pamiętaj aby na początku świecić krócej i zwiększać długość oświetlenia wraz ze wzrostem roślin - mając 2 lampy możesz sterować nimi swobodnie oddzielnie.
p.s. to samo przy mocnej przycince roślin - można skrócić czas świecenia jednej z lamp.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Piotrze, możesz rozwinąć sens zmniejszenia oświetlenia po przycince? Nigdy tak nie robiłem, ale jednak wydaje mi się, że wiesz co piszesz. Tylko ja taki typ, że nie trafia do mnie tłumaczenie bo tak się robi
Piotr Baszucki w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1510
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Piotr Baszucki w Oświetlenie· Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 25955
129611 Ultra Slim 60_13.jpg
Aquael wypuścił kolejną nowość - lampy Ultra Slim, w załączniku udostępniłem Wam instrukcję i fotki.
Poniżej opis producenta:
UltraSlim
Światło jest niezbędnym czynniki...
Piotr Baszucki w Oświetlenie· Odpowiedzi: 126 · Wyświetlenia: 81142
wrgb-slim1.jpg
wrgb-slim2.jpg
Zapraszam do obejrzenia prezentacji modeli SLIM, które właśnie zawitały na krajowe podwórko :)
Zobacz opisy w sklepie:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_...
darekzp w Oświetlenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3675
Witam serdecznie,
no piszę w sprawie swojego akwarium, takie nie za duże: szerokość - 72 cm , głębokość - 37cm, wysokość - 40cm, szkoło 5mm.
wszystko było ok do czasu aż wymieniłem swoje świetlówki 4 ...
ravenice8888 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4039
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
bpjl w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1816
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
krzychu777 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3104
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
DonCicio w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2607
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
filip w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3379
Spotkał się ktoś z Was z głośną pracą tej lampy? Kupiłem nową sztukę i po włączeniu zasilacz wydaje z siebie ciche ale wyjątkowo irytujące i wchodzące w głowę piszczenie. Wątpię by to była cech produk...
Statystyki
Ten temat przegląda 235 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570958
• Liczba wątków: 48800
• Użytkownicy: 36926
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 235 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej