Pierwsze akwarium roślinne 300l - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pierwsze akwarium roślinne 300l

Liczba wyświetleń: 3403·Odpowiedzi: 6
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
pekacz Warszawa
Witam po dosyć długiej przerwie od akwarystyki postanowiłem ruszyć temat, bede tutaj relacjonował zakładanie oraz dalsza pielęgnacje zbiornika roślinnego.
Akwarium 300l 120x50x50 full opti, stelarz z szafka wykonany własnoręcznie.
Oświetlenie kombinacja świetlówek 3x54w wraz z led, co2 juz zakupione,filtr ro jak i chemia rowniez. Cały czas zastanawiam sie nad filtrem. W weekend zaczynam konkretne prace z układem korzeni i kamieni, ale juz robiłem wstępne przymiarki jeszcze bez akwa, bo bedzie odebrane jutro. Akwarium ma byc otwarte z wystającymi korzeniami i belka wiszaca nad. Podłoże kupiłem tropica aquarium soil bo znalazłem w dobrej cenie. Zapraszam do komentowania, postępów prac jak rownież pomocy czy krytyki poniewaz jest to moje pierwsze duże akwarium roślinne i każda uwaga bedzie cenna. Pozdrawiam i zapraszam.

pekacz
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pawel NAA Spała
RETROszafka - super :)
___
Pozdrawiam Paweł
www.PawelTestuje.pl

Pawel NAA
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Spała

Skajor Poznań - Grunwald
Pochwal się stelażem ;-)

Skajor
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań - Grunwald

Matrial Poznań
Mnie również podoba się szafka w takim LOFT stylu, masz jakieś zdjęcia z montażu szafki?

Matrial
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Poznań

pekacz Warszawa
Stelaż obilem osb a do osb przekręciłem rozłożona skrzynie, tak się składa ze skrzynia ma wymiary podobne do szafki także wymagała niewielkiego ciecia i dopasowania, niestety dopiero w weekend wrzucę zdjęcia gotowej szafki z akwa i oświetleniem, bo odbiór akwarium opoźnia się już 2 tyg przez jakieś wymyślane sytuacje w sklepie, mam nadzieje ze będzie to już w sobotę. Poniżej zdjęcia stelaża na którym jest szafka.

pekacz

pekacz Warszawa
Pytanie do bardziej doświadczonych osób, w następny weekend chce startować z akwarium a do ogarnięcia pozostał temat filtr i rośli. Czy ktoś podpowie bo myślałem o Unimax 500, przystępny cenowo i dosyć duży dostęp do części podjąłem już decyzje ale ciagle się waham czy może dwa mniejsze filtry czy Unimax 500 da radę i ewentualnie pózniej dorzucić coś używanego, bo już sam nie wiem jedni go chwała drudzy mniej, może ktoś coś zaproponuje. Roślin nie chce jakiś trudnych jako ze to początek ale jakiś trawnik, coś na tło i epifity. Ryby to trochę neonów 20-30 i 2-4 skalary. Dzięki za odpowiedzi i pomoc.

pekacz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pekacz Warszawa
W koncu się udało wszystko dograć, po problemie z korzeniami akwarium chodzi od jakiegoś czasu ale dqopiero w weekend ogarnalem je do końca, rośliny ładnie ruszyły, czekam aż zarosna jak na pierwsze akwarium wyszło całkiem fajnie
Teraz trochę konkretów
Oświetlenie 3x54w plus pasek led narazie tylko świetlówki
Filtr Unimax 700
Butla co2
Świece narazie 9h-10h na początku 7-8h
Podłoże to ława wulkaniczna oraz tropica aquarium soli i żwirek na przodzie.
Narazie bez większego nawożenia oprócz carbo i potasu, parametry wody są dobre. Podmiany zależy jak przyjadę co 1-2 tyg 25% wody. Wystartowałem pół na pół kranówką i ro.
Wrzucam zdjęcia hardscape oraz akwarium odrazu po ostatnim końcowym ogarnięciu oraz z rana jak woda już nie była mętna.
Pytanie co do obsady myśle o 20 neonach, 20 razborach i coś do czyszczenia otoski, kosiarki i krewetki, bycmoze jak już rośliny zarosna to małe skalary ale to do przemyślenia.
Jak nawozić akwarium ma już około miesiąca. Dzięki za pomoc i odpowiedzi mam nadzieje ze się podoba.

pekacz

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20106
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 628
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
YouTube

Film - Mj- akwarium na produktach Chihiros

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2144
Hej Dwa filmy, pewnie będą kolejne. Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów. Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5929
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
image.jpg

Przeciekające akwarium zaraz po starcie

Borygoemilka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1988
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 819
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Akwarium 90x50x50 + szafka lub stelaż

TenOdTego w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1700
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50 Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...

Akwarium i szafka diversa

Bzykachu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1655
Witam! Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...

Jaki silikon - akwarium 530l

lotus w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1550
Cześć, Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie? 1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...

Jaka grubość maty pod akwarium?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2529
Hej, stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...

Statystyki

Ten temat przegląda 310 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 310 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.