112L PowerLed światło/rośliny/co ja mogę - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

112L PowerLed światło/rośliny/co ja mogę

Liczba wyświetleń: 1635·Odpowiedzi: 1
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Cześć wszystkim,
mam akwarium standardowe 112L oświetlone 18 diodami power led epistar 45 mil - profil aluminiowy 3cmx50cm i radiator na całej powierzchni, pod plastikową pokrywą
7 x 6500K
7 x 8500K
4 x fullspectrum
Brak nawożenia i co2, filtr wewnętrzny aquszut 3w z drobną gąbką

Obsada:
8 x fantom czerwony
6 x krewetka amano
1x samica barwniaka czerwonobrzuchego

Od 2 tygodni akwarium stoi na ziemi przykrytej piaskiem zmieszanym ze żwirem, gradacja całości 0.75-6 mm

Rolśiny to:
Erect moss - rośnie przyzwoicie
Microzorium narrow - sporo młodych liści lecz małych, jasozielonych, pergaminowych przy końcach
Cabomba aquatica - nie rośnie
Anubias petite - co jakiś czas wypuszcza liść, jasnozielony
Rogatek - wcale nie szaleje ze wzrostem i czerwienieje
wcześniej przez 2 miesiące były w gołym zbiorniku ze sporadycznym nawożeniem.

Teraz kupiłem jeszcze hygrophile pinnatifide, rotale colorate i 3 gatunki kryptokoryn, te rośliny chciałbym trzymać, może colorate mógłbym sobie odpuścić, kupić jeszcze bucephalandry...

Zdaje sobie sprawę że światła dla roślin pewnie mało, na oko w akwarium jest jasno :roll:
myślę nad dołożeniem światła, 20w w podobnym schemacie, w sumie 38w

Tylko czy tyle potrzebne? Chciałbym akwarium powolnie lecz zdrowo i ładnie rosnące.
Proszę o wszelkie wskazówki i krytykę.
Pozdrawiam :wink:

Yakamoz
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pietach Wschowa
Hej.
Obecnie masz około 17lm/litr.
Jeśli te diody 45mil faktycznie dają 130-140lm.

Musiałbyś dołożyć przynajmniej drugie tyle.

Tylko wtedy może się już okazać konieczność nawożenia i CO2.

Bo teraz masz coś w rodzaju LT (ziemia)
I jak naruszysz równowagę to będziesz miał więcej zabawy z ogarnięciem zbiornika.

pietach
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wschowa

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Światło jako przyczyna wszelkiego zła (?)

FoCuS_PL w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4625
Warto posłuchać praktyków... &t=&t=862s

Nowe światło do 60cm 72L

pk77 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2386
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: - Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth - Chihiros WRGB SLIM 60 II Który byście wybrali...

leddimmerpro v6 Powerled

jasiu1978 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 922
proszę o pomoc jak ustawić światło w akwarium od świtu do zmierzchu i jakie kolory i jaki %

Hygrofilia czerwonolistna i światło sunny

Anonim 59529 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3105
Witam Mam takie pytanie. Czy rośliny czerwonolistne będą rosnąć przy oświetleniu sunny czyli 6500 K ??? Bo zamontowałem belke 32 wat led aquaela sunny i się tak zastanawiam. pozdr

jakie światło do 100x50x55?

arturlep w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1117
Drodzy, bardzo proszę o doradzenie w kwestii oświetlenia, akwarium 100x55x55 Skylight Hyperbar FXL.75 WIFI [80W] czy 2x Fluval Plant LED 3.0 BT [46W] czy Aquael Ultra Slim BT 90 [90W] ?? z góry dzi...

Chihiros LED A801 do 112l?

dodo2456 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 15381
Witam, mam pytanie czy lampka CHIHIROS LED A801 nada się do akwarium 112l (80x35x40 cm)? Potrzebuję lampki do akwarium HT, podaję CO2 z butli 24/7w. Poszukuję nowej lampki bo mam wrażenie że moja obec...

Belka LED z regulacją barwy przez WiFi/BT - 112L

brunonatura w Oświetlenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 12174
Cześć, zakładam nowe akwarium, będę hodować mało wymagające rośliny na trawniku + obsada. Rośliny Eleocharis parvul na 3 planie oraz jako trawnik bazowy Micranthemum „Monte Carlo”. Pojemność akwarium ...

Wymiana świetlówki w 112l.

Ami w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1592
Witam. Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?

Oświetlenie pod roslinki 112l

Szyszekk877 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3129
Witam mam pytanko jakie oświetlenie wybrać pod roślinki do akwarium 112l o długości 80cm . Żeby mieściło się pod pokrywę

Słabe światło z TC420

Anonim 59387 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 71 · Wyświetlenia: 23261
Witam, Otóż podłączyłem moje dwie lampy Led do sterownika TC420 i ku mojemu zdziwieniu słabo się spisują. Jak były podłączone, każda na osobnym zasilaczu 12 V to świeciły o wiele jaśniej. Dodam, że z...

Statystyki

Ten temat przegląda 240 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 240 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.