Witam. Mam problem z zestawem CO2. Mianowicie podłączyłem reduktor do butli z co2. Do reduktora podłączony jest zaworek precyzyjny. W momencie odkręcenia głównego zaworu na butli pojawia się odczyt na jednym z nanometrów. Następnie odkręcam zawór na reduktorze. Na drugim nanometrze pojawia sie ciśnienie robocze. Mniemam, iż do tego momentu wszystko jest ok. W momencie próby regulacji na zaworku precyzyjnym nie leci co2. Gdzieś mam nieszczelność czy uszkodzony zaworek precyzyjny?
Może ktoś coś podpowie? Dodam, że to pierwsza próba podłączenia tego zestawu.
Sprawdzasz na samym wężyku, czy masz na końcu spiek? Pytam, bo dla spieku ceramicznego może być wymagane wyższe ciśnienie. To tylko domysły, bo sam spieków nie używam, ale czytałem o takich przypadkach. Co do odkręcania reduktora w odpowiednią stronę, to chyba nie miałeś z tym problemu skoro pokazało się ciśnienie na "zegarach".
wololow napisał(a):Sprawdzasz na samym wężyku, czy masz na końcu spiek? Pytam, bo dla spieku ceramicznego może być wymagane wyższe ciśnienie. To tylko domysły, bo sam spieków nie używam, ale czytałem o takich przypadkach. Co do odkręcania reduktora w odpowiednią stronę, to chyba nie miałeś z tym problemu skoro pokazało się ciśnienie na "zegarach".
Sprawdzałem wężyk, kostkę lipową i spiek - nic. Wkręcając śrubę na reduktorze zawór się otwiera i wskazówka 'idzie do góry. Czyli w moim mniemaniu prawidłowo.
Przyjrzałem się zaworkowi z twojego zdjęcia. Widzę, że masz serię RFU. Ja posiadam zaworek serii RFO. Różnica między nimi jest taka, że seria RFU, to zaworek dławiąco-zwrotny, a RFO to zaworek dławiący.Możliwe, że jeśli podłączysz go (tego RFU) odwrotnie, to będzie działał prawidłowo.
Poszperałem przed chwilą w pdf'ach Camozzi i faktycznie RFO, to zaworki dwukierunkowe, a RFU jednokierunkowe. Według "datasheet" przepływ w twoim zaworku jest od 2 do 1, czyli podłączyłeś odwrotnie i teraz działa jak zaworek zwrotny i blokuje przepływ. Daj znać, czy zmiana podłączenia pomogła.
wololow napisał(a):Przyjrzałem się zaworkowi z twojego zdjęcia. Widzę, że masz serię RFU. Ja posiadam zaworek serii RFO. Różnica między nimi jest taka, że seria RFU, to zaworek dławiąco-zwrotny, a RFO to zaworek dławiący.Możliwe, że jeśli podłączysz go (tego RFU) odwrotnie, to będzie działał prawidłowo.
Poszperałem przed chwilą w pdf'ach Camozzi i faktycznie RFO, to zaworki dwukierunkowe, a RFU jednokierunkowe. Według "datasheet" przepływ w twoim zaworku jest od 2 do 1, czyli podłączyłeś odwrotnie i teraz działa jak zaworek zwrotny i blokuje przepływ. Daj znać, czy zmiana podłączenia pomogła.
Niestety nie działa. Moim zdaniem jednak 1 do reduktora 2 wyjście na akwarium. Spójrz tutaj:
'Unidirectional flow controller Series RFU
To regulate the speed of a cylinder, the air flow from the chamber which is being discharged must be regulated. For this reason, the unidirectional flow controller must be connected as follows: - connect the threaded outlet marked 1 to the cylinder inlet - connect the threaded outlet marked 2 to the valve user port.'
Widziałem na jakiś filmie instruktażowym i tam też podłączali 1 na butlę 2 na wyjście do akwa.
