Pierwsze akwarium roślinne - 112l
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam, Od paru lat posiadam akwarium, które było raczej zwykłym na pół pustym baniakiem z 1 roślinką .... Mianowicie, od paru tygodni zacząłem czytać coś więcej o akwarystyce a dokładnie o akwarystyce roślinnej, chciałbym zwrócić się do was o parę wskazówek ponieważ pomimo mojego nieustannego czytania informacji na forum pojawiają się definicje niezrozumiałe dla mnie oraz są rzeczy które wykonuję na co dzień a do końca nie jestem pewien czy jest to słuszne, był bym wdzięczny za dodatkowe wskazówki oraz informację jak dalej Pielęgnować swoje akwarium aby wyglądało tylko lepiej Poniżej dokładny opis baniaka: -Akwarium - 112l profilowane -Oświetlenie: Pokrywa - 1 x Aquael Retrofit Plant 10W oraz 1 x Aquael Retrofit Sunny 10 W -Filtr: HW 302 ( gąbka, ceramika, gąbka, ceramika, zeolit ) -Napowietrzanie - Brak CO2 - Podłoże: aqua art substrate II + żwirek ( nie znam dokładnie nazwy) - Rośliny: Pogostemon helferi, Nurzaniec, Mech jawajski, Żabienica szerokolistna, Kryptokoryna karbowana, Kryptokoryna brązowa Obsada: 20 szt. neonki, 4 kirysy, złóbienice 4x, 20x krewetki red chery, otoski - 6x - w osobnym baniaku. -Nawożenie: Aqua art - plant garnier: K+ oraz Classic -Parametry wody: ( Test JBL EasyTest 6in1) 1) Cl2 - 0 mg/l 2)PH - miedzy 7.2-7.6 3)KH - 6-10 4) Gh - >7d 5)NO2 - 0mg/l 6)NO3 - 25 mg/l Start akwarium 16.09 (sobota) - 10 dni Wodę jaką nalałem pierwszy raz - kranówe, każda podmiana (środa 20.09) - 12 l oraz Sobota 23.09 - 28l ( do podmiany wody użyłem już wody oddstanej - 1 dzień ) Do wody w akwarium każdego dnia leję K+ - 2ml oraz do wody podmienianej ( 28l - 9ml i każdego dnia do awkarium po 2 ml) - Classic każdego dnia 1ml ( nawóz zgodnie z instrukcją) Tak naprawdę działam z instrukcją jaką wyczytałem w poradniku aqua art .... Mam parę wątpliwości co do swojego akwarium a mianowicie, czy ilość roślin jest wystarczająca?? ( jeżeli nie czy mogę je teraz dosadzić ) Czy parametry jak na 10 dni od startu są w porządku ?? Dziwi mnie trochę niski poziom NO2 ( mierzone parametr po 3 h od nawożenia) Z starego akwarium przeniosłem dwie rośliny - Kryptokoryna karbowana - na której wyszedł glon nitkowany ( zielone włoski) oraz Anubiasa który ma krasnorosty ... czy mam te rośliny wyrzucić z baniaka?? Czy zostawić aż do wpuszczenia krewetek i otoski. W poradniku wyczytałem aby użyć Carbo po 3 tygodniach od startu - wiem ze działa zapobiegawczo na glony, czy carbo zacząć stosować już czy poczekać?? Poniżej zamieszczam zdjęcia Baniak oraz roślinki z glonami ... proszę o poradę oraz informację czy baniak jest prowadzony dobrze czy krytykę jeżeli robię coś źle.
-
Sztajer89
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Poniżej załączam zdjęcie zaraz po zalani akwarium. Osobiście po 10 dniach widzę wzrost rośliny na pierwszym planie.
