Witam, posiadam akwarium 112 litrów, jeszcze nie funkcjonuje w pełni bo robię przenosiny z mniejszego, ale mam pytanie co do oświetlenia. Akwarium ma wbudowaną świetlówkę LED 16W - 6500K, co odpowiada 39W świetlówce T5. Na razie wychodzi 0,35W/L. Biednie. Jaką dorzucić jeszcze ledówkę? 2x świetlówka LED - 6500K lub 8000K (SMD 8520) 2x świetlówka LED - 6500K lub 8000K (SMD 5630). Wtedy wychodziłoby trochę ponad 0,85W/L, bo tamte są słabsze, 12W. A może jakieś inne barwy albo inne kombinacje? Do pokrywy wejdą jeszcze 3 świetlówki. Moze jakieś specjalne dla roślin? Rośliny jakie będą: Rotala nanjeshan Alternanthera reineckii Rotala macrandra Rotala sp. PEARL Micranthemum MONTE CARLO Pogostemon helferi Hemianthus micranthemoides Bacopa monnieri DROBNOLISTNA Ludwigia arcuata
Ledy przelicza się na lumeny . Ile ta świetlówka ma lumenów? zachowaj sobie min 40LM/L. Swietlówka 39w co pamiętam ma 3000-3500 lm Musisz mie ok 4500-5000 lm w swoim akwarium.
Czytałem parę for i w niektórych piszą żeby przeliczać ledy na normalne waty jak świetlówki T5, na innych, że lumeny trzeba liczyć. Dlatego pytam Im więcej odpowiedzi tym lepiej. Bo na pewno są tu doświadczone osoby
Powiedziałbym nawet, że to nie wady tylko po prostu cechy. Tanie ledy a zwłaszcza paski są zwyczajnie niskiej jakości, nadają się do podświetleń to mebli czy tego typu zastosowań ale napewno nie do akwarium. Wiem z doświadczenia - szkoda pieniędzy.
Ledy najlepiej przeliczać na lumeny, chińskie podają takie same parametry ( przy paskach) jak markowe, a te chińskie paski mają bardzo słabą wydajność przy tej samej pobieranej mocy, więc na to trzeba wziąć poprawkę, w zasadzie bez pomiarów to nie wiadomo jaka jest wydajność.
Dla przykłady jak zrobiłem lampkę na chińskich, tanich paskach o mocy 20Watów i porównałem ją z 18 Watową lampą chihiros to jest przepaść jeśli chodzi o ilość światła na korzyść Chihirosa.
Przyjęło się minimalnie 40 lumenów na litr do uprawy średnio wymagających roślin, według mnie 50 lumenów na litr.
Szperałem na necie i tez zauważyłem przepaść między niektórymi świetlówkami Czyli do mojej 6500K dorzucić drugą 6500 czy 8000? I rozumiem, ze SMD 5630 jest słabsza od 8520? Dorzucić muszę i tak dwie, aby przekroczyć te 40 lumenów.
TURYSTA w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2584 · Wyświetlenia: 818026
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Przemek1979 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2098
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Zbigniew w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2211
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Qwasir w Oświetlenie· Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 49150
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
zygfryd1708 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 170
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Przemon w Oświetlenie· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 11563
Cześć . Mam takie pytanko odnośnie power led koloru zielonego . Czy stosował ktoś do swoich lamp właśnie ten kolor led . Chodzi o zastosowanie zielonego do podkreślenia koloru roślin . Czy zielony wyo...
taraszek5 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1655
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
bpjl w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1912
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hagar w Oświetlenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4800
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
Statystyki
Ten temat przegląda 212 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571012
• Liczba wątków: 48809
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 211 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej