Ile Power Ledów do mojego akwarium[200l]? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ile Power Ledów do mojego akwarium[200l]?

Liczba wyświetleń: 2076·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Anonim 56866
Witam w tym temacie :wink:
Mam akwarium 200L standard i chaciałbym je oswietlić parami power ledami firmy Bridgelux,
przy czym oświetlenie składało by się w równym stopniu z dwóch rodzajów diod (z par) 6500K i fullspectrum:
https://led-byt.pl/pl/p/Dioda-3W-Cool-W ... DGELUX/154
https://led-byt.pl/pl/p/10x-Dioda-3W-Fu ... -45mil/895

Chciałbym żeby oświetlenie pozwalało na pielęgnowanie od mało- do średniowymagających roślin, i balasowało lub wygamało miminalnego dozowania CO2 i nawożenia. Tu zaznaczę, że nie boję się EI ani CO2, nie chcę tylko żeby rośliny w akwarium konsumowały składniki Bóg wie jak szybko, ponieważ to podkręca poziom trudności prowadzenia baniaka.

Do tej pory obstawiałem 20 diod(~50W).
Co sądzicie?

Anonim 56866

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Silveraun Toruń/Olsztyn
Gdy dobieramy diody led liczymy lumeny i według nich dobieramy ilość.
Dostosowując do twoich potrzeb myślę że wartość ok 30 Lumenów na l będzie odpowiednia.

Czyli ok 6000 lumenów.
Standardowo przyjmuje się, że dioda biała daje 100 lumenów a kolorowa (np fullspectrum) 20 lumenów(przy 1W)

W wybranych przez ciebie białych podana jest wartość 220-240 lm na 3W
W fullspectrum nie ma więc przyjąłbym standard 3x20.

Tylko zastanów się czy nie zmienisz kiedyś zdania i nie zachcesz dodać Co2? Może lepiej zrobić większą moc i zastosować ściemniacz? W Ht natężenie światłą waha się najczęściej od 40 do 50 Lm

Silveraun
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Toruń/Olsztyn

Anonim 56866
Rozważę opcję ze ściemniaczem na pewno.
Dziękuję, teraz mam punkt zaczepienia do dalszych rozważań.

Anonim 56866

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1757
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1783
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...
3_181c8e9d-9365-430d-898c-379240ac2663-1529977958.jpg

Oświetlenie do akwarium 500l

Fastter w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5366
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l 140 długość 50 szerokość 75 wysokość
Belka LED-1.jpg

Belka DIY power led akwarium 200l

Qwasir w Oświetlenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 48565
Witam serdecznie Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi. Zacznę od początku, c...

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1070
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3317
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Belka Power Led

Marcellinoo w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1246
Witajcie Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...

Oświetlenie do akwarium 60x30x30

taraszek5 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1581
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...

Akwarium 75x35x40 - Sinkor LED II 75 cm - czy wystarczy?

bpjl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1767
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Oświetlenie akwarium 200 litrów pomoc

Hagar w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4695
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post. Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...

Statystyki

Ten temat przegląda 299 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 299 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.