Wakacje dla akwarysty - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wakacje dla akwarysty

Liczba wyświetleń: 8018·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Piotr Baszucki Nowa Ruda

17 lip 2017, 13:11 Wakacje dla akwarysty  (#1)  

Jeśli akwarystyka jest twoją pasją i chciałbyś zobaczyć jak natura tworzy podwodne pejzaże lub kochasz spędzać czas na łonie natury, podziwiając jej piękno to ta wycieczka jest dla Ciebie!

Unikatowa wyprawa, która da Ci możliwość podziwiania podwodnego świata zarówno słodko jak i słonowodnego, w niezwykłych okolicznościach dzikiej natury indonezyjskiej wyspy Sulawesi. Wyspa Sulawesi ma sześć parków narodowych i dziewiętnaście rezerwatów przyrody. Ponadto Sulawesi posiada trzy morskie obszary chronione jest prawdziwym rajem dla pasjonatów natury i każdego, którego ulubiony kolor to zielony!

Podczas tej wycieczki będziemy podziwiać niezwykłe formy skalne i cieki rzeczne na południu wyspy w okolicy miasta Makasar znanego z jednych z najlepszych owoców morza w całym archipelagu Indonezji. Następnie, gdy już napełnimy żołądki i karty pamięci aparatów inspiracjami na nowe akwarium w stylu Iwagumi, udamy się na eksplorację jezior w centrum wyspy.

Jeziora Matano i Poso słyną z przejrzystych wód gdzie widoczność sięga nawet 20-30m, stałej temperatury wody około 28°C, lasów tropikalnych jakie je otaczają i przede wszystkim dużej ilości endemicznej fauny i flory jaka je zamieszkuje. Dziesiątki gatunków ryb, krewetek Caridina, krabów i kolorowych ślimaków Tylomelania i to wszystko przy akompaniamencie śpiewu tropikalnych ptaków i kolorowych dzioborożców! Niezapomniane wrażenia gwarantowane!

Rejon centralnego Celebesu (dawna nazwa Sulawesi) jest ciągle nie odkrytym przez turystykę regionem, gdzie życie lokalnych mieszkańców toczy się powolnym tempem jak za dawnych czasów, tutaj możesz spodziewać się spokoju, oderwania od cywilizacji i może odkrycia nowego gatunku krewetki jak to było w przypadku Caridina Denerlli przez grupę Stefan Hummel i Chris Lukhaup z firmy Dennerle. Codzienne wycieczki wokół jezior nie pozwolą się nikomu nudzić, a gdy znuży nas zmęczenie odpoczniemy na plaży pod wielkim Fikusem porośniętym paprociami i orchideami.

Drugi tydzień spędzimy na bajkowych wyspach Togian, gdzie oddamy się błogiemu nieróbstwu. Zamieszkamy w drewnianych chatkach w stylu Robinsona Crusoe nad samym brzegiem oceanu. Skupimy się na podziwianiu najpiękniejszych raf koralowych na Ziemi, oraz przy zachodzie słońca i akompaniamencie przepływającego stada tysiąca delfinów, rozkoszować się będziemy świeżo grillowaną rybę. Każdy - amator czy znawca fauny morskiej znajdzie tu coś dla siebie, niezwykłe bogactwo morskie tego rejonu zachwyci nawet najbardziej wymagających. Codzienne wycieczki snoorkligowe lub dla chętnych nurkowe pozwolą nam maksymalnie wykorzystać czas i nacieszyć się pięknem tego miejsca.

Nie zwlekaj zapisz się już dziś!
Odwiedź naszą stronę by poznać szczegóły oferty:
https://wakacje-personalne.pl/wakacje-dla-akwarysty/

mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

fifiok Myślenice

19 lip 2017, 08:19 Wakacje dla akwarysty  (#2)  

Zapraszam do zapoznania się z ofertą od akwamaniaka dla was akwamaniacy!

fifiok
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Myślenice

MixEEr Myślenice

21 lip 2017, 11:18 Re: Wakacje dla akwarysty  (#3)  

Ciekawa propozycja :) , ja to bym chciał zobaczyć dzikie bucephalandy :)

MixEEr
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

21 lip 2017, 11:48 Re: Wakacje dla akwarysty  (#4)  

Do tej pory spotkałem się tylko raz z taką wyprawą - organizowaną przez Pana Schwotta. Był to jednak prywatnie organizowany wyjazd do Afryki, przy okazji zahaczający o naturalne rejony występowania roślin wodnych. Koszt był jednak trochę wyższy.

Zatem fajnie, że takie propozycje się pojawiają, ciekaw jestem kto się zdecyduje i jako pierwszy wklei fotorelację z takich wakacji :) Z zazdrością pooglądamy :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

fifiok Myślenice

09 sie 2017, 12:09 Re: Wakacje dla akwarysty  (#5)  

Dużą niespodzianką było dla mnie obecność gatunku Pyszczaka złocistego w jeziorze Poso, który jest uważany za endemiczny dla Malawi w Afryce. Jego liczebność tutaj jest bardzo znaczna i wygląda na to że zadomowił się on tu na dobre. Można śmiało stwierdzić, że Pyszczak złocisty (Melanochromis auratus) nie jest już gatunkiem endemicznym jeziora Malawi.
Fani pyszczaków znajdą i tutaj coś dla siebie!
Wakacje dla akwarysty to nie tylko milion podwodnych inspiracji ale także dużo zwiedzania i poznawania lokalnej kultury, podziwianie niezwykle pięknych miejsc oraz wypoczynek w najlepszym wydaniu.

fifiok

MixEEr Myślenice

09 sie 2017, 12:29 Re: Wakacje dla akwarysty  (#6)  

A może jakiś akwarysta tego pyszczaka wpuścił tam, tak jak skrzydlice na Florydzie

MixEEr
Ranga: Zainteresowany tematem

fifiok Myślenice

09 sie 2017, 12:33 Re: Wakacje dla akwarysty  (#7)  

MixEEr napisał(a):A może jakiś akwarysta tego pyszczaka wpuścił tam, tak jak skrzydlice na Florydzie

Bardzo możliwe, niemniej jednak jezioro jest ich domem można śmiało powiększyć obszar ich występowania

fifiok

fifiok Myślenice

03 paź 2017, 14:02 Re: Wakacje dla akwarysty  (#8)  

Promocja nowe Niższe ceny dostępne na Marzec!
Zapraszam

fifiok

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Tropical Shrimp-UP! - nowa linia pokarmów dla krewetek

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 209
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-tropical-shrimp-up-nowa-linia-pokarmow-dla-krewetek_1-6ceccc22f45b339491de34ec499fd9a1.jpg Shrimp-UP! - premiera na targach w Norymberdze. ...
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1599
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
YouTube

Film dla początkujących - serwis krok po kroku

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1034
Hej Fajny krótki film dla początkujących jak dbać o akwarium.
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2577
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
384002697_1260816797970124_3504714882771522589_n.jpg

019l - 25x25x30 dla Rozbójnika ;)

vanplesniak11 w Akwaria · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5904
Cześć ! Zawsze miałem zbiorniczek malawi, tym razem postanowiłem w biurze zrobić sobie kostkę o wymiarach powyższych. Filtr : Oase 75 bioStyle Oświetlenie : Chihiros CII Planowane podłoże: Amazonia...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5058
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3355
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Jaka frakcja dla Kirysków

Bonz w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4363
Witam, stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...

Coś dla miłośników bojowników...

FoCuS_PL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3007
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732

Coś dla odmiany - CO2 spożywczy, redukcja ciśnienia

Muzzy w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 11192
Dzień dobry Drodzy Forumowicze, Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...

Statystyki

Ten temat przegląda 315 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570983
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 315 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.