Tanie odczynniki chemiczne
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Ostatnio dowiedziałem się o firmie REKO produkującej odczynniki chemiczne w cenach o ok. 50% niższych niż w POCHu. Wysyłają nawet pocztą, można zamówić dowolną ilość, nawet 10g. Niestety nie mają jeszcze cennika, udało mi się jednak uzyskać ceny produktów stosowanych w nawożeniu:
KNO3 - 250g 9 zł
K2SO4 - 500g 9 zł
MgSO4x7H2O - 500g 16 zł
K2HPO4 - 100g 6 zł
Są to ceny dla stopnia czystości cz. Hmm coś mi się wydaje, że mogą zostać zasypani zamówieniami akwarystów podobnie jak to się stało z firmą Warlight  Sam mam aktualnie wszytko czego mi potrzeba jednak gdyby ktoś zrobił tam zakupy to prosiłbym o komentarz.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Marcinie !
czy moglbyś dowiedziec się w jakich cenach mają te kwasy : HCl i H2SO4 
wojna-to życie, które nie może istnieć bez śmierci
-

Łukasz (incognito)
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Żuromin
Proponuję wysłać do nich email z zapytaniem 
-

Marcin Baranowski
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
O jakiej klasie czystości stosujesz odczynniki? Obecnie używam czda, ale droższe i zastanawiam się czy następnych nie kupić cz.
-

Sebastian Stopinski
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Jawor
Porównywałem czystość odczynników cz.d.a. oraz cz. w POCHu i IMHO różnice są dla naszych zastosowań zupełnie nieistotne. Sam mam czda bo tylko takie akurat było można zamówić.
-

Marcin Baranowski
●
Łukasz (incognito) napisał(a):Marcinie ! czy moglbyś dowiedziec się w jakich cenach mają te kwasy : HCl i H2SO4 
jak bedziesz jakos w wawie lub okolicach to zapraszam , mam 2l HCL na wydanie (za czasow filtraxa)
pozdrawiam
norbert
-
Norbert
●
Oprócz klas czystości cz. i cz.d.a są w sprzedaży jeszcze chemikalia o czystościach farmaceutycznych FP.
Obecnie większość kupowanych przeze mnie odczynników jest o czystościach FP V, FP IV. Są one znacznie tańsze, ale niestety występują w opakowaniach nie mniejszych niż 1 kg.
-
Witold Sławiński
●
Witku!
Piszesz jak sądze o POCH-u. Mam pytanie czy te tańsze chemikalia o innej myśle niższej czystości są równie dobre  Zauważasz zmiane czy nie ma żadnych zmian?
-
Waldemar Żak
●
Powiązane tematy
Witam!
(jeśli ten temat już gdzieś powstał to poproszę o doklejenie - ja go niestety nie znalazłem)
Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad "zautomatyzowaniem nawożenia", i wpadłem na pomysł...
Witajcie, zastanawiam się z czego można by zrobić odczynnik/bufor do kalibracji/testowania miernika pH. Chodzi mi oczywiście o coś DIY :) Czego można by użyć do kalibracji - czegoś co ma stałe i wiado...
Witam, znalazłem tanie nawozy, bo 5zł za butelkę 500ml z dozownikiem. Nie są to firmowe nawozy, tylko prawdopodobnie robione przez sprzedawce, są: azot, potas, magnez, fosfor, żelazo, mikro, makro, ty...
Witam.
Zakupilem dzisiaj jakis tani mineralizator do wody ro jakis zolty czy cos parametry jakie daje to:
Ca 25 ppm, Mg 6 ppm, Cl 6 ppm, Na 4 ppm,
twardość ogólna GH=5,
twardość węglanowa KH=3
Pisze z...
jak w temacie SOLE jak stosować jakie kupić??? czy ktoś mógłby mi obliczyć dzienną dawkę soli proszę o pomoc;) z góry dziękuje:)
http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s04-fe-co2-kulki-dyfuzor-i1760092175.html
http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-akwaryjnych-mega-gratisy-i1755092116.html
Czy to sa dobre nawozy czy badziew?
Witam
Test wody za pomocą JBL EASY Test proszę o wypowiedz na temat właściwość chemicznej mojej wody czy prawidłowe czy muszę coś zmienić itp
Wiec test wody kranowki to:
NO3 mg/l - 0
NO2 ...
Witam,
Może niektórzy emigranci skorzystają. Pan sprzedaje b. tanio kilka użytecznych soli w akwarium. Polecam! Np. 100g K2SO4 za Ł1.84 z wysyłką.
http://myworld.ebay.co.uk/xpresschem/
Gdzie we Wrocławiu znajdę sklep w którym da się kupić składniki chemiczne przydatne do wykonania nawozu we własnym zakresie.
Wiem, że takie składniki można kupić na allegro, ale wolałbym znaleźć jaki...
Witam.
Wie ktoś gdzie moge dostać składniki nawózó takie jak k2so4,cano3,chealt żelaza, złota symfonia, itp.
W białymstoku.
Pozdrawiam i dziękuję. :D
|