Przepływ gąbka vs ceramika
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Hej
Orientuje się ktoś na jakich wkładach jest lepszy przepływ. Kosz zapakowany do pełna ceramiką czy oryginalne gąbki. Filtry Unimax 700 i 250.
-

Sacrum
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lublin
Jeżeli zależy ci jedynie na przepływie to ceramika jest lepsza.
-

pitero21
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
-
Jakieś testy ktoś robił/widział?
-

Sacrum
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lublin
Powiązane tematy
Wczoraj wystartowałem wreszcze z akwarium, wszystko przebiegło bezproblemowo, ale trochę martwi mnie głośność filtra Oase 600 Thermo. Nie jest to zapowietrzenie, bo to nie ten dźwięk tylko takie jedno...
Pytanie do tych którzy maja taki wylot. Czy macie jakieś obserwacje, że kielichowy wylot znacznie ograniczył przepływ wody w filtrze? Chodzi mi o litry/h bo że siła strumienia na wylocie jest mniejsza...
Witam Państwa :)
Chciałbym zadać pytanie a zarazem prosić o pomoc w sprawie mojego filtra
EHEIM 2275 . Filtr ma około 2mc , kupiony nowy , zbiornik 240l
Problem dotyczy spadku wydajności filtracji a...
Może się komuś przyda, a może już było, takie spostrzeżenie. Co o tym sądzicie?
Wysłane z MI 8 Lite przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Witam, od 1,5 mies posiadam w/w filtr. Na początku pięknie pracował, jednak po pewnym czasie przepływ drastycznie spadł. Wyczyściłem prefiltr, gąbki (o dziwo nie były jakoś za specjalnie zawalone, co ...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Cześć, jakiej firmy stosujecie ceramikę w filtrach? I czy ktoś stosował Aquaela ta Bioceramax Ultrapro 1600 i jakie ma opinie na jej temat?
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...
Dzisiaj otrzymałem paczkę bio ceramiki z pewnego znanego sklepu akwarystycznego. Problem polega na tym po przepłukaniu wodą RO i włożeniu do filtra w ciągu 12h pH podskoczyło mi z 5,8 na 7,5. Jest sza...
Hej kupiłem dzisiaj szklany wlot i wylot (ten szeroki) 16/22 firmy Aqua Nova i podłączyłem pod Filtr Aquael Ultramax 1500. Z tego co zauważyłem oryginalny zasys posiada masę rowków i jest ogólnie duży...
|