-
Sztajer89
●
-
Sztajer89
●
Witam. Dziś zaobserwowałem, ze nurzaniec na końcu swoich liści mocno żółknie oraz robi się delikatnie przezroczysty, Pogostemon helferi również jak by stracił na swoim uroku (jak by się zwinął )
Proszę o dodatkowe rady dotyczące mojego akwarium i wymienionych wyżej problemów.
-
Sztajer89
●
No to bede pierwszy i cos sprobuje podpowiedziec. Pierwsza rzecz i najwazniejsza chyba, (DUZO CZYTAJ). Natepna sprawa: "-Oświetlenie: Pokrywa - 1 x Aquael Retrofit Plant 10W oraz 1 x Aquael Retrofit Sunny 10 W" Czyli masz 20W przy 112L Netto= 0.18W/L...Duzo, duzo za malo! Minimum. przy akwarium roslinnym to 0.5W/L. Nastepna sprawa: "- Brak CO2" zgodza sie CHYBA wszyscy ze mna, ze jest konieczny przy roslinniaku! CO2 to nic innego jak wegiel dla roslin, czyli podstawowy budulec! "- Rośliny: Pogostemon helferi, Nurzaniec, Mech jawajski, Żabienica szerokolistna, Kryptokoryna karbowana, Kryptokoryna brązowa" dosac szybko rosnacych i latwych roslin. "Test JBL EasyTest 6in1" szkoda kasy na tego typu testy all in one! Niedokadne sa. Polecam kropelkowe z tej samej firmy. Jak NO2 jest 0 to dobrze. Cykl azotowy sie zamknol! Ale masz za duzo NO3 teraz no i co z PO4??
-

forman2
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Berlin
Bardzo dziękuje za odpowiedz i zainteresowanie postem.
Co do oświetlenia,zakupując te retrofity otrzymałem informacje, że przelicznik lm/ w wychodzi około 40W W akwarium mam 80l wody.
Co do roślin to tak miało być,proste,ładne które w miarę szybko rosną ... ze względu na brak CO2
Testy kupiłem bardziej poglądowo,jest to moje pierwsze nawożenie oraz badanie wody,nigdy tego wcześniej nie robiłem ...
A co z carbo? Jak już napisałem wyżej wzorowałem się na poradniki aqua art ... tam jest napisane aby zacząć stosować od 3 tygodnia ale znów na innych portalach aby lac od startu.
Jak zbić NO3??
-
Sztajer89
●
Sztajer89 napisał(a):Bardzo dziękuje za odpowiedz i zainteresowanie postem.
Co do oświetlenia,zakupując te retrofity otrzymałem informacje, że przelicznik lm/ w wychodzi około 40W W akwarium mam 80l wody.
Co do roślin to tak miało być,proste,ładne które w miarę szybko rosną ... ze względu na brak CO2
Testy kupiłem bardziej poglądowo,jest to moje pierwsze nawożenie oraz badanie wody,nigdy tego wcześniej nie robiłem ...
A co z carbo? Jak już napisałem wyżej wzorowałem się na poradniki aqua art ... tam jest napisane aby zacząć stosować od 3 tygodnia ale znów na innych portalach aby lac od startu.
Jak zbić NO3??
Jeszcze jedno pytanie.., co z nawożeniem K+ oraz Classic .... czyraków dawkowanie jest ok ??? Czy CO2 jak na moje początki zacząć zacząć od bimbrowni czy butla ??
-
Sztajer89
●
Witam, Zwracam się z prośba o pomoc .... od dwóch dni zaobserwowałem - glony nitkowate na Nurzańcu oraz delikatnie na deszczownica ... Jak zapobiec dalsze rozwijanie się tego oraz uratowanie akwarium przed plaga glonów??
W dniu wczorajszym rozpocząłem dostarczanie do akwarium CO2 z bimbrowni ....
Proszę o pomoc również w nawożeniu ... -Pogostemon helferi zacząć tak jak by się kurczyć oraz zaczął robić się taki ciemny -Żabienica szerokolistna - niektóre listki zrobiły się żółte
Proszę o poradę jakie czynności powinnem wykonać aby wszystko było ok ...
