2. Moc i rodzaj oświetlenia (ilość WAT, rodzaj światła: T5/T8, HQI) oraz ile godzin jest włączone oświetlenie?
PowerLedy:
- 1*17 Wat białe
- 2*17 Wat żółte
razem 51 Wat. Świecą około 12h za dnia.

Dodatkowo w nocy od 22 do 1 oraz nad ranem od 4:30 do 8 rano z tyłu u dołu zapala się "światło księżyca" czyli power led 1*17Wat biały.

3. Rodzaj podłoża (opisz dokładnie)
Azoo Plant Grower Bed, położone 2 października 2015 roku.
EDIT: EBI Piasek plażowy 3kg (dopiero mi się przypomniało).

4. Rodzaj systemu CO2 (jeśli nie nawozisz CO2 - wpisz brak). W jakim trybie działa - 12/24h?
24h na dobę z komputerem pH ustawionym na 6.9 pH

5. Rodzaj filtracji (Producent i model filtra)
2 filtry EHEIM professionel 3e 2178 + 8 litrów Azoo active filter 4 in 1. Każdy z nich do akwarium 300-600 litrów

6. Jakie stosujesz wkłady filtracyjne?
um, nie wiem co to jest. Chyba tak? O ile to jest to co przyszło razem z tymi filtrami EHEIM, w takich "szufladkach" są powrzucane takie granulki. Więc to by był ten Azoo active filter 4 in 1.

7. Czy filtr chodzi non-stop przez 24h?
tak.

8. Temperatura wody
24 C

9. Parametry chemiczne wody (podaj te, które znasz):
- twardość ogólna GH : 19.5
- twardość węglanowa KH : 10
- pH wody : 6.95
- poziom NO3 : 15 mg/l
- poziom PO4 : chyba zero, może 0.03. A może mój test stracił ważność :(
- poziom CO2 (jesli posiadasz indykator CO2 - podaj nam kolor cieszy we wskaźniku) : 40 mg/l (odczytany z tabelki KH/pH)
- poziom NO2 : 0.01
- poziom Fe : albo 0 albo 0.02 albo mój test się przeterminował :(
- poziom Mg : 7.5 mg/l

10. Jakie nawozy stosujesz obecnie

Automatyczny podajnik nawozu o 10 rano podaje 10ml mieszanki zawierającej aktualnie:

1.167ml KramerDrak
3.112ml DayDrakon
1.167ml FerrDrakon
0.389ml EuDrakon N
1.906ml Aquarium Systems Magnesium
2.256ml EuDrakon P
10ml EasyCarbo

Uwaga, zrobiłem zamianę 4 dni temu. Poprzednio przez 3 miesiące podawałem:

1.428ml KramerDrak
2.381ml DayDrakon
0.952ml FerrDrakon
0.952ml EuDrakon N
1.904ml Aquarium Systems Magnesium
2.380ml EuDrakon P
10ml EasyCarbo

Uznałem że było za mało żelaza (muszę zamówić nowy test żeby mieć pewność) i dlatego zwiększyłem proporcję Fe, oraz zmniejszyłem proporcję N. Być może jeszcze się nie ustabilizował skład chemiczny w akwarium proporcjonalny do nowego zestawu nawozów.

Dodatkowo co 15-20 dni wlewam 50ml AlgenStopp General.

11. Czy używasz wody z filtra RO lub zmiękczane żywicą jonowymienną?
nie.

12. Czy używam środków uzdatniających wodę? (Antychlor, odkażacz itp).
nie.

13. Jak często podmieniasz wodę (ile na raz? Czy są to regularne podmiany)
25% (100 litrów) co 30-40 dni. Są to bardzo regularne podmiany, mam przypomnienie w komórce żeby to zrobić i czasem mi się obsunie o parę dni.

14. Czy w akwarium są korzenie lub kamienie (jakie?)
Kamienie Aquawild Blade Stone 10kg
Korzenie Red Moor Wood 1kg

15. Jak często manipulujesz we wnętrzu akwarium (raz dziennie, raz na kilka dni, raz w tygodniu?)
Wcale. Tzn. ostatni raz to było 4miesiące temu...

16. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie preparatów antyglonowych?
Jeżeli AlgenStopp General się kwalifikuje jako preparat antyglonowy, to tak.

17. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie leków dla ryb lub?
nie

18. Czy używasz lampy UV?
tak, jest włączona dokładnie w tym samym czasie kiedy jest włączone "światło księżyca" lampa z tyłu, czyli od 22 do 1 w nocy oraz nad ranem od 4:30 do 8 rano

19. Jak często karmisz ryby? Czy istnieje ryzyko, że ktoś dokarmia je podczas Twojej nieobecności?

Automatyczny podajnik jedzenia Sera. Dwa razy dziennie. Nikt ich nie dokarmia. Generalnie ryby prawie cały dzień czatują pod tym karmnikiem i zachowują się jakby były głodne, ale po brzuchach nie widać żeby były jakieś chude.