Rfck napisał(a):Jeśli zaworek posiada zawór przeciw zwrotny to logiczne ze działa tylko w jedną stronę
Dla jednych logiczne, dla innych nie. Nie każdy musi się na tym znać od A do Z. Poza tym, jak widzisz, nie każdy wie, jaki dokładnie posiada zaworek precyzyjny. Każdy kiedyś zaczynał. Dodatkowo opis tego zaworka brzmi "dławiąco-zwrotny", więc jak widzisz nie każdy orientuje się, że chodzi o "przeciwzwrotny"Co do kolejności podłączania, tekst z tego samego pdf'a:
"RFU 482-1/8 - RFU 483-1/8 Mod. RFU 482 flow from 2 → 1 needle type OPEN = 149 Nl/min CLOSED = 130,5 Nl/min"
Jeśli naprawdę chcesz sprawdzić, czy masz "walnięty" zaworek, to podłącz tak i sprawdź. Nie zgaduj. Co do filmu instruktażowego, to podłączali na nim pewnie zaworek RFO, który jest dwudrożny. Można go podłączyć podobno 1->2 lub 2->1 i też będzie działał. Twój zaworek przepuszcza w jednym kierunku. Jeśli nie chce ci się sprawdzać, to wrzuć do szuflady jako zepsuty.
Rfck napisał(a):Jeśli zaworek posiada zawór przeciw zwrotny to logiczne ze działa tylko w jedną stronę
Dla jednych logiczne, dla innych nie. Nie każdy musi się na tym znać od A do Z. Poza tym, jak widzisz, nie każdy wie, jaki dokładnie posiada zaworek precyzyjny. Każdy kiedyś zaczynał. Dodatkowo opis tego zaworka brzmi "dławiąco-zwrotny", więc jak widzisz nie każdy orientuje się, że chodzi o "przeciwzwrotny"Co do kolejności podłączania, tekst z tego samego pdf'a:
"RFU 482-1/8 - RFU 483-1/8 Mod. RFU 482 flow from 2 → 1 needle type OPEN = 149 Nl/min CLOSED = 130,5 Nl/min"
Jeśli naprawdę chcesz sprawdzić, czy masz "walnięty" zaworek, to podłącz tak i sprawdź. Nie zgaduj. Co do filmu instruktażowego, to podłączali na nim pewnie zaworek RFO, który jest dwudrożny. Można go podłączyć podobno 1->2 lub 2->1 i też będzie działał. Twój zaworek przepuszcza w jednym kierunku. Jeśli nie chce ci się sprawdzać, to wrzuć do szuflady jako zepsuty.
Nie działa. Blokuje przepływ w położeniu 1 -> 2 i 2 -> 1. Zamówiłem taki sam. Będę miał porównanie.
SingleUnitBox napisał(a):Nie działa. Blokuje przepływ w położeniu 1 -> 2 i 2 -> 1. Zamówiłem taki sam. Będę miał porównanie.
Jest jeszcze jedna opcja. Podłączyłeś 1 -> 2 i to było odwrotnie, CO2 nie leciało, a ty przypuszczalnie zwiększałeś ciśnienie na odwrotnie przykręcony zaworek i go uszkodziłeś.
SingleUnitBox napisał(a):Nie działa. Blokuje przepływ w położeniu 1 -> 2 i 2 -> 1. Zamówiłem taki sam. Będę miał porównanie.
Jest jeszcze jedna opcja. Podłączyłeś 1 -> 2 i to było odwrotnie, CO2 nie leciało, a ty przypuszczalnie zwiększałeś ciśnienie na odwrotnie przykręcony zaworek i go uszkodziłeś.
Bardziej prawdopodobne. Zestaw dostałem zmontowany od sklepu, w którym kupiłem. Czyżby źle go złożyli?
Jeśli podłączenie 1 -> 2 jest faktycznie odwrotne i to spowodowało uszkodzenie zaworka, to możesz spróbować reklamacji. Chociaż mogą bronić się przekroczeniem ciśnienia, itp..
wololow napisał(a):Jeśli podłączenie 1 -> 2 jest faktycznie odwrotne i to spowodowało uszkodzenie zaworka, to możesz spróbować reklamacji. Chociaż mogą bronić się przekroczeniem ciśnienia, itp..
Ciężka sprawa. Nie przebywam w kraju na stałe więc będzie to trochę skomplikowane. Ale jeśli faktycznie to uszkodziło zaworek to jest rozczarowanie. Wolałbym sobie sam poskładać i trochę wysilić się jak to zrobić poprawnie. Tak poprostu podłączyłem gotowy zestaw do butli i myślałem, że będzie chulać. Człowiek uczy się całe życie
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2839
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1120
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
akwaAmator w Technika CO2· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4878
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Lejla w Technika CO2· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 11623
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 413 · Wyświetlenia: 396849
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
Łoś w Technika CO2· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2506
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
andrzejkowac w Technika CO2· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2541
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
askpl w Technika CO2· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7427
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Łoś w Technika CO2· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3054
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Muzzy w Technika CO2· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 11288
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Statystyki
Ten temat przegląda 337 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 337 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej