|
|
Akwarium roślinne 300l- ledy czy świetlówki?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam zakładam swoje pierwsze duże akwarium z roślinami, planuje dac co2 i stosowne nawożenie. Chciałem zapytać co byście polecali do akwarium ze średnimi w uprawie roślinami i trawnikiem zeby wszystko ładnie rosło. Zastanawiam sie nad 4x54 w lub 3x54w ,bądź ledy mam możliwość kupna 130w Belkę na ledach 3w 6500k i 8500k i 1 w full spectrum i kilka czerwonych i niebieskich oraz o ewentualna podpowiedz co do ilości ledow poniewaz belka robiona na zamowienie. Prosze o informacje czy lepiej dołożyć 200 zł do ledow i czy ta ilośc wystarczy. Jezeli beda potrzebne jakies informacje prosze pytać. Dodam ze podłoże aktywne a akwarium otwarte z podwieszoną belka. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
-
pekacz
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
Z belkami na zamówienie jest ten problem, że nie za bardzo wiesz jak to będzie wyglądać. No chyba, że widziałeś już wcześniej na żywo belki od danego wykonawcy i odpowiada Ci tak barwa światła jak i wierność oddawania kolorów. Co do świetlówek 3x54W powinno wystarczyć do średnio wymagających roślin ale lepiej wybrać 4X54W jakbyś chciał spróbować tych nieco trudniejszych. Wadą świetlówek jest większe zużycie prądu - zaleta taka, że tak możesz dobrać barwę świetlówek tak jak tylko Ci się podoba.
Podsumowując jeżeli widziałeś jak dana lampa LED świeci i Ci to pasuje to możesz się nad nią zastanowić. Jeżeli nie wybierz świetlówki.
Ostatnio edytowano 12 wrz 2017, 14:17 przez szarlej, łącznie edytowano 1 raz
-

szarlej
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Tarnów
Jeśli to typowe 300litrów (120x50x50) to 130W będzie w sam raz lub nawet z lekkim zapasem dla średnio wymagających roślin. A jak zarośnie Ci na gęsty busz to wtedy max moc się przyda. Podglądnij tutaj: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 22#p514422
-

pietach
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wschowa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki za odpowiedz. No właśnie mam do kupienia 3x54 i myśle czy może ewentualnie dołożyć taśmę led trochę wat doda, ale chyba jednak lepiej poszukać 4x54 Jak juz a te ledy to właśnie to mnie trochę martwi belki widziałem podobne, kolor światła Ok ale jak to bedzie wyglądać na żywo w konkretnym akwarium to juz nie wiadomo, dlatego chyba jednak pójdę w klasykę czyli świetlówki ale raczej 4x54w zawsze bedzie mozna modyfikować barwę i ilośc światła w ledach juz nie koniecznie. I chyba zeobie sobie oprawę z 4 świetlówkami sam ktoś robił ? Szukałem czegoś diy ale głownie ledy nie ma świetlówek, chyba ze sie nie opłaca bo ceny belki 350-400 zł wiec prawie tyle cos zrobić samemu.
-
pekacz
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Cześć . Mam takie pytanko odnośnie power led koloru zielonego . Czy stosował ktoś do swoich lamp właśnie ten kolor led . Chodzi o zastosowanie zielonego do podkreślenia koloru roślin . Czy zielony wyo...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
|
|