Małe 10l akwarium z anubiasami i kryptokoryną - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Małe 10l akwarium z anubiasami i kryptokoryną

Liczba wyświetleń: 1601·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
witek80 Janikowo
Witajcie
planuję uruchomić malutkie szkiełko o wymiarach 20x20x25 z anubiasami na korzeniu i kryptokorynie na podłożu. Zakupiłem już kilka sadzonek anubiasa petite i nana oraz kilkanaście sztuk kryptokoryny parva. To szkiełko ma stać u młodego w pokoju wiec o co2 mogę zapomnieć. Czy pod zwir mam dać mimo to ziemie ogrodową? Trzeba to bedzie jakoś nawozić? Oswietlenie to 6w aquaela. Filterek pat mini.

witek80
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Janikowo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pitee Mińsk Mazowiecki
Witaj! Jeśli w planach masz tylko anubiasy i kryptokoryne to pod żwir możesz dać ziemię ale raczej lepiej będzie umieścić kulki gliniano torfowe pod korzeniami kryptokoryny i raz na dłuższy czas dodawać nowe. Jedynie czego się obawiam to oświetlenia - może być trochę za mocne mimo wszystko. 0,6 w/l w ledach to dużo jak na zbiornik LT. Jeśli lampka ma regulację to można by było ustawić mniejszą moc.

pitee

Miasto: Mińsk Mazowiecki

pitee Mińsk Mazowiecki
Witaj! Jeśli w planach masz tylko anubiasy i kryptokoryne to pod żwir możesz dać ziemię ale raczej lepiej będzie umieścić kulki gliniano torfowe pod korzeniami kryptokoryny i raz na dłuższy czas dodawać nowe. Jedynie czego się obawiam to oświetlenia - może być trochę za mocne mimo wszystko. 0,6 w/l w ledach to dużo jak na zbiornik LT. Jeśli lampka ma regulację to można by było ustawić mniejszą moc.

pitee

dadors Iława
Z mojego doświadczenia cryptocoryny najlepiej rosną na podłożu torf + glina(w moim przypadku). Na spód dałem podłoże wulkaniczne na to glinę wędkarską w proszku w proporcji 1:1 wymieszaną z torfem,a na to warstwa bazaltu.
Możesz zerknąć u mnie jak rosną.
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71920.html

dadors
Ranga: Znający temat

Miasto: Iława

witek80 Janikowo
Dzieki za rady. Czy nie bedzie kolidowało z filozofią LT że bedzie tam woda stosunkowo miekka? Chciał bym tam mieć krewetki crystale. Co do lampki to bede musiał ja troszeczke zakleić. To lampka aquaeloeska bez regulacji.

witek80

Miasto: Janikowo

pitee Mińsk Mazowiecki
Z tego co mi się kojarzy to filozofia LT nie precyzuje twardości wody. Na krewetkac akurat się nie znam więc się nie wypowiem. Lampki nie zaklejaj - zamiast tego dodaj rośliny pływające po tafli. Dadzą trochę cienia i urozmaicą akwarium.

pitee

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198120
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1751
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20042
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1110
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 611
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1776
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 276
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 810
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1673
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 634 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 634 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.