Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Witam Mam pewien problem z roślinami, w sumie problem nie jest jeden rośliny żółkną na brzegach, nadwódka trójkwiatowa ma dziwne pęknięcia na liściach, i zaobserwowałem jakieś dziwne glony i nie wiem co to jest chociaż stawiam na krasnorosty, a cabomba bliżej tafli wody robi się Czerwona na liściach przy lodydze. Oświetlenie świetlówka 15w 6500 oraz Led 10w spectrum.
-
Patmen
●
- Ranga: Początkujący
A póbowałeś już preparatów przeciw glonom? Spróbuj Femanga AlgenStop! General albo Zoolek Antyglon Pond, bo to preparaty na wszystkie glony i krasnorosty też. To w sumie przykłady preparatów, więcej znajdziesz tu i będziesz mógł wybrać, które będą najlepsze. Mi zawsze doradza znajomy z zoologicznego, ale kupuje w internecie, bo taniej 
-

Olka23
●
Mogę spróbować czegoś przeciwko ale chciałbym dojść z czego się wzięły bo według mnie to trochę strata pieniędzy wydać na coś przeciwko jak mają wrócić po pewnym czasie. I te problemy z roślinami też nie wyglądają ciekawie :/
-
Patmen
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Podaj parametry zbiornika pojemność, filtracja,godziny świecenia,nawożenie, podłoże Od tego zaczniemy bo na tą chwilę to nic nie wiemy a rady aby zacząć od preparatów antyglonowych to najgorsze rady..
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Zbiornik 60l Dwa filtry wewnętrzne jeden oryginalny przepływ 450l/h drugi dokupiony 450l/h, wkład gąbka i wata filtracyjna Podłoże jakieś jałowe wzbogacone kulkami pod każdą roślina Nawozy mikro makro carbo od akwarium-net Carbo codziennie 2ml Mikro co dwa dni 1ml Makro co dwa dni 2ml Plus potas co dwa dni 2ml
Dodam że nawozy zmniejszyłem teraz i zwiększyłem dawkę carbo z powodu tych glonów. Wcześniej było codziennie 1ml carbo, 1ml mikro, 2ml makro i 2ml potas
Dziwi mnie mocno czerwony kolor cabomby przy lodydze ponieważ jest to cabomba zielona
-
Patmen
●
-
Patmen
●
A może by tak zdjęcie całego zbiornika?
-

antipathiQue
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Rybnik
Masz tu taką szybką krótką ściąge z niedoborów.
-

antipathiQue
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Rybnik
Moim zdaniem roslinom czegos brakuje. A czego to juz tylko testy moga pokazac. Zrob na poczatek podstawowe no3 i po4. Moze to wystarczy.
-

marikfox
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital.
Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll:
Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
Witam
Posiadam w swoim akwarium dwie żabienice. Niestety ich wygląd to wielka porażka😒 . Co jest nie tak ?
Akwarium 200l
Filtr aquael ultramax 2000
Oświetlenie CHIHIROS LED WRGB90
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
Witam, rośliny które posadziłem w akwarium chyba gniją, woda jest mętna ma taki lekko mleczny kolor pomimo zastosowania purigenu w filtrze.
Czy coś może jeszcze je uratować?
|
|