20. Ile sztuk ryb i krewetek posiadasz w swoim zbiorniku? (podaj przybliżoną liczbę)
zero krewetek
około 45 ryb. W tym 4 skalary (jeden "własny" rozmnożony przeze mnie), 6 bocji, kilkanaście platynek, otoski, glonojady, bojowniki, pielęgniczka kakadu

21. Jak długo funkcjonuje akwarium
dwa lata.

Uff, odpowiadanie na ten kwestionariusz trochę zajęło :) A teraz moje główne pytanie: zauważyłem że od lewej strony akwarium, tej która jest wystawiona na światło zachodzącego słońca (to okno z tyłu wychodzi na zachód), pojawił się w gruncie taki dziwny biały nalot. Zrobiłem mu zdjęcie. I ten nalot wygląda trochę dziwnie, wcześniej go nie widziałem, lecz nie wiem kiedy się pojawił.

Czy to jest coś niebezpiecznego?

EDIT: udało mi się zrobić lepsze zdjęcie tego nalotu i wrzuciłem.

EDIT2: jeszcze jedno zdjęcie ogólne, widać jak mocno słońce świeci na tą stronę z białym osadem około 1h-2h w ciągu dnia.

pozdrawiam
Janek Kozicki
Ostatnio edytowano 15 paź 2017, 15:02 przez cosurgi, łącznie edytowano 1 raz

cosurgi
Ranga: Początkujący

breugnir Olsztyn
Słabe zdjęcia. Ciężko coś powiedzieć. Wygląda trochę tak jakby szyba zaparowała od fotosyntezy sinic... Tak czy inaczej potraktuj to wodą utlenioną ze strzykawki z igłą. Na taki litraż śmiało 100 - 200 ml roztworu 3% (z apteki) bez rozcieńczania. Następnego dnia zeskrob sinice wkładając kartę kredytową (rabatową) między szybę, a podłoże. Syf, który się uwolni zbierz wężykiem, zrób podmianę i podaj bakterie nitryfikacyjne. Na jakiś czas pomoże.

breugnir
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Olsztyn

Wielkie dzięki za odpowiedź. Zrobiłem jeszcze wyraźniejsze zdjęcie, patrz załącznik.

I nagle mnie naszło, że to wygląda trochę jak drobny piaseczek. I wtedy mi się przypomniało, że półtora roku temu kombinowałem z piaskiem plażowym firmy EBI i wsypałem go około 3kg w tym rejonie akwarium, pod karminikiem. Chciałem mieć taką ładną "plażę", ale nie wyszło. Wyglądał brzydko więc go potem kompletnie zasypałem tym Azoo Plant Grower Bed. Przepraszam, że nie napisałem o tym w otwierającym poście - zapomniałem :(

Będę musiał trochę tego wyjąć i popatrzeć czy to faktycznie ten piaseczek.

Może się tam wydostał na bok szyby akwarium bo ryby teraz (od 3 miesięcy) bardziej agresywnie szukają jedzenia i dno było bardziej wzburzane? 3 miesiące temu zainstalowałem ten karmnik automatyczny. To jest rejon pod karmnikiem.

EDIT: ale oczywiście i tak wezmę tę wodę utlenioną, nie może przecież zaszkodzić. Kupię we wtorek w aptece :)

cosurgi
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
breugnir Olsztyn
Teraz to rzeczywiście wygląda jak piasek. Kartą powinieneś dać radę to ogarnąć. Koniecznie zrób podmianę po takim grzebaniu w podłożu.

breugnir
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Olsztyn

forman2 Berlin
Na zdjeciach widać, że akwa stoi przy oknie...i promienie słoneczne w piękny bezchmurny dzień oświetlają ci cały baniaczek. Ja bym sie tutaj upatrywał przyczyny twoich problemów :!:

forman2
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Berlin

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Zdjęcie WhatsApp 2025-11-22 o 16.16.06_1d08fd48.jpg

Osad na roślinach

Kuba47 w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2880
Dzień dobry. Mam od 3 tygodni nowy zbiornik. Od kilku dni pojawiły się u mnie glony nitkowe oraz dziwny nalot na roślinach. Osad jest koloru szarawego. Gównie osadza się na liściach roślin. Większe sk...
IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4543
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3693
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
1.png

Czy to bezpieczne ?

miszelhdr w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2230
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem" Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :( Jak to re...
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2069
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1580
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8130
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2430
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2447
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3860
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Statystyki

Ten temat przegląda 1097 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1097 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.