-
Sztajer89
●
Ooola - podlapie się pod temat - tak jak wcześniej Ci Pisali - zrób testy wody - w ten sposób Chłopcy mogą Ci pomoc i zrozumieć co jest nie tak - potem poczytaj troszkę na temat i jak coś nie Będziesz rozumiał to Chłopcy - wszytko Ci wytłumaczą
-
Nameles
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Roisan
Nameles napisał(a):Ooola - podlapie się pod temat - tak jak wcześniej Ci Pisali - zrób testy wody - w ten sposób Chłopcy mogą Ci pomoc i zrozumieć co jest nie tak - potem poczytaj troszkę na temat i jak coś nie Będziesz rozumiał to Chłopcy - wszytko Ci wytłumaczą
Mam testy JBL 6in1 w pierwszym poście napisałem swoje parametry wody .... Jedyne czego nie mam to testu do PO4,rozumiem ze musze kupić i sprawdzić ten parametr ... ? Zapytam jeszcze o carbo ?? Czytałem o tym i jest wiele opinii - jedni piszą aby stosować od startu a inni od 3 tygodnia .... i cl teraz ??
-
Sztajer89
●
Sztajer89 napisał(a): Zapytam jeszcze o carbo ?? Czytałem o tym i jest wiele opinii - jedni piszą aby stosować od startu a inni od 3 tygodnia .... i cl teraz ??
Możesz lać od początku.
-
chemik
●
Proszę o podpowiedz jakie powinnem kupić testy... mam te JBL 6in1 co potrzebuje jeszcze aby określić pozostałe parametry ?? Kupił bym je jak najszybciej i wrócił bym z dokładnymi danymi wody ...
-
Sztajer89
●
Jest wszystko na forum - podstawowe testy - a paseczki wsadź do szuflady - PO4 jest jednym z podstawowych testów , Potem NO3 i pare innych - z tego co piszą - jednymi z lepszych są JBL
-
Nameles
●
Nameles napisał(a):Jest wszystko na forum - podstawowe testy - a paseczki wsadź do szuflady - PO4 jest jednym z podstawowych testów , Potem NO3 i pare innych - z tego co piszą - jednymi z lepszych są JBL
W takim razie jutro kupię testy na NO3 i PO4 JBL i wrócę z parametrami ... Dzięki 
-
Sztajer89
●
PH - GH --- KH ---- noi tylko na potrzebny na początek NH3/NH4
-
Nameles
●
-
Nameles
●
Nameles napisał(a):https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/akwarystyka-roslinna/423-jakie-s-niezbdne-testy-akwarystyczne-na-start.html
To te testy które kupiłem JBL 6in1 nawet nie nadają się do PH,KH,GH?? Mam je wyrzucić ? Czy jakoś mogę się na nim wzorować ? A odpowiedz mi proszę czy testy zoolek mogą być,sprawdziłem ceny i różnica między JBL jest spora ... ?
-
Sztajer89
●
Twój wybór co do testów - są tez recenzje na forum - a " paseczki" DO SZUFLADY
-
Nameles
●
-
Nameles
●
Czy takie testy JBL (kropelkowe ) starczają na długo ?? Bo jeżeli jest to inwestycja np na 3 miesiące mierzenia ( patrząc na mierzenie wody np 2 razy w tyg.) To cena nie jest aż taka zła ...
-
Sztajer89
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 44 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Hej
Dwa filmy, pewnie będą kolejne.
Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów.
Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro
A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50
Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...
Witam, posiadam taką komodę: https://www.brw.pl/komoda-ronse-145-cm-z-2-drzwiami-i-3-szufladami-dab-san-remo-jasny,42060
na komodzie aktualnie stoją dwa zalane akwaria 45l oraz 25l i z komodą wszystko...
Witam!
Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...
Cześć,
Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie?
1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...
|
|