Obraz ze zdjęciem akwarium na ścianę w mieszkaniu - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Obraz ze zdjęciem akwarium na ścianę w mieszkaniu

Liczba wyświetleń: 6698·Odpowiedzi: 13
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Piotr Baszucki Nowa Ruda
Pomysł podpatrzony na moim ulubionym blogu (http://seikasuisoubu.jugem.jp).

Usługę nadruku na obrazach (różne formaty), plexi i inne materiały świadczy m.in. dział fotograficzny w sieci drogerii Rossmann. Mają także fajną aplikację, na której można sprawdzić sceny i zlecić wydruk dowolnego formatu z opcją odbioru osobistego w sklepie.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Ciekawe rozwiązanie. Czy w naszych Rossmannach ta oferta też jest dostępna. Jakiś czas temu myślałem o wydrukowaniu sobie kilku aranżacji z IAPLC, pytanie tylko gdzie znaleźć dobrej jakości foty do powiększenia?Czy pozostają tylko oficjalne albumy?

FullObcyk
Ranga: Zainteresowany tematem

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Tak,

ściągnij sobie aplikacje CEWE - jest w niej masa opcji do wyboru:
http://www.fotouslugi.pl/fotoplakaty-i-fotoobrazy.html

Jeśli chodzi o zdjęcia w wysokiej rozdzielczości - może być z tym problem.
Proponuję abyśmy wrzucali je w tym wątku - może zbudujemy bazę fajnych fotek?

Piotr Baszucki

Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dziękuję Bardzo!
Bardzo fajny pomysł z bazą fotek. Pewnie nie jestem jedyny który chce mieć w antyramie duże zdjęcie jakiejś fajnej aranżacji pomimo, iż w mieszkaniu stoją dwa prawdziwe szkiełka.
Eh! Ta nasza choroba :D

FullObcyk

pitee Mińsk Mazowiecki
Najlepiej to wieszać na ścianie swoje prywatne zdjęcia - np. poprzednie aranżacje. Niestety powieszenie takich prac z IAPLC w domu może stanowić czasem zbyt duży kontrast między naszym 'zwykłym' szkłem, a tym, co się znajduje na fotografii. Niektórych to przygnębi a niektórych... zmotywuje w dążeniu do coraz to lepszych aranżacji ;)

pitee

Miasto: Mińsk Mazowiecki

Jest jeszcze kwestia praw autorskich :!:
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej

astar
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Nieodpłatnie do celów domowych każdy może wydrukować sobie co chce.
Nie może jednak tego odsprzedać.
Nie dajmy się zwariować :)

Piotr Baszucki

Akwaria

Piotr Baszucki napisał(a):Nieodpłatnie do celów domowych każdy może wydrukować sobie co chce.

Zgadza się, ale z tym bym uważał :wink:
Piotr Baszucki napisał(a):Proponuję abyśmy wrzucali je w tym wątku - może zbudujemy bazę fajnych fotek?
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej

astar

astar napisał(a):
Piotr Baszucki napisał(a):Nieodpłatnie do celów domowych każdy może wydrukować sobie co chce.

Zgadza się, ale z tym bym uważał :wink:
Piotr Baszucki napisał(a):Proponuję abyśmy wrzucali je w tym wątku - może zbudujemy bazę fajnych fotek?

Problem polega na tym, że znalezienie zdjęć prac z iaplc w dobrej rozdzielczości jest bardzo trudne. Nie znam się na druku takich plakatów ale żeby, to dobrze wyglądało w powiększeniu, jakość materiału wyjściowego musi być bardzo dobra. Z tych skrawków dostępnych w internecie, to wyjdzie pikseloza.

FullObcyk

szarlej Tarnów
Zakładając, że 200DPI to minimum dla takiej wielkości na każde 10 cm wydruku potrzeba około 850 pikseli rozdzielczości zdjęcia. Przy 150DPI wystarczy około 600 pikseli ale tutaj z bliska wydruk może być wyraźnie ziarnisty. Dla obrazów oglądanych z odległości minimum jednego metra wystarcza zazwyczaj rozdzielczość 150-200 DPI. Oczywiście im większy obraz tym mniejsze może być DPI - takie większe drukuje się nawet w 72 DPI (około 300 pikseli na 10 cm) i jest w miarę ok. Ale to też zależy od techniki druku.

szarlej
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Tarnów

FullObcyk napisał(a):Problem polega na tym, że znalezienie zdjęć prac z iaplc w dobrej rozdzielczości jest bardzo trudne. Nie znam się na druku takich plakatów ale żeby, to dobrze wyglądało w powiększeniu, jakość materiału wyjściowego musi być bardzo dobra. Z tych skrawków dostępnych w internecie, to wyjdzie pikseloza.

Dokładnie tak :cry: Wyjścia są dwa: albo kupić zdjęcia na serwisie stockowym, albo zrobić samemu :wink:
Pozdrawiam, Andrzej

astar

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Moim zdaniem nie ma co się rozwodzić nad tematem - tylko zabrać do kolekcjonowania zdjęć w tym wątku :)
W zasadzie każdego można poprosić o zdjęcie w wysokiej rozdzielczości i nie sądzę aby robiono problemy z wykorzystaniem ich na obraz/plakat w domu do celów prywatnych - w końcu to sympatyczny gest w stronę autora akwarium, że ktoś chciałby mieć jego zbiornik na swojej ścianie.

Zacznę pierwszy,
poniżej 2 materiały ADA do wydrukowania - jeden w orientacji pionowej, drugi poziomej - jak kto woli/potrzebuje :)

Jeśli ktoś wydrukuje sobie obraz na podstawie danych w tym wątku - zapraszam do podzielenia się efektem końcowym jak to wygląda w mieszkaniu - będzie mi bardzo miło :)

Piotr Baszucki

Akwaria

Piotr Baszucki napisał(a):W zasadzie każdego można poprosić o zdjęcie w wysokiej rozdzielczości i nie sądzę aby robiono problemy z wykorzystaniem ich na obraz/plakat w domu do celów prywatnych - w końcu to sympatyczny gest w stronę autora akwarium, że ktoś chciałby mieć jego zbiornik na swojej ścianie.

Nie żebym się czepiał, ale co innego wydrukowanie cudzego zdjęcia do powieszenia w domu na ścianie, a co innego udostępnianie publiczne w internecie. Jak jest zgoda autora zdjęcia to ok, gorzej jak nie ma...
Chcąc być w porządku wobec przepisów o prawie autorskim trzeba założyć że każde zdjęcie, grafika, artykuł itp. opublikowany w sieci jest utworem w rozumieniu prawa. Należy pamiętać że autor, publikując swój utwór nie wyraża automatycznie zgody na jego publikację w innym miejscu. Do tego niezbędna jest jego zgoda uzyskana bezpośrednio, lub na zasadzie licencji. Ważne też jest aby zawsze podać imię i nazwisko autora a także źródło, skąd pochodzi utwór.
Pozdrawiam, Andrzej

astar

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Właśnie to miałem na myśli :)

Oczywiście jak znam życie nikomu nie będzie chciało się starać o zgody i zdobywać zdjęcia w celu społecznym a wątek poprowadzę sam - ale może potem ktoś wspomni o mnie mile gdy spojrzy od czasu do czasu na swoją ścianę :) Udanych wydruków :)

Poniżej kolejne propozycje, które możecie sobie wydrukować.

Piotr Baszucki

Akwaria

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198634
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1915
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20253
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1276
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 667
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1874
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 374
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 858
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1745
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 953 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570935
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 952 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.