Kostka opti white 35cm grubosc 6mm - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kostka opti white 35cm grubosc 6mm

Liczba wyświetleń: 2945·Odpowiedzi: 6
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam. Planuje kupic takie akwarium. Prosze o pomoc w doborze osprzetu chodzi mi glownie o filtr i oswietlenie. Myslalem o filtrze kaskadowym i oswietleniu led. Bede wdzieczny za wszelkie propozycje. Oczywiscie nie chce tez wydawac fortuny, ale tez kiczu nie chce kupowac. Ma to byc docelowo akwarium z kilkoma srednio wymagajacymi roslinkami i krewetkami plus kilka malych rybek.

mmax25
Ranga: Poznaje temat

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Jaki masz budżet?
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Mysle, ze za oswietlenie , filtr i grzalke tak jakies 400-500 zl. Ale jesli jest to uzasadnione to nawet dwa razy tyle. Dlatego wlasnie szukam porady kogos kto sie nie przeplacac, jesli nie trzeba.

mmax25

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Polecałbym zdecydowanie filtr zewnętrzny ( kubełek). Filtracja to podstawa dobrego funkcjonowania akwarium i na to przeznaczyłbym najwięcej pieniędzy.

Oświetlenie, polecam lampy chihiros: tanie, dobre, regulacja natężenia światła.

Co do grzałek to miałem już prawie wszystkie i każda działała bez zarzutu, no może oprócz tej elektronicznej od aquaela. Nawet chińczyki działają prawidłowo. Na tym uważam możesz oszczędzić.

Rfck
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Dzieki. A jakies konkretne modele kubelka? Ciezko u mnie z miejscem na kubelek, ale skoro kaskada nie starczy musze to wziac pod uwage. A jesli chodzi o oswietlenie ktora seria chihiros bedzie ok dla mnie?

mmax25

Zależy od budżetu, możesz zainteresować się serią crystal: http://chihiros.pl/crystal-led.html
jest droższa i bardziej przypomina lampę ada :) ma też inną temperaturę barwową i mniejszy strumień świetlny, przy Twoim akwarium wyjdzie około 42 lumeny co powinno wystarczyć.

Seria A. Tańsza, światło ok 8000 K http://chihiros.pl/a-led.html
dwa razy więcej lumenów, dwie możliwości montażu. Jest jeszcze seria A+ która ma jeszcze więcej światła, jednak pisałeś zdaje się że będą średnio wymagające rośliny.

Jeśli chodzi o kubełki. Ilu ludzi tyle opinii :) możesz poczytać w necie. Nie każdego stać na eheima, albo i nie każdy chce tyle wydać na filtr, jednak mają opinię długowiecznych. Osobiście nie miałem żadnego i używałem kubełków Tetra, Fluval, JBL i Chińczyków różnego rodzaju. Każdy działał, filtrował i posiadał wady.

Rfck
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Andersen Katowice
Mam 2 kostki 30x30x35, a w nich 2 lampki Chihirosa na stalowych nóżkach wersja wysoka, w jednym kaskada Pen Plax , a w drugim kubełek Hydor Prime 10. Grzałki w jednym jakaś Ikola 50W a w drugim miałem Diverse 50W dł 16cm. Niestety Diversa była kiepska nie trzymała temperatury na ustawionej i w końcu padła. Ikola działa dalej. Co do światła lampki sprawują się dobrze można regulować światło, filtry oba działają dobrze woda czysta parametry też. Minus kaskady, że trzeba ja czyścić częściej niż kubełek. Kubełek mały poręczny i cichy.

Andersen
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Katowice

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

IMG_20230316_200454_8.jpg

DIY podświetlane tło z pleksi 6mm

joshua w Oświetlenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 15989
Cześć, Od jakiegoś czasu chodził za mną projekt podświetlanego tła z pleksi. Chciałem uzyskać efekt rozjaśnienia od dołu, bez rozświetlania całej powierzchni równomiernie. Do zbudowania tła użyłem: ...
tapatalk_1589979542529.jpg

Led diy kostka 45x45x50

guban_88 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 11928
Witam. Zamierzam się do pierwszego roslinnego akwa i mam rozkmine nad światłem. Chce robić belke on off . Wody będzie ok 80 -85 l netto i czy 50 w starczy dla roslin łatwych i średnich oznaczonych w s...
YouTube

Oświetlenie led, kostka 10l

Adip w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3922
Witam, zamierzam zakupić akwa o wymiarach 20x20x25 (10l), szukam odpowiedniej belki, najlepiej coś z Chin, cos taniego. W kostce mają być krewetki, rośliny, ale bez Co2, lubię dużo światła, ale nie ch...
YouTube

Dioda POWER LED White Full Spectrum EPISTAR

rudson w Oświetlenie · Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 25641
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was używał już diod power led white full spectrum do budowy lampy. Z tego co widziałem to są one dostępne w wersji 1W i 3W. Czy do budowy lampy dla akwari...

Oświetlenie kostka opti 40x40

przemek5335 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2159
Witam ktoś doradzi czy warto dopłacać do chichirios wrgb 2 jeśli nie chce wymagających roślin? Czy wersją a2 z tej firmy dużo tracę? Pozdrawiam

Zmiana z sinkor WRB 25w na chichiros 39w white 6500K

Anonim 59529 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3799
Witam Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium z prostymi w hodowli roślinami jak m.in. lotosy, cryptokoryny, nurzańce, anubiasy. Sporo ich mam. Doczekałem się tego mając światełko w akwarium Sinkora W...

kostka 40cm - dylemat oświetleniowy

gregoru w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2866
Mój pierwszy post - dzień dobry wszystkim - czuję, że się zadomowię na tym forum :-) Planuję wystartowanie nowego mocno roślinnego akwarium dla bojownika. Będzie to kostka 40 x 40 x 40 cm (nominalnie...

Lampa wlasna - 64L kostka

uukassiupl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4659
Cześć. Myślę o nowej lampce do kostki 64L (40x40x40), którą będę chciał zrobić do bardziej wymagających roślin ( nie wiem jeszcze co). Jednak w związku z tym mam dość sporo pytań które będę zadawał p...

Chihiros A401 PLUS a kostka 40cm

cnl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4495
Cześć, Panowie, po kilkuletniej przerwie w akwarystyce wróciłem do zabawy stawiając kosteczkę 64l o boku 40cm. Jako oświetlenie, zachęcony pozytywnymi opiniami wybrałem belkę Chihiros A401 PLUS- 8000K...

Kostka 30x30x35 30 litrów

lebson w Oświetlenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 5108
Witam jestem początkujący w temacie akwarystyki i chciałbym uzyskać cenny rad odnośnie oświetlenia :) Akwarium wielkości tak jak w opisie obsadzone : - mech Taiwan moss - eleocharis acicularis - cla...

Statystyki

Ten temat przegląda 206 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 206 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.