|
|
elektronika z żarówek energooszczędnych
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
witam wszystkich serdecznie
czy elektronikę z żarówki energooszczędnej 18 W można spokojnie wykorzystać do świetlówki 13W?
dzięki za odpowiedź
-
BLUES
●
Moim zdaniem jak najbardziej można, większość osób stosuje elektronikę z mocniejszych (w stosunku do świetlówki) kompaktówek.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Zgadza się! Ja do swoich 18 W świetlówek stosuje elektronike od 24 W
-
Jan Poświata
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
dzięki za odpowiedzi
o to mi właśnie chodziło
-
BLUES
●
U mnie takie zestawinie działa od dwóch miesięcy. Wszystko działa ok.
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Przepraszam, że się wtrące, ale pytam z ciekawości. Z jakiej świetlówki energooszczędnej wyjąc "bebechy" do świetlówek 30W?
Pozdrawiam  Mateusz Jędrzejczak
-

mcflurry
●
- Ranga: Grafik SMRW
- Miasto: klikash?
Mateusz Jędrzejczak napisał(a):Przepraszam, że się wtrące, ale pytam z ciekawości. Z jakiej świetlówki energooszczędnej wyjąc "bebechy" do świetlówek 30W?
... i tu jest problem. Nie słyszałem o żarówce energo, która miałby moc 32-35 W. Dlatego masz dwa wyjścia:
1. Kupić oryginalnie produkowane do takich żarówek startery i inne - co niestety, jest droższe od bebchów z żarówek energo...
2. Zrezygnować z jednej żarówki 30 W i zastąpić ja dwoma 15 W - na to wyjście nie każdy jednak decyduje się z różnych powodów
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
witam
to teraz ja mam pytanie: do bebechów z żarówki 24W ile można podłączyć świetlówek?
jak to konfigurować?
-
BLUES
●
BLUES napisał(a):witam to teraz ja mam pytanie: do bebechów z żarówki 24W ile można podłączyć świetlówek? jak to konfigurować?
Jedną. Co do konfiguracji, podłącz tak samo, jak były podłączone rurki w żarówce energooszczednej. Na ogól jest taj jak pod tym adresem:
http://www.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/dlawik/
A zanim się zdecydujesz na użycie elektroniki z żarówek energooszczędnych zerknij na ten wątek:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7353
Pozdrawiam
Nicpek
-

Eternal
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Opole
-
Powiązane tematy
Mam elektronikę z świetlówki kompaktowej 40W, która sie stłukła i chciałbym na tej elektronice podłączyć świetlówkę liniowa 18W. Na razie mam układ tradycyjny na jednej ze świetlówek, ale chciałbym go...
Cześć :) Zastanawiałem się długo czy zakładać nowy temat czy też kontynuować temat Pietacha( Pietach - DIY - moja twórczość radosna ),ale po przeczytaniu całych aktualnie 24 stron wiem,że moje zbyt pr...
Witam,
Znalazłam starą pokrywę na strychu i chciałabym ją użyć do akwarium 45l low tech. Moje pytanie- które z części powinny być bezwzględnie osłonięte przed wilgocią, a których budowa pozwala na n...
Kupiłem pokrywę na której zainstalowane są żarówki z oznaczeniem TL 18W 865
Udało mi się rozszyfrować, że 865 to jest coś ze światłem (jakiś parametr, prawdopodobnie natężenie, barwa itd.). Jednak ni...
Witam przedstawian wam jak zamontowac ledy w akwarium w moim przypadku 4x3wat
kupilem 4 żarówki 3wat. Wyciąłem z niepotrzebnego sprzetu kabel z wtyczka i przylutowalem odpowiednio do wszystkich zarow...
Co myślicie o połączeniu, które akurat stosuję w swoim 25 l akwarium
- moduł aquael 11w 6500 k + żarówka 11w 4200k (nie pamiętam firmy, kupiłem w Leroy Merlin)
Czy nie wywoła to inwazji glonów w ak...
Witam,
zastanawiam się nad zrobieniem belki oświetleniowej z zwykłymi żarówkami energooszczędnymi.
http://image.ceneo.pl/data/products/10693411/productToCategory.jpg
Plusy? Cena....
Witam
Chcial bym podlaczyc elektornike z swietlowki kompaktowej Poluxa 36W do swietlowki Philips Aquarelle T8 36W.
Czy ktos probowal juz Poluxa? Jak sie sprawdza? Czy przerobienie jest problematyczn...
Witam. Mam akwarium 112 l. i orginalna pokrywa ktora ma w sobie 2 swietlowki po 18 W czyli w sumie 36 W...jest to troche malo i zastanawialem sie nad dodaniem jakiegos dodatkowego zrodla swiatla...i n...
Czy do świetlówek T5 można zastosować statecznik elektroniczny wymontowany ze świetlówki kompaktowej czy musi to być specjalna elektronika?
|
|