|
|
Problem z powietrzem w filtrze
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam
Mój problem polega na tym, że w moim kubełkowym filtrze (tetra ex700) ciagle jest powietrze ktore przynajmniej 3-4 razy na godzine dostaje sie do wirnika i pozniej ucieka wylotem. Jest to o tyle uciążliwe, że filtr wtedy hałasuje jak stara pralka!
Skąd w filtrze tyle tego powietrze? Dodam ze mam zamontowany skimmer.
-

Tomek_89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bytom
Odłacz/zaślep skimmer i obserwuj. Jeśli dalej to samo to trzeba szukać po uszczelkach lub złaczkach.
-

Sacrum
●
- Miasto: Lublin
Cześć, tak problem może być w skimmerze zasysa powietrze do filtra, a czy przypadkiem nie w ciąga do filtra gdzieś po drodze co2? Albo jakaś nie szczelność i dostaje lewe powietrze może nie zamknąłeś dokładnie kubła jakaś minimalna szczelina, problem z tym też zaczął się nagle czy grzebałeś coś przy filtrze?
-

na1910
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Nowy Sącz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Filtr nie zasysa CO2 bo dyfuzor mam w przeciwnym narożniku niż skimmer. A co do wątku nieszczelnosci to nie wydaje mi sie żeby było to realne bo musiałaby mi gdzies woda uciekać. Prędzej podejrzewam że skimmer faktycznie zasysa jakoś powietrze,chociaż mam go juz jakiś czas i na początku tak nie było! Drugie podejrzenie pada na filtr, że zachodzą tam jakies procesy biologiczne (niekoniecznie korzysne) ktore wytwarzają gazy i stąd u mnie efekt pralki. Prosze o pomoc bo nigdy z czyms takim nie miałem do czynienia 
-

Tomek_89
●
- Miasto: Bytom
Tomek_89 napisał(a):A co do wątku nieszczelnosci to nie wydaje mi sie żeby było to realne bo musiałaby mi gdzies woda uciekać.
Jak filtr pracuje to w filtrze i rurkach jest podciśnienie, spróbuj wyłączyć filtr i popatrz czy gdzieś nie ma delikatnego wycieku. Tomek_89 napisał(a):Drugie podejrzenie pada na filtr, że zachodzą tam jakies procesy biologiczne (niekoniecznie korzysne) ktore wytwarzają gazy i stąd u mnie efekt pralki.
Raczej nie  Tomek_89 napisał(a):Prędzej podejrzewam że skimmer faktycznie zasysa jakoś powietrze,chociaż mam go juz jakiś czas i na początku tak nie było!
Też bym się mu przyjrzał.
-

astar
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Powiązane tematy
Hej
Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze. Film po niemiecku 😁. ?si=G1e7WmI-_o4a7602
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
witam,
Mam taki problem, mianowicie co jakiś czas zaczyna mi buczeć pompa w filtrze RO, tak sądze, że to ona, bo dźwięk sie niesie, pomimo, że wyciągnę wtykę z gniazda ona i tak buczy, nie rozumiem ja...
Może się komuś przyda, a może już było, takie spostrzeżenie. Co o tym sądzicie?
Wysłane z MI 8 Lite przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Witam!
Mam problem z filtrem zewnętrznym eheim 2026 - ogólnie filtr kiedyś kiedyś tam działał przy akwarium 200L, później parę lat leżał na strychu nie używany, wyciągnąłem go po tych latach, od razu...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...
Dzisiaj otrzymałem paczkę bio ceramiki z pewnego znanego sklepu akwarystycznego. Problem polega na tym po przepłukaniu wodą RO i włożeniu do filtra w ciągu 12h pH podskoczyło mi z 5,8 na 7,5. Jest sza...
Mam ostatnio problem z filtrami wewnętrznymi i to kilka typów. Mają od zawsze podłączone wężyki napowietrzające na wylocie. Już powiększałem otwory, myłem filtry i wężyki i po kilku dniach mam zarośni...
Cześć, zastanawiam się czy złoże biologiczne w filtrze w zbiorniku roślinnym trzeba co jakiś czas wymieniać? Czy pory mogą się zatykać? Wydaje mi się, że spotkałem się z takim zaleceniem producenta w ...
|
|